Puolassa 27 vuotta vanhaa lihaa päätynyt päiväkoteihin

Noin 230 tonnia Ruotsin varmuusvarastoista lähtöisin olevaa härskiintynyttä säilykelihaa on myyty Puolaan. Jopa 27 vuotta vanhaa lihaa on erehdyksessä päätynyt muun muassa puolalaisiin ravintoloihin ja päiväkoteihin, kertoo Svenska Dagbladet -lehti.

Vuosina 1982–1990 valmistetun säilykelihan suositeltu käyttöaika on kymmenisen vuotta, mutta säilykkeisiin oli merkitty jostain syystä parasta ennen 2010 -päiväys. Vuosina 1986–1993 valmistettuja säilykkeitä on puolestaan myyty muun muassa puolalaisille catering-yrityksille ja suurkeittiöille, joiden asiakkaina on esimerkiksi päiväkoteja.

Ruotsin myi kylmän sodan aikaisia varastojaan 90-luvun lopussa pilkkahintaan. Maatalousviraston myyntiehtojen mukaan lihasäilykkeiden ei ollut missään tapauksessa määrä päätyä myytäväksi EU:n alueelle elintarvikkeina, vaan ainoastaan eläinten ravinnoksi.

Lehden ja puolalaisen TVN:n televisio-ohjelman teettämissä laboratoriokokeissa säilykkeet täyttivät EU:n mikrobiologiset vaatimukset, mutta Varsovan maatalousyliopiston lisätutkimuksissa kalalta tuoksahtavasta lihasta löydettiin eriasteisia pilaantumia.