Yhdysvallat

Joe Biden johtaa neljässä vaa'ankieliosavaltiossa, kun jo pelkkä Pennsylvania riittää – jokainen ääntenlaskun tunti vie Bideniä kohti presidentin virkaa

Yhdysvaltojen seuraavaksi presidentiksi on ääntenlaskennan loppuvaiheessa nousemassa demokraattien ehdokas Joe Biden. Biden ohitti ensi kertaa presidentti Donald Trumpin Pennsylvanian osavaltiossa Suomen aikaa kello 16 perjantaina, ja näin Biden saisi osavaltiosta voittoon tarvitsemansa 20 valitsijamiestä. Eroa oli perjantai-iltana jo yli 13 000 ääntä, ja se kasvoi uusien laskettujen äänten myötä.

Aiemmin päivällä Biden nousi johtoon Georgiassa, jossa ensin lasketut vaalipäivän äänet olivat näyttäneet melko selvää voittoa Trumpille.

Georgiassa ääniä oli laskematta kello kuudelta illalla noin 4 000. Bidenin johto on noin 1 500 ääntä. Georgiassa päädytään todennäköisesti äänten uudelleenlaskentaan, koska ehdokkaiden ero jää joka tapauksessa pieneksi. Uudelleenlaskenta ei muuttaisi lopputulosta, sillä Bidenille riittää Pennsylvania, joka on menossa hänelle selvemmin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ratkaisevissa vaa'ankieliosavaltioissa etukäteisten postiäänien enemmistö on mennyt Bidenille, mikä siivittää hänet hitaassa laskennassa lopulta Trumpia vahvemmaksi.

Pennsylvaniassa on laskematta neljä prosenttia äänistä. Uutiskanava CNN:n asiantuntijoiden mukaan puuttuvat äänet tulevat kuitenkin alueilta, joilta on syytä odottaa demokraattienemmistöä.

Valitsijamiesten määrissä Bidenin voitto saattaa muodostua pitkän jännitysnäytelmän jälkeen jopa melko ylivoimaiseksi. On täysin mahdollista, että hän yltää lopulta tuntuvasti yli 300 valitsijamiehen, kun voittoon riittää 270.

Virallista tulosta saadaan vielä odottaa, mutta käytännössä 77-vuotiaan demokraattipoliitikon voittoa äänissä voi pitää varmistuneena.

Bidenin odotetaan pitävänä puheen kansalle aamuyöllä Suomen aikaa.

Seuraavaksi taistelua vaalituloksesta ja äänestäjien mielikuvista jatketaan katuprotestien voimalla. Juristit käyvät samalla omaan kamppailuaan osavaltioiden tuomioistuimissa ja myös liittovaltion tasolla.

Presidentti Trump on pyrkinyt kiistämään koko vaalituloksen laillisuuden ja rehellisyyden, mikä on ennennäkemätöntä käytöstä vakaan demokratian presidentiltä.

Trumpin alkuvaiheen hyvä tulos on ääntenlaskennassa sulanut vääjäämättömästi kuin hitaasti padassa muhiva kalkkuna. Tulosluvut ovat kääntyneet keskiviikkoaamuna tuoreeltaan nähdyistä parissa vuorokaudessa aivan toisenlaisiksi, vaikka Trumpin uho onkin jatkunut Twitterissä.

Demokraattien into äänestää etukäteen koronaviruksen oloissa on kuitenkin ollut kaikkien tiedossa. Sen sijaan Trump kehotti äänestäjiään käymään vaalipäivänä uurnilla, koska hän väitti ennakkoäänten olevan alttiita huijaukselle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nevadassa johto kasvoi perjantai-iltana

Trump johti vielä kello aamukymmenen jälkeen Suomen aikaa Georgiassa enää 665 äänellä. Nyt ero on reilut 1 500 Bidenin eduksi.

Sama ennakkoäänestyksen demokraattipainotteisuus nosti tunti tunnilta Bidenia presidentiksi myös Pennsylvanian osavaltiossa, josta voittaja saa merkittävän 20 valitsijamiestä. Biden kuroi Trumpin alkujaan satojentuhansien äänten johdon kiinni Pennsylvaniassa.

Pennsylvanian tuloksen ratketessa Bidenin voitoksi peli on ohi. Seuraavan presidentin sukunimi on selvillä ja se alkaa B:llä. Sitä saadaan kuitenkin odottaa vielä lauantain vastaiseen yöhön.

Nevadassa Bidenin etumatka tuplaantui yli 20 000 ääneen perjantai-iltana. Arizonassa Trump kiri hieman, mutta ero on edelleen 40 000 ääntä Bidenin eduksi.

Mielenosoittajat Pennsylvanian suurkaupungissa Philadelphiassa vaativat kaikkien äänten laskemista loppuun saakka.
Mielenosoittajat Pennsylvanian suurkaupungissa Philadelphiassa vaativat kaikkien äänten laskemista loppuun saakka.

Suomalaiset vaalitarkkailijat eivät huomanneet vilppiä

Presidentti Trump on jatkanut vaalien nimittämistä vääristellyiksi ja epäreiluiksi, mutta hän ei ole vieläkään esittänyt todisteita puheidensa tueksi. Eri osavaltioiden vaaliviranomaisten mukaan vaalit ovat sujuneet moitteettomasti ja rauhallisesti. Ääntenlaskun kestäminen pitkään oli odotettavissa, sillä koronakriisi kasvatti postiäänestyksen suosiota aiemmasta huomattavasti.

Suomesta Etyjin vaalitarkkailijoina Yhdysvalloissa olivat kansanedustajat Vilhelm Junnila (ps.) ja Pia Kauma (kok.). He seurasivat ääntenlaskentaa Wisconsinissa, jossa Biden voitti noin 20 000 äänellä.

– Ongelmia ja väärinkäytöksiä ei havaittu sellaisessa mittakaavassa, kuin kampanjat antavat ymmärtää. Äänestäminen vaalipäivänä ja ennakkoäänten laskeminen on pääsääntöisesti sujunut asianmukaisesti, vaikka yksittäisiä ongelmia esiintyy runsaasti ympäri Yhdysvaltoja. Meillä on Philadelphiaa lukuun ottamatta ollut välitön pääsy kaikkiin kohteisiin, kertoo Suomen Etyj-valtuuskunnan puheenjohtaja Vilhelm Junnila tiedotteessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Tällä kertaa ihmiset äänestivät pääasiassa koronaviruspandemian takia paljon ennakkoon ja käyttivät postiääniä. Itse kävin yhdeksässä äänestyspaikassa, ja jokaisessa niissä tarkistimme erikseen muun muassa sen, miten varmistetaan, ettei kukaan äänestä kahta kertaa, ja että sähköisillä äänestyslipukkeilla on varajärjestelmä, ettei yksikään ääni mene hukkaan, sanoo Kauma.

Monessa osavaltiossa ennakkoääniä alettiin laskea vasta vaalipäivänä, ja joissain ääniä saadaan ottaa vastaan postitse vielä vaalipäivän jälkeenkin. Vaikka tuloslaskennan pitkittyminen on ollut Trumpin arvostelun kohteena, osin postiäänten etukäteen laskemisen kielto on ollut nimenomaan republikaanien vaatimus osavaltioissa.

Trumpin kannattajat toivovat vaalituloksen pysymistä ennallaan Philadelphiassa. Presidentti on saanut monet heistä uskomaan, että meneillään on huijaus.
Trumpin kannattajat toivovat vaalituloksen pysymistä ennallaan Philadelphiassa. Presidentti on saanut monet heistä uskomaan, että meneillään on huijaus.

Trumpin tukijat kiukuissaan "vaalin varastamisesta"

Trumpin kannattajien mielenosoitukset muuttuivat yöllä aiempaa rajummiksi, kun ihmiset uskoivat äänestyksen olevan presidentin sanoin valheellinen tai "varastettu". Uutistoimisto Reuters kertoo, että joissain tapauksissa kokoontumisiin on tuotu aseita ja vaa'ankieliosavaltioissa on nähty nahistelua vastaprotestoijien kanssa.

Arizonassa Trumpin kannattajat velloivat Maricopan piirikunnan vaalilautakunnan toimitilojen edessä Phoenixissa. Arizona on yksi viidestä osavaltioista, joiden ääniä vielä lasketaan.

– He yrittävät varastaa vaalin, mutta Amerikka tietää, mitä tapahtui, ja taistelee vastaan, oikeistolainen radiojuontaja Alex Jones sanoi noin 300 ihmisen edessä.

Reutersin mukaan esiintymislavan takana jotkut Trumpin kannattajista ajoivat lyhyen aikaa takaa miestä, joka piti käsissään presidenttiä natsisikana esittävää kylttiä Jonesin puhuessa. Poliisin oli silminnäkijän mukaan puututtava välikohtaukseen, eikä loukkaantuneista ollut raportteja.

Vastapuolen mielenosoittajat pitävät esillä Black Lives Matter -liikkeen iskulauseita ja vaatimuksia vahvemmista ihmisoikeuksista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikkiaan Yhdysvalloissa on vaalipäivän jälkeen vältytty pelätyiltä laajoilta mellakoilta, ja tunnelma on säilynyt rauhallisena kiihkeästä tuloksen odottelusta huolimatta.

Aurinkovyöhyke ja ruostevyöhyke kääntymässä

Alunperin Yhdysvaltojen "aurinkovyöhyke" näytti menevän Trumpille, mutta ääntenlaskun edetessä uutista on ollut päivitettävä. Kalifornian, New Mexicon ja Coloradon lisäksi myös Nevada, Arizona ja Georgia saattavat päätyä niukasti Bidenille.

Pohjoisessa "ruostevyöhyke" kääntyi neljä vuotta sitten Trumpin taakse, mutta nyt sama niukka marginaali näyttää takaavan Bidenille valitsijaäänten potin Michiganin ja Wisconsinin ohella myös Pennsylvaniassa. Biden pärjää näissä teollisissa osavaltioissa paremmin kuin Hillary Clinton neljä vuotta sitten. Kyse on vain tuhansista tai kymmenistä tuhansista äänistä suuntaan tai toiseen, mutta ne ratkaisevat voittajan.

Ääntenlasku on kesken myös Alaskassa, ja siellä Trump on johdossa. Harvaan asutun osavaltion painoarvo on kuitenkin vähäinen.

Isoista osavaltioista Pohjois-Carolinan laskenta on vielä kesken, ja siellä voitto on menossa Trumpille.

Valtakunnallisessa yhteisäänimäärässä Biden on saavuttanut lähes neljä miljoonaa ääntä enemmän kuin Trump. Yhdysvaltojen presidentinvaalin ratkaisee kuitenkin osavaltio kerrallaan voitettavien valitsijoiden määrä.

Ennätyksellisestä kiinnostuksesta äänestämistä kohtaan kertoo, että Bidenin yhteisäänimäärä 73,9 miljoonaa on maan historian suurin. Myös Trump saa nyt enemmän ääniä kuin viime vaaleissa 2016, ja hänen äänisaaliinsa 69,8 miljoonaa on kautta aikojen toiseksi suurin. Äänimäärät kasvavat vielä, koska ääntenlasku jatkuu.

Trumpin lakimiehet aktiivisina, presidentti tviittaa

Biden esiintyi yöllä Suomen aikaa vedoten jälleen, että ihmiset olisivat kärsivällisiä. Biden ei julistanut voittoa, kuten Trump teki ennenaikaisesti kaksi vuorokautta aiemmin, mutta Biden sanoi uskovansa, että kun äänet on laskettu loppuun, voitto on hänen leirissään.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Trump ilmoitti Twitterissä järjestävänsä lehdistötilaisuuden. Hän ei ollut puhunut julkisesti sen jälkeen, kun hänen voitonjulistuksen ja uhkauksen korkeimpaan oikeuteen menosta sisältänyt puheensa ensimmäisenä vaaliyönä tuomittiin laajasti valheelliseksi.

Median edessä Trump keskittyi jatkamaan puheitaan vaalien vääristelystä ja varastamisesta. Puheiden tarkoituksena oli ehkä nostattaa omien kannattajien tunteita protestien jatkamiseksi.

Amerikkalaiset uutiskanavat kertoivat Trumpin seuranneen ääntenlaskua Valkoisessa talossa presidentin työhuoneessa Oval Officessa. Tviittaamisen ohella Trump on soittanut ainakin Arizonan ja Texasin republikaanikuvernööreille.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (14)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Seppo Huuskonen
Miten se menikään?
Politiikka on siitä ihmeellinen laji, että sijoituksella ei ole mitään väliä loppu tulokseen. Tästä on hyvä todistus Ruotsin vieressä olevasta maasta, jossa eräs puolue sai toiseksi eniten ääniä ja ei saa osakseen kuin moitteita. Politiikka on ilmaista sirkushuvia josta sohvaperunatkin nauttii.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Miten se menikään?
Seppo Huuskonen: "Politiikka on siitä ihmeellinen laji, että sijoituksella ei ole mitään väliä loppu tulokseen. Tästä on hyvä todistus Ruotsin vieressä olevasta maasta, jossa eräs puolue sai toiseksi eniten ääniä ja ei saa osakseen kuin moitteita."

Niinpä niin. Ruotsin viereisessä maassa on ollut aina hallituskipeitä puolueita jotka ovat aina halunneet päästä hallitukseen, oli vaalitulos mikä tahansa.
Mutta poikkeuksena tässä Ruotsin viereisessä maassa on yksi puolue joka suorastaan välttelee vastuun ottamista. Yksissäkin vaaleissa viiden edustajan pienpuolue kutakuinkin kahdeksankertaisti kannatuksensa, sai peräti 39 edustajaa.
Vaan niin sitä kuitenkin löytyi tekosyy jäädä oppositioon lihomaan, hillotolpat kun oli jo varmistettu.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pyöräilijä
Vast: Miten se menikään?
Kerropas Seppo että miten persut olisivat suhtautuneet hallituksessa nyt tehtyihin toimiin?

Ja miksi hallituksessa suomalaisten enemmistöä edustavien olisi pitänyt taipua asioissa persujen tahtoon kun asiat saadaan hoidettua paremmin ilman että pitää paapoa takinkääntäjiä?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Aimäävai?
Vast: Miten se menikään?
@Seppo Huuskonen

No joo joo, mutta tämä trapetsitemppusi lätsähti nyt ikävästi turvaverkkoon: jos luit artikkelin, huomasit ehkä, että siinä käsiteltiin "erään Kanadan eteläpuolella olevan valtion" poliittista tilannetta, eikä "Ruotsin vieressä olevaa maata" .

Mitä mieltä nyt sitten Norjan poliittisesta tilanteesta oletkin, säästä mielipiteesi sellaisen artikkelin yhteyteen, joka käsittelee Norjaa. Jookos?

Parempi onni sitten sillä kerralla.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Seppo Huuskonen
Ai niin se vastuu?
Otanpa yhden esimerkin. Kun jossakin kioskissa ei munkit mene kaupaksi, niin kioskin pitäjä antaa tilanteeseen sopivaksi katsomallaan syyllä antaa tulosvaroituksen nimikkeelä yt neuvottelut. Neljän lapsen isä tai äiti saa lähteä etsimään leipää lapsille toisesta kioskista. Nyt toisen kioskin pitäjä näkee, että syy on ollut tuon työntekijän ja ei palkkaa työtä haluavaa. Vastuun kantaminen on asia jota voi pakoilla ja sitä voi kantaa?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hit’n’run
Vast: Ai niin se vastuu?
Anteeksi nyt ei oikein auennut tämä ilmeisesti valaisevaksi tarkoitettu esimerkki. Eli siis pakoileeko vai kantaako tämä eräs Ruotsin viereisessä maassa toimiva puolue vastuuta?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Aimäävai?
Vast: Ai niin se vastuu?
@Hit’n’run

Ymmärsin niin, että kun munkit eivät menneet enää kaupaksi, joutuivat neljän lapsen vanhemmat
"lähteä etsimään leipää lapsille toisesta kioskista."

Sitä ennen olivat syöneet munkkeja, mutta nyt sitten piti lähteä etsimään leipää.
Anekdootissa ei kerrota, söivätkö vanhemmat itse tätä ennen mukkeja vai leipää. Kirjoittaja voi kenties täsmentää?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
yxxy
San Fraciscon siirtymä revennyt yli koko maan...
Yhdysvallat ei mitenkään edusta yhteisiä arvoja, hieman niin kuin nimensä veroisesti voisi arvioida - United States of America. Nyt näin ison repeämän eli jakautuman johdosta nimeksi sopisi esimerkiksi Divided States of Republics and Democrates. Eli maalla sopisi olla kaksi presidenttiä ja itse Valkoinen talo voitaisiin maalata punaisella ja sinisellä keskeltä kahtia. Valitettavan suuret ovat arvoerot juuri näillä puolueilla,demokraateilla ja vanhollismielisillä, ehkäpä itsekkäilläkin republikaaneilla. Totta on etteivät 50 osavaltiota mitenkään edusta yhteisiä talous ja elinoloarvojakaan, mutta että näin ristiriitaista tilaa mitä vaalit paljastavat ei mitenkään soisi olevan. Yhdysvallat maksaa tällaisesta eriarvoistamispolitiikastaan, onhan se nähty jo senaatin päätöksissä joita niin sanotusti nykyinen omavaltaisesti käyttäytyvä presidentti ( muuan Donald J Trump) on useasti veeto-oikeuksillaan kyennyt lisäksi muuntelemaan.

Ehdottomasti presidentin pitäisi pyrkiä toimimaan koko maata ja kansaa yhdistävästi ja neutraloimaan epäoikeudenmukaisuuksia. Tällaisella henkilöllä maan johdossa olisi arvokas tehtävä rakentaa Yhdysvallat uudelleen kunnioitusta herättäväksi sekä uutena tekijänä myöskin sotatoimia kaihtavaksi demokratiaksi. Mutta tuskinpa yksi uusi nelivuotiskausi, vaikka maa saisi uudet kasvot johtopaikoille niin täyttä käänöstä kykenisi aikaansaamaan. Nyt tänä päivänä presidentinvaalit paljastavat vaikea tilan missä maa tulee jatkossa elämään mitä todennäköisimmin. Suurvalta-asema maailmankartalla edellyttäisi, että valtiota johtaa täysijärkinen ihmisyyttä kunnioittava ja maata rakentava henkilö joka ajattelisi ei niinkään itseään, vaan koko ihmiskuntaa ("Suuri askel ihmiskunnalle"). Elääkö Pohjois-Amerikan mantereella tällainen ihmisyksilö juuri tänä päivänä?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
S.F.
Vaaliveikkaus
Valkoisessa talossa on tänään tavallista pahempi känkkäränkkä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää