Venäjä ei enää aio sijoittaa ohjuksia Kaliningradiin

Venäjä on hyllyttänyt suunnitelman sijoittaa Iskander-ohjuksia Kaliningradiin, sanoo Venäjän Nato-suurlähettiläs Dimitri Rogozin. Rogozinin mukaan syynä on Yhdysvaltain päätös luopua aiemmasta ohjuskilpisuunnitelmasta Euroopassa.

– Toivottavasti ymmärrätte tämän logiikan. Jos Tshekkiin ja Puolaan ei tule tutkia eikä ohjuksia, me emme tarvitse myöskään vastatoimia.

Rogozin pitää tervetulleena sotilasliitto Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin ehdotusta tiiviimmästä yhteistyöstä Venäjän kanssa. Lähettilään mukaan Venäjä analysoi tarkkaan esitystä "uudesta alusta" Naton ja Venäjän välisissä suhteissa.

Venäjän pääministeri Vladimir Putin kehuu Yhdysvaltain päätöstä rohkeaksi ja oikeaksi. Sotshissa puhunut Putin toivoi, että Yhdysvallat parantaisi maiden välisiä suhteita edelleen poistamalla kaupan esteitä ja tukisi Venäjän jäsenyyttä Maailman kauppajärjestöön WTO:ssa.

Suomen Nato-suurlähettilään Aapo Pölhön mukaan Rasmussenin puhe saattaa avata uuden aikakauden Naton ja Venäjän suhteissa.

– Sävyltään ja yhteistyöhakuisuudeltaan tämä on merkittävä päänavaus Venäjän suuntaan.