Maailma

”Kova paine antaa Britannialle raskas salkku”

Jean-Claude Junckerin valinta komission puheenjohtajaehdokkaaksi on herättänyt spekulaatioita myös muista huippuviroista.

– Jos Britannia täysin marginalisoidaan myös henkilövalinnoissa ja komission sisäisessä työnjaossa, niin mennään aika pitkälle. Nyt on varmaan aika kovat paineet antaa Britannialle jotakin. Raskaille salkuille voi olla kovasti ottajia ja Jyrki Kataisen mahdollisuudet sillä puolella voivat olla siksi hankalat, arvioi Eurooppa-tutkimuksen verkoston johtaja Juhana Aunesluoma.

Britannian Catherine Ashton on ollut kuluneen kauden ajan EU-ulkoministeri eli korkea edustaja.

Tanskan pääministeri Helle Thorning-Schmidtin nimitys Eurooppa-neuvoston pysyväksi puheenjohtajaksi voisi olla kädenojennus Britannialle, koska myös Tanska on euroalueen ulkopuolella.

– Mutta halutaanko se kädenojennus enää antaa, miettii Aunesluoma.

Hänen mukaansa Britannian pääministerille David Cameronille oltiin jo aikeissa tarjota Thorning-Schmidtin nimitystä sovitteluratkaisuna, jos Cameron olisi luovuttanut Juncker-kiistassa. Se ei Cameronille kelvannut.

Kataisen muutoin hyviä mahdollisuuksia voi syödä se, että Junckerkin tulee pienestä jäsenmaasta ja samasta EPP-ryhmästä.

– Tosin viime kaudellakin Eurooppa-neuvoston pysyvä puheenjohtaja Herman Van Rompuy ja komission puheenjohtaja Jose Manuel Barroso tulivat molemmat pienestä maasta ja edustivat molemmat EPP:tä, joten ei sekään ehkä niin tasapainoinen paketti kuitenkaan ollut, muistuttaa Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.

TS–STT