Turkulaiset opiskelijat valmistavat Ruisrockin mainoksista kalusteita

Vuoden 2014 Ruisrockin banderolleista valmistettiin muun muassa asusteita.
Vuoden 2014 Ruisrockin banderolleista valmistettiin muun muassa asusteita.

Opiskelijoiden käsissä jätemateriaaleista syntyy tänä kesänä varaosia ja kierrätyskalusteita. Turkulainen kiertotalousosaaminen näyttäytyy tulevana viikonloppuna Ruisrockissa, kun viime vuoden festivaalin mainosmateriaalia muutetaan uusiksi kierrätyskalusteiksi.

Suurten tapahtumien ohessa syntyy metreittäin muovista mainosmateriaalia, jotka tapahtuman jälkeen yleensä päätyvät kaatopaikalle. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat tekevät vanhoista banderolleista tänä vuonna kierrätyskalusteita. Viime vuonna opiskelijat myivät banderolleista valmistettuja design-tuotteita.

Ajatus banderollien hyödyntämiseen lähti parin vuoden takaa erään opiskelijaryhmän ideoinnista. Opiskelijat etsivät erilaisia Turussa syntyviä jätejakeita, joille ei vielä ole löydetty hyödyntämiskanavaa. Turun amk lähti keräämään paikallisilta toimijoilta käytettyjä banderolleja yhteistyössä Turun kaupungin kanssa vuonna 2014.

Toinen kiertotalouden konkreettinen toteutuma on kesäpaja, jonka tavoitteena on hyödyntää purettavien autojen muoviosia 3D-tulostuksen raaka-aineena. Turun ammattikorkeakoulu toteuttaa kesäpajaa yhteistyössä Autopurkaamo Oili Jalonen Oy:n kanssa.

Kesäpajan aikana selvitetään muun muassa, mitkä automerkit ja -mallit päätyvät yleisimmin romutukseen ja minkälaista muovia niistä on kannattavimmin purettavissa. Tällä hetkellä haasteena on juuri eri muoviyhdisteiden tuntemattomuus eri automerkeissä.

Kierrätysmuovien hyödyntämismahdollisuuksia halutaan tunnistaa laajemmin, esimerkiksi 3D-tulostuksen raaka-aineena. Kesän aikana saatuja tuloksia on tarkoitus hyödyntää muun muassa auton varaosatulostuksessa. Haaveena on, että varaosien tulostusmateriaalina olisi kierrätysmateriaali.

Mukana kesäpajassa on nelihenkinen ryhmä, johon kuuluu yksi muotoilija, yksi energia- ja ympäristötekniikan opiskelija ja kaksi ICT-alan opiskelijaa. Oili Jalonen on kesäpajan pääasiallinen toimeksiantaja, mutta laajemmin tehtävä selvitys kytkeytyy Turun amk:n koordinoimaan Kierrätysmuovien 3D tulostuksen sovelluslaboratorio -hankkeeseen.