Asiantuntija: Lievällä tuomiolla yritetään estää Navalnyin marttyyrileima

Oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi (kesk.) ja hänen veljensä Oleg oikeustalolla Moskovassa 30. joulukuuta 2014. AFP/Dmitry Serebryakov
Oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi (kesk.) ja hänen veljensä Oleg oikeustalolla Moskovassa 30. joulukuuta 2014. AFP/Dmitry Serebryakov

Venäläinen oppositioaktivisti Aleksei Navalnyi oli tiistaina saamansa vankilatuomion jälkeen täynnä uhoa.

Navalnyi sai 3,5 vuoden ehdollisen tuomion kavalluksesta. Tuomio lieveni syyttäjän vaatimasta kymmenestä vuodesta, mutta Navalnyin veli Oleg sai samanmittaisen tuomion ehdottomana. Erityisesti veljen tuomio tuntui tyrmistyttävän Navalnyia.

– Ettekö häpeä, mitä teette? Miksi panette veljeni vankilaan? Vain rangaistaksenne minua kovemmin? Navalnyi sanoi rangaistuksen määränneelle tuomari Jelena Korobtshenkolle.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Sinikukka Saaren mukaan Navalnyin saama tuomio oli Venäjän mittakaavassa hellä. Hänen mukaansa lievällä tuomiolla voidaan yrittää välttää se, että Navalnyista saataisiin tehtyä marttyyri.

– Samalla saatiin kuitenkin estettyä hänen osallistumisensa politiikkaan.

Veljen saamaa tuomiota Saari pitää mahdollisena painostuskeinona.

– Ehkä sitä pyritään käyttämään myöhemmin pelikorttina, jonka avulla Navalnyin kanssa pyritään neuvottelemaan.

”Tuomio mustamaalausta”

Navalnyi jatkoi tuomion kritisointia Twitterissä, jossa hän totesi, että annettu tuomio on kaikista tuomioista halpamaisin. Hän kutsui myös kannattajansa Moskovan kaduille osoittamaan mieltä ja kehotti tuhoamaan presidentti Vladimir Putinin hallinnon.

Navalnyin veljeksiä syytettiin 30 miljoonan ruplan kavaltamisesta kahdelta yhtiöltä vuosina 2008–2012. Näistä toinen on ranskalainen kosmetiikkayhtiö Yves Rocherin tytäryhtiö, joka on kuitenkin kiistänyt joutuneensa kavalluksen kohteeksi.

Kremlille suureksi päänsäryksi noussut Navalnyi oli presidentti Vladimir Putinin vastaisten mielenosoitusten johtohahmoja vuosina 2011–2012.

Hän on jo entuudestaan kotiarestissa kärsimässä aiempaa viiden vuoden tuomiota. Navalnyi on myös tehnyt paljastuksia Venäjän korruptiosta ylläpitämillään nettisivuilla ja kritisoinut ankarasti Putinia ja tämän Yhtenäinen Venäjä -puoluetta.

Oppositio onkin kutsunut Navalnyin tuomiota poliittiseksi ajojahdiksi.

– Syyte on todennäköisesti tekaistu. Tuomio on eräänlaista mustamaalausta, jossa yritetään osoittaa, että Navalnyi ei ole puhtoinen korruption vastustaja vaan itsekin korruptoitunut, arvioi myös Saari.

TS–STT