Filippiinihallitukselle pyyhkeitä tulvakatastrofista

Filippiinien hallitus on joutunut ankaran arvostelun kohteeksi pääkaupunki Manilan tulvakatastrofin hoidosta. Paikallisten asukkaiden mukaan apua saatiin hitaasti ja ensin kaupungin vauraammille asuinalueille.

Viikonlopun hirmumyrskyssä kuolleiden määrä on noussut jo yli 140:een. Kateissa oli yhä yli 30 ihmistä ja kodittomana yli 450 000. Osissa 12 miljoonan asukkaan kaupunkia ihmisten kerrottiin edelleen odottavan apua talojensa katoilla.

Filippiinien hallitus vetosi ulkomaihin hätäavun saamiseksi maahan. Hallitus myönsi, ettei se ollut varautunut katastrofiin, mutta korosti, että sateet olivat runsaimpia Manilan alueella vuosikymmeniin.

Viranomaisten mukaan tilannetta pahensivat myös huono kaupunkisuunnittelu, laittomasti kyhätyt rakennukset ja kaupungin sijainti. Merenlahden rannalla sijaitsevaa Manilaa halkovat Parig- ja Marikinajoet. Osa kaupungista on merenpinnan alapuolella.

– Ongelmana on, että asumme paikassa, jossa ei olisi koskaan pitänyt asua, sanoi tulvatorjunnan johtaja Bayani Fernando.