Ukrainassa pelätään sodan johtavan ympäristökatastrofiin

Riskit liittyvät mahdollisiin tuhoihin, joissa teollisuusjätettä ja vaarallisia aineita pääsisi etenkin vesistöihin. Arkistokuvassa Ukrainan partioalus tulessa ennen uppoamista Asovanmereen 31. elokuuta 2014. AFP/Str
Riskit liittyvät mahdollisiin tuhoihin, joissa teollisuusjätettä ja vaarallisia aineita pääsisi etenkin vesistöihin. Arkistokuvassa Ukrainan partioalus tulessa ennen uppoamista Asovanmereen 31. elokuuta 2014. AFP/Str

Itä-Ukrainan sota herättää huolta alueella muhivista ympäristöonnettomuuksien vaaroista. Tulvia ja niiden mukana leviäviä myrkkyjä, räjähdys kemiantehtaalla, radioaktiivinen päästö; kaikkien mahdollisuutta on pohdittu.

Samalla on arveltu, että seuraukset eivät rajoittuisi välttämättä Ukrainaan.

Riskeistä on puhunut muun muassa Ukrainan johto. Valtiovarainministeri Oleksandr Shlapak varoitti RBK-Ukraina-sivuston mukaan äskettäin, että kolmannesta Donetskin alueesta uhkaa tulva, jos kaivosten pumput lakkaavat toimimasta sähköjen katkeamisen vuoksi.

Aluekoordinaattori Mahir Aliyev YK:n ympäristöohjelma UNEPista sanoo, että tiedossa ei ole, että ympäristöonnettomuuksia olisi toistaiseksi sattunut. Ukrainasta on kuitenkin tullut tietoja, että joissakin padoissa saattaa olla vuotoja.

– On mahdotonta sanoa, johtuvatko nämä meneillään olevasta konfliktista. Nämä kohteet eivät ehkä olleet ennen taistelujakaan hyvässä kunnossa, kun ottaa huomioon neuvostovallan ajalta perityt ongelmat, Aliyev kertoo puhelimitse Genevestä STT:lle.

Aliyev toimii UNEPin ohella aluekoordinaattorina myös kansainvälisessä ympäristö- ja turvallisuushanke ENVSECissä, joka selvitti Ukrainan ympäristöriskejä raportissaan vajaat kymmenen vuotta sitten. Nykytilanteen tarkka kartoittaminen vaatisi kenttätutkimuksia, joihin ei toistaiseksi ole ollut mahdollisuutta, joten Aliyev seuraa tilannetta Ukrainan ja Venäjän ympäristöviranomaisten julkisuudessa esittämien arvioiden pohjalta.

Aliyevin käsityksen mukaan suurimmat riskit liittyvät tällä haavaa mahdollisiin tuhoihin, joissa teollisuusjätettä ja vaarallisia aineita pääsisi ympäristöön ja vesistöihin. Aineet voisivat levitä eteenpäin suurten jokien kautta.

– Tämä kasvattaisi mahdollisen katastrofin mittakaavaa.

Yksi kriittinen tekijä voivat olla veden- ja sähkönjakelun katkokset.

Mahir Aliyev mainitsee esimerkkinä Donetskilla sijaitsevan Maksim Gorkille nimetyn kaivoksen, jonka on kerrottu pumppaavan tunnissa 1 500 kuutiometriä vettä. Jos toiminta pysähtyisi, vettä voisi tulvia Donetskin kaupunkiin.

– Kaivosvedessä olevat raskasmetallit saattaisivat aiheuttaa väestön joukkomyrkytyksen ja ilmaan pääsevä metaani puolestaan räjähdysvaaran.

Donetskin alueella on myös toisenlaisia riskejä. Aliyev kertoo Horlivkan kylässä sijaitsevasta kemiantehtaan varastosta, jossa on ihmiselle erittäin vaarallista mononitroklooribentseeniä. Jos myrkky pääsisi jokiin, se voisi levitä niitä pitkin aina Asovanmereen saakka.

TS–STT