Turku on Suomen glögikaupunki

Turusta yritettiin leipoa Suomen joulukaupunkia, mutta ainakin se on Suomen glögipääkaupunki.

Jane Iltanen
Glögimakujen valikoima on laajentunut paljon viime vuosina. Eckes-Granini valmistaa mm. mustikkaista Marli glögijuomaa, jota esittelee tuotepäällikkö Nina Linden.
Glögimakujen valikoima on laajentunut paljon viime vuosina. Eckes-Granini valmistaa mm. mustikkaista Marli glögijuomaa, jota esittelee tuotepäällikkö Nina Linden.

Jukka Vehmanen

Kun sää on taas kylmenemässä, kansan huulet alkavat hamuilla glögilasien reunaa. Niinpä Pernod Ricard Finlandin Pansion tuotantolaitoksen pullotuslinjalla vilisi torstaina 30 000 pullollista perinteistä Juhla Glögiä.

Tehtaanjohtaja Mikko Niemi kertoo, että kaikkiaan laitos valmistaa eri glögilaatuja tänä vuonna noin 200 000 litraa, josta noin puolet on Juhla Glögiä.

Suomen glögit tehdään pääasiassa Turussa, jossa niiden valmistus on keskittynyt Huhtamäelle ennen kuuluneeseen kiinteistöön. Siellä toimivat sulassa sovussa alkoholipitoisia glögejä valmistavan Pernod Ricard Finlandin tuotantolaitos sekä alkoholittomia glögejä Marli-tuotemerkillä valmistava Eckes-Granini. Työntekijöitä yhtiöillä on Turussa yhteensä yli 300.

Molempien yksiköiden juuret ovat Huhtamäelle kuuluneessa Marlissa, jolta Eckes-Granini hankki mehut ja Ruotsin valtion Vin & Spirit alkoholijuomat 2000-luvun alkupuolella. Alkoholit siirtyivät Vin & Spritiltä Pernod Ricardille vuonna 2008.

Lue koko juttu Turun Sanomista tai näköislehdestä.

FAKTA

Noin 2 000 vuotta vanha juoma

Kuumaa ja mausteista glögiä on nautittu jo noin 2 000 vuotta sitten Välimeren alueella.

Roomalaisen Apicuksen kirjoittama resepti löydettiin vanhasta keittokirjasta.

Glögi rantautui Suomeen 1919. Eräs diplomaattirouva oli saanut maistaa glögiä diplomaatti-illallisilla Ruotsissa ja tuonut sitä mukanaan kotiin.

1920-luvulla Jalostaja yritti tuoda markkinoille tehdasvalmisteista glögiä, mutta tuote ei menestynyt.

Ensimmäinen Marli-glögi tuotiin markkinoille vuonna 1954.

Varsinaisen läpimurtonsa glögi teki 1960-luvun lopulla, kun glögireseptejä alkoi ilmestyä suomenkielisissä aikakauslehdissä.

Innokkaimmat aloittavat glögikauden lokakuussa
ja jatkavat sitä kevääseen
asti.

Aloita keskustelu tästä jutusta



Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.