Vanhanen: Globaalit säännöt pankkiirien palkitsemiseen

Pääministeri Matti Vanhanen haluaa globaalisti pätevät säännöt pankinjohtajien palkitsemiseen. Pankkiirien palkitsemisjärjestelmät ovat yksi kuumimmista kysymyksistä ensi viikon Pittsburghin G20-kokouksessa.

EU-maiden johtajat neuvottelivat yhteisistä G20-linjauksistaan tänään Brysselissä.

Suurimpien talousmahtien välillä on selviä näkemyseroja pankkien palkitsemisjärjestelmien rajoittamisesta. Ranska ja Saksa haluavat selkeitä palkkiokattoja, kun taas Yhdysvallat ja Britannia ovat olleet miedompien ratkaisujen kannalla.

EU:n puheenjohtajamaa Ruotsi on asettunut kiistassa Ranskan ja Saksan rinnalle. Vanhasen mukaan myös Suomi on valmis tiukkoihin esityksiin palkitsemisjärjestelmien suhteen.

– Tavoitteena pitää ehdottomasti olla, että aikaan saadaan järjestelmä, joka koskee myös yhdysvaltalaista pankkijärjestelmää. Muuten kilpailuedellytykset vääristyvät, Vanhanen sanoi Brysselissä.

Yhdysvaltojen ja Britannian asennetta selittää osaltaan se, että New Yorkin Wall Street ja Lontoon City ovat maailman johtavia pankkikeskuksia, joiden ääntä poliittiset johtajat kuuntelevat tarkkaan.