Filosofia avautuu kävelyllä luonnossa

Filosofi Tuomas Tiainen haluaa viedä ihmiset luentosaleista ulos luontoon ihmettelemään, oivaltamaan ja pohtimaan yhdessä filosofisia kysymyksiä.

Shoja Lak
Tuomas Tiaisen (kesk.) vetämä filosofinen kävely muodostuu etapeista, jotka sisältävät yksin, pareittain ja ryhmänä suoritettavia pohdiskeluharjoituksia, joista keskustellaan yhdessä taukopaikoilla. Puolentoista tunnin aikana kävellään hitaasti edeten luonnossa noin kahden kilometrin mittainen helppokulkuinen reitti.
Tuomas Tiaisen (kesk.) vetämä filosofinen kävely muodostuu etapeista, jotka sisältävät yksin, pareittain ja ryhmänä suoritettavia pohdiskeluharjoituksia, joista keskustellaan yhdessä taukopaikoilla. Puolentoista tunnin aikana kävellään hitaasti edeten luonnossa noin kahden kilometrin mittainen helppokulkuinen reitti.

Tunnelma on odottava. Halistenkosken parkkipaikalle on saapunut kourallinen ihmisiä, jotka ovat lähdössä lähiluontoon ensimmäiselle filosofiselle kävelylle. Kävelyn vetäjä, filosofi ja ympäristökasvattaja Tuomas Tiainen esittelee itsensä ja kertoo lyhyesti, mistä on kyse.

Seuraavan puolentoista tunnin aikana kävellään hitaasti edeten luonnossa noin kahden kilometrin mittainen helppokulkuinen reitti. Filosofinen kävely muodostuu etapeista, jotka sisältävät yksin, pareittain ja ryhmänä suoritettavia pohdiskeluharjoituksia.

Harjoitusten myötä tutustutaan yleisesti filosofisen ajattelun luonteeseen, kartoitetaan kunkin omaa filosofista elämänhistoriaa ja filosofista persoonallisuutta. Kesän aikana järjestetään myös eri teemoihin keskittyviä filosofisia kävelyitä. Osallistujat voivat myös itse ehdottaa itseään kiinnostavia teemoja kävelyn aiheeksi.

Shoja Lak
Ensimmäisellä etapilla pohdittiin erilaisten kysymysten pohjalta, minkälaista on filosofinen ajattelu ja miten se eroaa arkiajattelusta.
Ensimmäisellä etapilla pohdittiin erilaisten kysymysten pohjalta, minkälaista on filosofinen ajattelu ja miten se eroaa arkiajattelusta.

Ennen kuin lähdetään ensimmäiselle etapille, ryhmä jakautuu pareiksi ja Tiainen jakaa ensimmäiset keskustelun ja pohdiskelun aiheet. Punaisilta lapuilta löytyy kysymyksiä: Kumpi on kauniimpi metsä vai kaupunki? Paljonko kello on? Kannattaako minun hankkia 50 euroa maksava lippu teatteriin?

– Tällä kerralla keskeinen ajatus on tarkastella, minkälaista on filosofinen ajattelu ja miten se eroaa arkiajattelusta. Yksi kävelyn idea on osoittaa, että ihminen on filosofinen eläin ja se kuuluu olennaisena osana ihmisyyteen. Jos filosofian leikkaisi meistä pois, olisimme aika erilaisia olentoja, Tiainen sanoo.

Kävelijät innostuvat kysymyksistä ja iloinen puheensorina täyttää ilman, kun ryhmä lähtee kulkemaan kohti ensimmäistä taukopaikkaa, jossa matkan varrella heränneistä asioista keskustellaan yhdessä. Matka jatkuu miettien, milloin omassa elämässä on ollut hetkiä, jolloin on ihmetellyt jotain.

– Monesti ihmettelyn hetken liittyvät lapsuuteen, mutta niitä voi olla muutoinkin. Voitte myös miettiä paikkoja, jotka ovat hyviä ihmettelylle ja sellaisen tilan aikaansaamiselle, Tiainen opastaa.

Idea filosofisista kävelyistä syntyi jo muutama vuosi sitten, kun Tiainen opetti filosofiaa Turun suomenkielisessä työväenopistossa. Suunnitelmissa oli, että kesäkursseja olisi voinut järjestää ulkona esimerkiksi puistoissa. Se ei kuitenkaan koskaan toteutunut, mutta ajatus jäi kytemään.

Ajatus nousi jälleen esiin, kun Tiainen perusti luontoon, hyvinvointiin ja kestävään kehitykseen keskittyvän Osuuskunta Onnenjuuren yhdessä Karoliina Laakson ja Minna Heinon kanssa. Naiset pitävät muun muassa metsäjoogaa ja Tiainen ajatteli kokeilla, miten filosofia sopisi luontoon.

– Luonto on tärkeässä roolissa. Yksi lähtökohta on se, että luonto on hyvä ympäristö avartaa mieltä, rentoutua ja viihtyä toisten ihmisten seurassa. Kuljemme Halistenkosken lähiympäristössä. Se on mielestäni hieno ja kiehtova ympäristö. Olemme kulttuurin kehdossa, sijoilla, joista Suomen asuttaminen on lähtenyt.

Tiaisen mukaan yksi kävelyjen teesi on myös se, että ympäristö tai mielentila, jossa olemme, vaikuttaa siihen, minkälaisia ajatuksia meille tulee.

– Luonto on hyvin erilainen ympäristö kuin esimerkiksi ruutuympäristö, jossa saamme jatkuvasti sähköposti- ja tekstiviestejä.

Filosofisille kävelyille osallistujilta ei edellytetä filosofian tuntemusta. Päinvastoin, Tiaisen mukaan paras lähtökohta on, jos ei tunne filosofiaa ennestään.

– Se voi lukita ajattelua. Tarkoitus on lähteä kävelylle avoimin mielin ja toimia yhdessä ryhmän kanssa aktiivisessa roolissa. Toivon, että luonto ja kävely tuovat filosofisia asioita lähestyttäväksi.

– Toivon myös, että ihmisille jää kävelystä fiilis, että olipa siistiä ja tätä pitää saada lisää. Hienointa olisi, jos ihmiset saisivat jokin idean tai oivalluksen omaan elämäänsä. Heinäkuun kävelyt ovat kokeilu. Jos näille on kiinnostusta, filosofiset kävelyt saavat varmasti jatkoa, Tiainen lupaa.

Filosofiset kävelyt ti 26.7. klo 17 ja su 31.7. klo 13. Kokoontuminen os. Valkkimyllynkuja 1 (Halistenkosken edustalla oleva parkkipaikka). Lisätietoja www.onnenjuuri.com.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.