Vehnästä tehty syntipukki moniin sairauksiin
Vehnä ja muutkin viljatuotteet aiheuttavat lihomista, diabetesta ja monia muita sairauksia, väittää yhdysvaltalainen sydäntautilääkäri William Davis.
Kirjassaan Eroon vehnästä Davis ihmettelee sitä, että ihmiset lihovat vaikka liikkuisivat aktiivisesti ja söisivät periaatteessa terveellisesti. Syypäänä hän pitää erityisesti vehnää, joka aiheuttaa verensokerin heilahtelua ja altistaa monille sairauksille kuten keliakialle ja diabetekselle.
Ravitsemusterapeutti Anette Palssan mielestä Davis yksinkertaistaa asioita. Palssan mukaan vehnää ei pidä leimata ainoaksi syntipukiksi.
– Tutkimusten mukaan kuitupitoisista viljoista on hyötyä. Toki jos syödään pelkkiä hiilihydraatteja, verensokeri nousee korkealle.
Siitä Palssa on samaa mieltä, että puhdistettu vilja toimii elimistössä kuin sokeri. Hän kuitenkin muistuttaa, että USA:ssa syödään paljon enemmän prosessoitua vehnää kuin Suomessa.
Ruokavaliossa pitäisi muistaa Palssan mukaan hyvät proteiinit ja rasvat. Niitä on syytä lisätä esimerkiksi aamupuuroon, jotta kylläinen olo kestäisi pitempään.
TS–STT