Ravintolat

”Meillä on mahdollisuus, jos selviämme talven yli”

Taco-ravintolan ulkopöydät jäivät lumimyrskyn alle New Yorkissa 17. joulukuuta. Lunta tuli yhdessä yössä jopa puoli metriä.
Taco-ravintolan ulkopöydät jäivät lumimyrskyn alle New Yorkissa 17. joulukuuta. Lunta tuli yhdessä yössä jopa puoli metriä.

Kun Yhdysvaltain osavaltioiden hallinnot ovat rajoittaneet sisätiloissa kokoontumista, ulkoilmatoimintoihin panostamisesta on tullut uusi hätävaraliiketoimi monelle yrittäjälle. Terassit, telttakatokset ja muovikuplat ovat olleet kovassa huudossa.

Uusista ulkoilma-alueista ehti kesällä muodostua turvasatamia kaupunkilaisille. Ulkoilmatoiminnoista tuli myös elinehto monelle yritykselle kuukausien pituisten sulkujen jälkeen. Suurkaupungissa on ruokailtu 10–15 asteen ulkolämpötiloissa.

Kun ilmat alkoivat tällä viikolla kylmetä lähelle pakkaslukemia ja ihmiset vetäytyivät takaisin sisätiloihin, osa yrityksistä jäi pulaan. Monet taistelevat selvitäkseen taloudellisesti. Syynä on koronan päälle huono sääonni.

– Sää on nyt kaikki kaikessa, sanoo Sara Ruiz, New York Cityn East Villagessa sijaitsevan meksikolaisen Rosie’s -ravintolan toimitusjohtaja

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos on todella kylmä, sen huomaa saman tien pöytävarauksissa ja kaduilla. Ihmiset eivät vietä ulkona niin paljon aikaa, Ruiz kertoo Reutersille.

Pandemia on surmannut Yhdysvalloissa noin 320 000 ihmistä. Joidenkin osavaltioiden terveydenhuolto on pahasti rasittunut koronatilanteen vuoksi.

Talvikeli on liikaa terassikävijöille

Rosie’s avautui koronatauon jälkeen uudelleen kesäkuussa, kun kaikki ruokailu sisätiloissa oli vielä kielletty. Ruiz kertoo, että ravintola laajensi ulkoterassinsa 80-paikkaiseksi eli kapasiteetiltaan yhtä suureksi kuin aikana ennen koronaa. Asiakkaat palasivat, ja tienestit olivat jälleen hetkeksi taatut. Lomautetut työntekijät pystyttiin ottamaan takaisin.

Lämpötilojen alennuttua viime päivinä jopa nollan tuntumaan liiketoiminta pysähtyi jälleen.

Sisätilaruokailu sallittiin syyskuun lopulla New York Cityssä hetkeksi 25 prosentin kapasiteetilla, mutta kielto tuli uudelleen voimaan viime viikolla.

Houkutellakseen asiakkaita Rosie’s osti lämpölamppuja, joiden käynnissä pitäminen maksaa ravintolalle 400 dollaria (noin 330 euroa) päivässä. Ravintola tarjosi myös ilmaisia lämpimiä juomia ja myi Meksiko-aiheisia peittoja. Uudet lisukkeet eivät Ruizin mukaan ole riittäneet normaalin kassavirran ylläpitämiseksi.

"Jos asiakkailla ei ole mukavat oltavat, jos on liian kylmää tai tuulista, he eivät yksinkertaisesti viihdy ravintolassa."

Sara Ruiz

Rosie’s -ravintolan toimitusjohtaja

– Jos asiakkailla ei ole mukavat oltavat, jos on liian kylmää tai tuulista, he eivät yksinkertaisesti viihdy ravintolassa, Ruiz sanoo.

Viimeinen lounas Orsayssa. New Yorkissa ravintolat saivat olla viimeisen kerran auki sisätiloissa ateriointia varten 11. joulukuuta, jolloin kuva on otettu.
Viimeinen lounas Orsayssa. New Yorkissa ravintolat saivat olla viimeisen kerran auki sisätiloissa ateriointia varten 11. joulukuuta, jolloin kuva on otettu.

Onko kuukauden päästä enää mitään?

Toinen yrittäjä Jimmy Trahanas omistaa Golden Reef Diner -nimisen ravintolan New York Cityn lähiössä Long Islandilla. Hänkin osti lämpölamppuja ja massiivisen eristetyn teltan asiakkaille lämmikkeeksi. Laitteiden ylläpito maksaa noin 15 000 dollaria (12 300 euroa) kuussa. Trahanas on huolissaan, etteivät hänen yrityksensä pitää asiakkaat tyytyväisinä riitä yli kylmän kauden.

– En tiedä selviämmekö talvesta, Trahanas kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Trahanas, 67, on työskennellyt New Yorkissa ravintola-alalla siitä lähtien, kun muutti maahan Kreikasta 16-vuotiaana.

Alan toimintaa on kartoittanut kyselyllä National Restaurant, kansallinen ravintolayhdistys, joka edustaa yli puolta miljoonaa ravintolayritystä Yhdysvalloissa. Alle puolet ravintolan omistajista kertoo tarjoavansa tällä hetkellä ulkoruokailumahdollisuuksia. Elokuussa samaan kyselyyn vastasi myöntävästi liki 70 prosenttia.

Vastaajista 37 prosenttia arvelee, ettei usko olevansa liiketoiminnassa enää kuuden kuukauden päästä ilman liittovaltion hallituksen apupakettia. Jotkut ravintoloitsijat uskovat, että apupaketti voi tulla liian myöhään monille yrityksille.

– Meillä on mahdollisuus, jos selviämme talven yli, Trahanas toteaa.

– Jos emme selviä talven yli, tulemme näkemään paljon nurin meneviä paikkoja.

Ravintolatyöntekijät protestoivat tuoreeltaan uusia pandemiarajoituksia vastaan New Yorkin Times Squarella 15. joulukuuta. Yrittäjät varoittivat, etteivät he selviä ilman osavaltion tai liittovaltion tukea.
Ravintolatyöntekijät protestoivat tuoreeltaan uusia pandemiarajoituksia vastaan New Yorkin Times Squarella 15. joulukuuta. Yrittäjät varoittivat, etteivät he selviä ilman osavaltion tai liittovaltion tukea.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.