Taistelut kiihtyivät Itä-Ukrainassa - Mariupolissa kymmeniä uhreja

Mies tutkii tulituksessa vaurioita kärsineen rakennuksen tuhoja. AFP/Olga Ivashchenko
Mies tutkii tulituksessa vaurioita kärsineen rakennuksen tuhoja. AFP/Olga Ivashchenko

Itä-Ukrainan taistelut kiihtyivät entisestään lauantaina, kun kapinalliset aloittivat hyökkäyksen strategisesti tärkeään Mariupolin satamakaupunkiin.

Kapinallisten hyökkäksessä kuoli lähes 30 ihmistä ja satakunta ihmistä haavoittui.

Noin puolen miljoonan asukkaan Mariupol sijaitsee Asovanmeren rannalla Venäjän itseensä liittämän Krimin ja idän kapinallisalueiden tieyhteyden varrella.

Strategian pääopettaja, majuri Tommi Lappalainen Maanpuolustuskorkeakoulusta arvioi, että hyökkäyksen sotilaallisena tavoitteena on levittää taisteluja Krimin suuntaan ja saada ainakin mahdollisuus maayhteyden luomiseen Krimille.

Poliittisena motiivina taistelujen laajentamiselle hän näkee Ukrainan hallinnon pakottamisen suoriin neuvotteluihin.

– Donetskin lentokentän haltuun ottaminen oli indikaatio siitä, että kapinalliset ovat kyenneet parantamaan sotilaallisia asetelmiaan ja oli odotettavissa, että he pyrkivät hyödyntämään tilannetta.

Separatistit ovat ilmoittaneet aikovansa edetä ainakin Donetskin alueen ulkorajoille saakka. Lappalainen katsoo, että kiikarissa voivat olla koko Donetskin ja Luhanskin alueet, joista osia on hallituksen joukkojen hallinnassa.

– Se kuitenkin tarkoittaa, että kapinallisten täytyy yli kaksinkertaistaa nyt hallitsemansa alue, ja kuten Donetskin lentokentän valtaaminen osoitti, se on erittäin hidasta toimintaa.

Separatistit valtasivat Donetskin lentokentän perjantaina kuukausia kestäneiden taisteluiden jälkeen.

Menestyksen takana Venäjän tuki

Mariupolissa käytiin taisteluja jo elokuussa, mutta silloin Ukrainan hallituksen joukot olivat niskan päällä. Nyt asetelma näyttää muuttuneen. Lappalainen uskoo, että menestyksen takana on Venäjän tuki.

– Separatistit ovat nyt sotilaallisesti vahvempi toimija ja kyenneet kiivastuttamaan taisteluja. Menestyminen taisteluissa vain vahvistaa käsitystä, että he ovat saaneet materiaalista ja joukkojen tukea ulkopuolelta.

Lappalaisen mielestä nyt on Venäjälle otollinen hetki toimia sotilaallisesti, sillä EU on ilmoittanut tarkastelevansa pakotteita seuraavan kerran maaliskuussa.

– Lisäksi hallinnon asema Venäjällä on vielä toistaiseksi vahva, vaikka maa onkin kovissa talousvaikeuksissa.

Ukrainan keinot vähissä

Ukrainan hallituksen keinot ratkaista kriisiä sotilaallisesti ovat Lappalaisen mielestä vähissä.

– Jos se ei tee mitään, on selvää, että kapinalliset pyrkivät lisäämään vaikutustaan ja aluettaan. Jos hallinto taas pyrkii parantamaan asemiaan sotilaallisilla operaatioilla, Venäjä syyttää sitä kriisin eskaloimisesta ja saa syyn tukea kapinallisia.

Aaltolan mukaan taisteluiden kiivastuminen on synnyttänyt EU:lle ja Yhdysvalloille paineita pohtia uusia keinoja, myös uusia pakotteita Venäjää vastaan.

– Yhdysvalloissa on kuultu ääniä sotilaallisen tuen avaamiseksi. Ukrainalle ei ole viety aseita vielä, vain muita varusteita. Kuvat, joita nyt tulee Ukrainasta, lisäävät Yhdysvalloissa halua tukea.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.