Maailma

Joe Biden on Yhdysvaltain seuraava presidentti – Trump kieltäytyy tunnustamasta tappiotaan, demokraattien kansanjuhla on alkanut

JIM LO SCALZO
Yhdysvaltalaismedia ja tutkimuslaitos julistivat Joe Bidenin presidentinvaalien voittajaksi.
Yhdysvaltalaismedia ja tutkimuslaitos julistivat Joe Bidenin presidentinvaalien voittajaksi.

Yhdysvaltain presidentinvaali on ratkennut. Demokraattien Joe Biden on tarpeeksi selvässä johdossa viimeisenä ääntenlaskunsa päättävissä osavaltioissa Pennsylvaniassa, Arizonassa, Nevadassa ja Georgiassa, että kaksi arvovaltaista uutiskanavaa uutisoi illalla hänen voittaneen vaalin. Tutkimuslaitos Edison ja uutistoimisto AP ilmoittivat heti perään samasta tulkinnasta.

Pennsylvanian voitto tuo Bidenille ratkaisevat 20 valitsijamiestä lisää. Näin Biden pääsee yli 270 valitsijan rajan, ja hänestä tulee Yhdysvaltain 46. presidentti.

Todennäköisesti hänen valitsijamääränsä ylittää lopulta 300:n rajan, jolloin voitosta tulee vakuuttava. Yhdeksän jälkeen illalla Suomen aikaa The Washington Post antoi tulosennusteen, jonka mukaan Biden on varmistanut myös Nevadan voiton.

Vuoden 2020 vaalit jäävät historiaan pitkän ääntenlaskun ohella siitä, että istuva presidentti käyttäytyy kuin ei olisi lainkaan vastuussa demokratian arvokkuuden ylläpitämisestä. Lisäksi hän esittää jatkuvasti perustelemattomia ja valheellisia väitteitä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Trump Twitterissä: "Minä voitin ja paljolla"

Presidentti Donald Trump tviittasi kuuden aikaan illalla Suomen aikaa, että hän on "voittanut vaalit ja paljolla". Tviitti sai välittömästi sosiaalisen median alustalta kylkeensä huomautuksen, ettei virallinen vaalitulos välttämättä vastaa tviitin sisältöä.

Trump kieltäytyi tunnustamasta Bidenin voittoa ja syytti tätä tiedotteessaan "kiirehtimisestä esiintymään valheellisesti voittajana".

Trump itse julistautui ennenaikaisesti voittajaksi heti vaalipäivän päätyttyä keskiviikkona, kun suuri osa äänistä eli ennakkoäänten potti oli vielä laskematta.

Trump on pyrkinyt johdonmukaisesti väittämään, että demokraattien suosiman ennakkoäänestyksen postiäänissä olisi jotain hämärää. Ne ovat kuitenkin normaaleja ääniä, jotka vain annetaan etukäteen ja lasketaan Yhdysvalloissa viimeiseksi. Sen vuoksi Trumpin johto suli tuloslaskennan aikana ja muuttui Bidenin voitoksi.

JUSTIN LANE
Donald Trumpin kannattajat eivät aio alistua, vaikka Joe Biden julistettiin vaalien voittajaksi.
Donald Trumpin kannattajat eivät aio alistua, vaikka Joe Biden julistettiin vaalien voittajaksi.

Katkera häviäjä lähti golfkentälle

Kun arvovaltaiset tahot totesivat Bidenin voittaneen ennakkoäänien laskemisen ollessa loppuvaiheessa, uutiskanava CNN esitti kuvia Trumpista Virginiassa ”menossa golfaamaan”.

Trumpin seuraavasta esiintymisestä medialle ei ole tietoa. Hänen on odotettu joko toistavan väitteensä vaaliväärennöksestä ja suuresta huijauksesta, jonka uhri hän kokee olevansa, tai perinteisemmän kaavan mukaan tunnustavan tappionsa. Jälkimmäinen vaihtoehto ei presidentin tähänastisen käytöksen perusteella vaikuta todennäköiseltä.

Trump ilmoitti tiedotteessaan, että "tämä kampanja on kaikkea muuta kuin ohi". Tosiasiassa Trump liittyy niiden kymmenkunnan Yhdysvaltain presidentin joukkoon, jotka eivät ole kyenneet uudistamaan valtakirjaansa toiselle kaudelle.

JIM LO SCALZO
Joe Bidenin kannattajat riemuitsivat Wilmingtonissa Delawaressa.
Joe Bidenin kannattajat riemuitsivat Wilmingtonissa Delawaressa.

Virallinen tulos odotuttaa vielä itseään

Virallista vaalituloksen julistusta saadaan vielä odottaa jonkin aikaa. Ihmiset Yhdysvalloissa ja kaikkialla maailmassa ovat pidättäneet hengitystään odottaen, mistä osavaltioista ratkaiseva helpotuksen tuova uutinen saadaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Useimmat osasivat odottaa tuloksen varmistumista nimenomaan Bidenin lapsuuden osavaltiossa Pennsylvaniassa, joka riitti yksinään takaamaan Bidenin voittoon tarvitsemat 20 lisävalitsijaa.

Biden on Pennsylvaniassa puoli prosenttiyksikköä johdossa kello 21.30 lauantai-iltana Suomen aikaa, kun äänistä on siellä laskettu 98 prosenttia.

Lopulta Bidenin voitto on niin selvä, että hän voisi varmistaa sen ilman Pennsylvanian voittamistakin. Ehtona tälle on, että loppuvaiheessa vielä hieman kasvanut 0,1 prosenttiyksikön johto Georgiassa kestää. Georgiassa edessä on luultavasti tarkastuslaskenta tuloksen valmistuttua, mutta sitä vaalituloksen toteamisessa ei jäädä odottelemaan.

Kaksi ratkaisevaa tekijää saattoivat olla Pennsylvanian ohella Nevada ja Arizona. Nevadassa on laskettu 94 prosenttia ja Biden johtaa kahdella prosenttiyksiköllä varman tuntuisesti. Arizonassa on laskettu 97 prosenttia ja Biden on 0,6 prosenttiyksikköä edellä.

Koko maan yhteisäänimäärässä Bidenin ennätyksellinen lukema on 74,4 miljoonaa, ja sillä hän on voittamassa Trumpin äänimäärässä yli neljällä miljoonalla äänellä. Neljä vuotta sitten demokraattien Hillary Clinton sai yhteensä kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump, mutta Trump nousi niukasti presidentiksi voitettuaan valitsijamiehet ratkaisevista vaa'ankieliosavaltioista.

Tällä kertaa ruostevyöhykkeen Michigan, Wisconsin ja Pennsylvania kääntyivät takaisin demokraateille toteuttaen Bidenin tavoitteleman "sinisen muurin".

Televisiokanavat pidättivät voittajauutistaan

Bidenin voitonjuhlien alkamista odottavat ihmiset olivat heti aamusta paikallista aikaa kokoontuneet kadulle monissa Yhdysvaltojen kaupungeissa.

"Epäilys on vahva, että vaalin todennäköinen häviäjä, republikaanipresidentti Trump, ei aio pitää perinteiseen tapaan tappion tunnustavaa puhetta."

Media on pyrkinyt rauhoittelemaan tunnelmia. Tilanne oli niin kärjistynyt ja tulos keikahtanut vaalipäivän ensiksi lasketuista äänistä päälaelleen jo kerran, että niin CNN kuin muutkin johtavat uutiskanavat pitivät pitkään jäissä perinteistä voittajajulistustaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– On tärkeämpää saada se oikein kuin saada se nopeasti, uutisankkuri Don Lemon sanoi CNN:n jo neljättä vuorokautta jatkuneessa suorassa tuloslähetyksessä.

Trumpia lähellä oleva Fox News alkoi tuloslaskennan edetessä irtautua presidentin valheellisista väittämistä.

Mediamoguli Rupert Murdochin kanavalle olisi ollut poliittisesti hankalaa joutua ensimmäisenä kertomaan katsojille, että Trump on hävinnyt samalla, kun presidentti ampuu julki väitteitä vaalien vääristelystä ja varastamisesta.

Fox Newsin tuloslukujen uutisointia pidetään journalistisena, vaikka moni kanavalla toistaakin Trumpin puheita.

WILL OLIVER
Joe Bidenin kannattajat riemuitsivat Valkoisen talon läheisyydessä, kun isot yhdysvaltalaisviestimet julistivat Bidenin vaalien voittajaksi.
Joe Bidenin kannattajat riemuitsivat Valkoisen talon läheisyydessä, kun isot yhdysvaltalaisviestimet julistivat Bidenin vaalien voittajaksi.

Väkijoukot kokoontuvat hurraamaan Trumpin potkuille

"Trump ulos heti", vaativat voitonjuhliaan odottelevat demokraattien kannattajat ainakin New Yorkissa ja Philadelphiassa. Uutiskuvien perusteella New Yorkissa Manhattan on täyttymässä ihmisistä, jotka eivät malttaisi millään odottaa Trumpin repivän ja ravistelevan presidenttikauden loppumista. New Yorkin osavaltio ja etenkin jättiläiskaupunki itse on vahvasti demokraattienemmistöinen.

Washingtonissa Valkoisen talon ulkopuolella pitkään valvoneet Black Lives Matter -mielenosoittajat ovat panneet pystyyn suuret juhlat.

Monelle Yhdysvalloissa Trumpin tappio on huojentava tieto. Se on merkki kampanjoineen yli neljä vuotta kestäneen poliittisen painajaisen päättymisestä.

Samaan aikaan presidentin lakimiesarmeija pyrkii kyseenalaistamaan vaalien tuloslaskentaa kautta maan miten vain voi. Toistaiseksi työ on ollut tuloksetonta, eikä todisteita vääryyksistä ole esitetty. Myös Bidenin leirillä on mediatietojen mukaan 600 juristia työssä vasta-argumentteja laatimassa.

Trumpin katkeruus tappion hetkellä tuskin kasvattaa hänen suosiotaan. Twitterissä Trump on siteerannut valikoituja laitaoikeistolaisten propagandasivustojen – kuten Breitbart Newsin – uutisia, joissa ylläpidetään hänen vaihtoehtoista käsitystään todellisuudesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Biden: "Odotetaan rauhassa voittoa"

Bidenin rauhoittava viesti aamuyöstä Suomen aikaa tv-puheessa oli, että on odotettava kärsivällisesti ja annettava ääntenlaskijoiden tehdä tehtävänsä loppuun.

Epäilystäkään ei ole siitä, etteikö Biden valmistelisi voitonpuhettaan, vaikka sen pitämisen ajankohdasta ei ole vielä varmuutta. Puhe saatetaan nähdä ja kuulla jo tänä yönä Suomen aikaa.

Bidenin kampanjakeskukseen Delawaren osavaltion Wilmingtonissa on viime päivinä kokoontunut jättimäisen pysäköintialueen täydeltä innostuneita ihmisiä odottamaan suurta voitonjuhlaa.

Biden, 77, on esiintynyt pitkälti samaan tapaan kuin vaalikampanjan ratkaisuvaiheissa. Hän korostaa kärsivällisyyttä, demokraattisen prosessin tärkeyttä ja arvokkuutta, eikä vielä aamuyön esiintymisessään julistanut voittoa.

Pitkän linjan poliitikko aikoo ottaa maan korkeimman viran vastaan korostaen hillittyä tyyliä ja toimintatapaa, joka on lähes täysi vastakohta Trumpin esiintymisille. Hän on nimennyt tärkeimmäksi tehtäväkseen sen, ettei olisi enää punaisia ja sinisiä osavaltioita vaan "ainoastaan yhdistyneet vallat", Yhdysvallat.

Helppoa kansakunnan yhdistämisestä ei tule. Epäilys on vahva, että Trump ei aio lainkaan pitää perinteistä tappion tunnustavaa puhetta.

Neljä vuotta sitten Trumpille vaalit hävinnyt Hillary Clinton poistui valtakunnan politiikan huipulta sellaisen puheen myötä. Tappionsa tunnustanut Clinton muistutti lasikattoon isketyistä monista halkeamista ja vakuutti nuorille tytöille kautta maan, etteivät nämä saa koskaan luopua unelmastaan nousta presidentiksi.

Washingtonissa pohditaan nyt sitäkin, mitä kaikkia tavanomaisia hyviä tapoja Trump aikoo rikkoa ennen kuin lopulta joutuu väistymään virastaan. Osallistuuko Trump esimerkiksi tammikuussa Bidenin virkaanastujaisiin?

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sinne hänet saattaisi pakottaa esimerkiksi oman nimen ja samalla liikemerkin tunnettuna pitäminen.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (7)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Jannis_H
Säästöä lyhyellä aikavälillä.
Hyvä näin.
Nyt ei tarvitse aivan niin paljon mellakoida, polttaa autoja ja ryöstellä kauppoja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Säästöä lyhyellä aikavälillä.
Jannis_H: "Nyt ei tarvitse aivan niin paljon mellakoida, polttaa autoja ja ryöstellä kauppoja."

Nythän tosiaan moni nimimerkki on alkanut muistella vuoden 2016 vaalien jälkeisiä tapahtumia.
Eräskin tiesi että oli ihan teetetty jotain 'Not My President' paitoja.
Itse en muistanutkaan että meno silloin äityi noin hurjaksi, kauheaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Säästöä lyhyellä aikavälillä.
Juuri näin. Sosialistinen presidentti on rauhan ja ilmaston asialla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
HANNU NIEMINEN
Bidenin voitto
Niin vaan historia toistaa itseään. Samantapaista suurta helpotuksen tunnetta ja odotusta tapahtui, kun J.F. Kennedy valittiin presidentiksi 60-luvun alussa. Joka sitten salamurhattiin. Kun nykyinen USA:n presidentti on saanut kansalaiset lähes sisällis-sodan partaalle, niin Bideniin kohdistuu suuret odotukset. Mikäli ei Trump sitten onnistu torppaamaan demokraattisen vaalituloksen.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Aimäävai?
Jos tulee kulkusille
niin mr Trumpin kannattaa muistaa elokuvan sanat: ""Being fucked-up in an re-election means never having to say you're sorry" .
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Aimäävai?
No
parempi näin...

Mutta jatkoa ajatellen on hyvä myös muistaa dokumentaatio vanhan hyvän ajan Neuvostoliitosta:

Keskellä yötä puhelin soi Kremlissä. Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Leonid Brežnev herää, nousee vuoteesta ja nostaa luurin, ottaa muistilapun pyjamantaskusta, avaa sen ja lukee luuriin: "Haloo?"
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää