Ukrainan ja separatistien vetäytymissopimus herätti hitusen toivoa

Tunnelmia Donetskista 20. syyskuuta. AFP\Anatolii Stepanov
Tunnelmia Donetskista 20. syyskuuta. AFP\Anatolii Stepanov

Asiantuntijat suhtautuivat tuoreeltaan varauksella uutiseen Ukrainan ja separatistien uudesta, tulitaukoa vahvistavasta sopimuksesta.

Ukrainan keskushallinto ja separatistit sopivat lopettavansa taistelut maan itäosassa ja luovansa 30 kilometrin levyinen puskurivyöhykkeen joukkojen välille.

Aleksanteri-instituutin tutkimusjohtaja luonnehti sopimusta myönteiseksi, mutta ei uskonut sen olevan ratkaisu kriisiin.

– Kyllä tässä vielä valitettavan kaukana ollaan rauhan saavuttamisesta, Markku Kangaspuro sanoi lauantaina.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi suhtautui sopimukseen kriittisesti. Hänen mukaan siihen liittyy paljon tulkinnanvaraisuutta ja epäselvyyttä. Hänestä ensinnäkin Itä-Ukrainaan sovitun demilitarisoidun alueen luominen voi käytännössä olla vaikea toteuttaa, sillä osapuolilla saattaa olla risteäviä näkemyksiä rajoista.

– Kuulostaa paperilla selkeältä, mutta sitten maastossa vähän erilaiselta.

Hän myös ihmettelee, kuka rajaa kykenisi valvomaan.

Pynnöniemi perusti arvionsa venäläismedian tietoihin. Hän sanoi, ettei ollut tuoreeltaan löytänyt ukrainalaisten näkemystä aiheesta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) sanoi pitävänsä erittäin hyvänä, jos uusi sopimus täydentää pari viikkoa sitten solmittua tulitaukosopimusta.

– Se osoittaa, että molemmilla osapuolilla on tahto edetä tässä.

Tuomioja korosti niin ikään olevansa asiassa päivän lehtitietojen varassa.

Yhdeksän kohtaa sisältävästä sopimuksesta sovittiin Valko-Venäjän pääkaupungissa Minskissä useita tunteja kestäneissä neuvotteluissa lauantain vastaisena yönä. Ukrainan hallitusta edustaneen, ex-presidentti Leonid Kutshman mukaan osapuolten joukot vetäytyvät 15 kilometriä eturintamasta.

Hänen mukaansa ilmavoimien käyttö puskurialueella on kielletty. Myös ulkomaisten joukkojen, sotilaskaluston, taistelijoiden ja palkkasotureiden pitää Kutshman mukaan lähteä alueelta. Hän sanoi, että Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyj valvoo aluetta.

STT ei lauantaina tavoittanut Etyjin yleiskokouksen presidenttiä Ilkka Kanervaa (kok).

TS–STT