Yhdysvallat

Biden lähempänä voittoa kuin Trump – ratkaisuja saattaa tulla yön aikana

SARAH SILBIGER / POOL
Demokraattien Joe Bidenillä on tässä vaiheessa takanaan 253 valitsijamiestä.
Demokraattien Joe Bidenillä on tässä vaiheessa takanaan 253 valitsijamiestä.

Torstain ja perjantain välinen yö voi tuoda ratkaisun Yhdysvaltain presidentinvaaliin.

Katseet kääntyvät Pennsylvaniaan, jossa demokraattien Joe Biden kirii republikaanipresidentti Donald Trumpia jokaisen uuden julkistetun ääniryppään jälkeen.

Kello kymmenen aikaan illalla Trumpin johto oli kutistunut noin 100 000 ääneen, kun ääniä oli laskettavana 500 000.

Jäljellä olevien äänien odotetaan suosivan Bideniä, mutta on vielä epäselvää, riittääkö se eron kuromiseen Pennsylvaniassa.

Bidenin kannattajat valmistautuvat juhliin Washingtonissa

Washingtonin Black Lives Matter -aukiolta oli torstaina suora näkymä Valkoiselle talolle, jonka salossa liehuu Yhdysvaltojen tähtilippu.

Demokraattien presidenttiehdokkaan Joe Bidenin kannattajat ovat viettäneet täällä omaa karnevaaliaan monta päivää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– Jos Biden voittaa, he juhlivat täällä, kertoo aukiolla paikan päällä oleva Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell.

Torstaina aamulla paikallista aikaa aukio on hiljainen. Paikalle on kokoontunut kymmeniä ihmisiä.

– Tunnelma on rauhallinen ja leppoisa. Mitä pidemmälle ilta etenee, sitä riehakkaammaksi täällä käy, Orell sanoo.

Orell kertoo, että turvatoimet ovat mittavat. Paikalla on runsaasti poliiseja, ja katuja on suljettu.

– Pelättyä aggressiivisuutta ei ole nähty. Joitain yksittäisiä tapauksia on ollut, mutta se on jäänyt kiivaan sananvaihdon tasolle, Orell sanoo.

Biden johtaa 40 valitsijamiehellä

Bidenin kannattajilla on odotettavaa, sillä Yhdysvaltojen tiistaisten presidentinvaalien ääntenlaskenta jatkuu, eikä presidentti ole vieläkään selvillä.

Bidenillä on tässä vaiheessa takanaan 253 valitsijamiestä, kun istuvalla presidentillä Donald Trumpilla heitä on 213. Vaalivoittoon tarvitaan 270 valitsijamiestä.

Ääntenlaskenta on yhä, puolitoista vuorokautta äänestyksen päättymisen jälkeen, kesken useissa osavaltioissa. Suurimman osan niistä tapauksessa voittaja on kuitenkin jo tiedossa.

Sen sijaan Alaskassa, Nevadassa, Georgiassa, Pennsylvaniassa, Arizonassa ja Pohjois-Carolinassa jännitetään yhä äänestyksen kohtaloa.

Tähän mennessä laskettujen äänien perusteella Biden näyttäisi saavan taakseen Nevadan kuusi ja Arizonan 11 valitsijamiestä. Tämä nostaisi valitsijamiesmäärän tarvittavaan 270:een.

Erot ovat kuitenkin hyvin pieniä, Arizonassa noin 70 000 ääntä ja Nevadassa vain 12 000 ääntä.

Trump johtaa edelleen 16 valitsijamiehen Georgiassa, kun 95 prosenttia äänistä on laskettu, mutta erot ovat täälläkin pienet, vain hieman alle 13 000 ääntä. Pohjois-Carolinassa Trump johtaa alle 80 000 äänellä ja Pennsylvaniassa noin 100 000 äänellä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Biden on pitkin päivää ottanut Trumpia kiinni kaikissa muissa osavaltioissa paitsi Arizonassa ja Nevadassa, joissa asetelma on toisin päin. Jos Biden voittaa Pennsylvanian 20 valitsijamiestä, hän voittaa vaalit.

Trumpin voitto vaatii lähes kaikkien jäljellä olevien tiukkojen osavaltioiden voittoa. Hän kestää häviön vain Nevadassa tai Arizonassa, ei molemmissa.

Bidenin kampanja luottavainen

Joe Bidenin kampanjapäällikkö Jen O'Malley Dillon kertoi torstai-iltana Suomen aikaa näkemyksensä ääntenlaskun etenemisestä.

Hänen mukaansa Biden tulee voittamaan vaalit. Kampanjaväki arvioi, että lopulta Biden voittaa Nevadan, Arizonan ja Pennsylvanian, ehkä Georgiankin. Jopa Pohjois-Carolina on mahdollisuuksien rajoissa.

Kampanja on analysoinut laskematta olevien äänien alueita ja perustaa optimisminsa siihen.

Trumpin kampanja puolestaan aikoo viedä oikeuteen kaikki Bidenin viime hetkillä voittamat osavaltiot vaalivilpin takia. Trump tviittasi asiasta.

Bidenin kampanjan mukaan Trumpilla ei ole mitään keinoja menestyä oikeudessa. Puheillaan hän voi ainoastaan aiheuttaa sekasortoa ja viivästyttää ääntenlaskua.

– Pyydämme kärsivällisyyttä. Ääntenlasku etenee, mutta se vie aikaa, sanoi O'Malley Dillon.

Ennakkoäänten määrä vaikeutti ääntenlaskua

Ääntenlaskun seuraaminen tiedettiin jo ennalta haastavaksi, mikä johtuu osavaltioiden erilaisista äänestyskäytännöistä. Osa osavaltioista sallii ennakkoäänten laskemisen etukäteen, osassa se on puolestaan mahdollista vasta vaalipäivää seuraavana päivänä.

Koska demokraatit ovat republikaaneja innokkaampia ennakkoäänestäjiä ja ennakkoääniä annettiin ennätykselliset yli 100 miljoonaa, vaalitulos näytti vaihtelevan suuresti. Biden oli valtavassa varhaisessa johdossa esimerkiksi Ohiossa ja Georgiassa, joiden ennakkoäänet saatiin varhain, Trump puolestaan vaalit pitkälti ratkaisevissa Michiganissa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kaikissa näissä kolmessa osavaltiossa ennakkoäänet laskettiin viimeisenä, mikä näyttäytyy valtavana loppukirinä Bidenille.

Useita oikeusjuttuja vireillä

Presidentti Trump julistautui perusteettomasti vaalivoittajaksi keskiviikkona aamulla yhdeksän jälkeen ja syytti demokraatteja vaalien varastamisesta. Hän vaati ääntenlaskun keskeyttämistä ja myöhemmin Wisconsinin äänten uudelleenlaskentaa.

Ehdokkaiden ero Wisconsinissa oli vain oin 20 000 ääntä.

Trumpin kampanja on haastanut vaalituloksen oikeuteen myös useissa muissa osavaltioissa ja harkitsee lisää oikeustoimia.

Esimerkiksi Georgiassa on nostettu oikeusjuttu siitä, että vaalityöntekijän kerrotaan vahingossa sekoittaneen laskettuja ja laskemattomia äänestyslomakkeita keskenään. Kyse on muutamista äänistä.

– Oikeudenkäynnin tarkoitus on lyhyellä tähtäimellä muuttaa narratiivia Bidenin mahdollisesta voitosta keskusteluun laiminlyönnistä tai jopa petoksesta äänestyksessä, oikeustieteen professori Franita Tolson sanoi CNN:lle.

Toinen CNN:lle puhunut oikeustieteen professori Rick Hansen puolestaan piti oikeusjuttuja enemmän pr-työnä kuin vakavasti otettavina. Hän sanoo, etteivät ne liity yhteenkään sellaiseen ongelmaan, joka johtaisi äänimäärän kyseenalaistamiseen.

Oikeustieteen professori Justin Levitt puolestaan kutsui osaa jutuista naurettaviksi.

– Yhdessä sanotaan, että koska ihmisiä ei viety postiäänestyslaatikoiden äärelle, laskenta on lopetettava. Häh, Levitt sanoo CNN:lle.

Asiantuntijat arvioivat, että vain yksi haasteista voi menestyä. Se koskee Pennsylvanian asettamaa takarajaa äänten vastaanottamiselle ja voi vaikuttaa pariintuhanteen vaalipäivän jälkeen perille saapuneeseen ääneen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jotta oikeusjutulla olisi jotain merkitystä, Pennsylvanian pitää olla vaalien ratkaiseva osavaltio ja Trumpin sekä Bidenin äänisaaliiden eron täytyy olla enintään joitakin kymmeniä tuhansia.

ERIK S. LESSER
Postiääniä laskettiin Atlantassa Fultonin piirikunnassa, Georgian osavaltiossa keskiviikkona. Georgian vaalitulos ei ole vielä ratkennut.
Postiääniä laskettiin Atlantassa Fultonin piirikunnassa, Georgian osavaltiossa keskiviikkona. Georgian vaalitulos ei ole vielä ratkennut.
CHRIS KLEPONIS / POOL
Donald Trump puhui vaali-iltana Valkoisessa talossa.
Donald Trump puhui vaali-iltana Valkoisessa talossa.

Vaalit sujuneet rauhallisesti – suurlähettiläs jännitti jatkoaan Helsingissä

Suurlähettiläs Robert Pence katselee Trumpin tulospotin kasvavan hyvää vauhtia. Lähetystö on kutsunut Amerikan ystäviä seuraamaan trilleriä.
Suurlähettiläs Robert Pence katselee Trumpin tulospotin kasvavan hyvää vauhtia. Lähetystö on kutsunut Amerikan ystäviä seuraamaan trilleriä.

Vaalipäivä tiistaina sujui ennen Trumpin voitonjulistusta pääosin rauhallisesti siitä huolimatta, että aiemmin pelättiin jopa aseellisten ryhmittymien pelottelevan ihmisiä äänestyspaikoilla.

Epävarmuus vaalituloksesta ja mahdollisista pitkittyneistä oikeustaistelusta on johtanut ennennäkemättömään levottomuuteen vaalin lopputuloksesta ja seurauksista. Rakennuksia on laudoitettu umpeen useissa kaupungeissa mielenosoitusten pelossa. Myös Valkoinen talo aidattiin.

Lännen Median uutispäällikkö Jussi Orell oli varhain keskiviikkoaamulla Suomen aikaa Valkoisen talon lähistöllä Black Lives Matter -aukiolla Washingtonissa

– Tällä on joitakin satoja ihmisiä ja aikamoinen karnevaalitunnelma. 99 prosenttia paikalla olijoista on Bidenin kannattajia, Orell kertoo puhelimitse.

Orellin mukaan koko Washingtonin keskusta on laudoitettu umpeen. Siellä täällä on pienempiä yksittäisiä kokoontumisia, joissa pidetään palopuheita Black lives matter -hengessä.

Poliiseja oli keskustassa paljon ja poliisi valvoo kaupunkia ilmasta käsin helikopterilla. Tilanne oli kuitenkin rauhallinen

– Täällä sekoittuvat jännällä tavalla turhautuneisuus Trumpin kauteen ja toivo siitä, että asiat muuttuvat, Orell kertoo.

Orell kertoo, että koronavirus on perunut perinteiset vaalivalvojaiset. Tuloslaskennan etenemistä on seurattu kotoa käsin tai kaupungilla olevilta isoilta näytöiltä.

– Kadunmiesten ja -naisten kanssa keskustellessa on noussut esiin kolme pääteemaa: korona, mustien oikeuden ja kansakunnan jakaantuminen, Orell kertoo.

Ovensuukyselyiden mukaan nämä ovat juuri Bidenin kannattajille tärkeitä teemoja.

Yhdysvaltain Suomen suurlähetystössä pieni määrä kutsuvieraita seurasi aikaisin aamulla tuloslähetystä suurelta ruudulta. Suurlähettiläs Robert Pence myhäili, sillä tunnelma on hyvä ja hänen mukaansa Suomen Yhdysvaltain-suhteet erinomaisessa kunnossa.

Pence on republikaani ja Trumpin nimittämä suurlähettiläs. Politiikkaa hän ei kommentoi suoraan, mutta ilme kertoo paljon.

– Jännitys on nyt asteikoilla nollasta kymppiin kympissä. En halua lähteä kotiin, haluamme vaimoni kanssa jatkaa työtä Suomessa vielä vuosia, Pence sanoo Lännen Medialle.

Neljä vuotta sitten Trumpin voitto merkitsi edelliselle suurlähettiläälle paluuta kotiin. Yhdysvaltain lähettiläät ovat kulloisenkin presidentinhallinnon valintoja.

Nainen äänestää Seattlessa, Washingtonin osavaltiossa. Ensimmäiset vaalihuoneistot sulkeutuivat varhain aamuyöllä Suomen aikaa.
Nainen äänestää Seattlessa, Washingtonin osavaltiossa. Ensimmäiset vaalihuoneistot sulkeutuivat varhain aamuyöllä Suomen aikaa.

Vaalien suojelemisen päivystyslinjalta kerrottiin The New York Timesille, että ensimmäisten äänestystuntien aikana vaalihäirintä jäi yksittäistapauksiin.

Eri puolilla maata raportoitiin myös kahdenlaisista automatisoiduista puheluista, joista toisessa ihmisiä kehotettiin jäämään kotiin ja toisessa äänestämään keskiviikkona, eli vääränä päivänä.

– Tämä on vain testipuhelu. On aika pysyä kotona. Pysy turvassa ja pysy kotona, naisääni sanoo toisessa puhelussa.

Kyseistä puhelua on Reutersin mukaan soitettu kuukausien ajan, mutta tiistaina niiden määrä kasvoi huomattavasti.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (17)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Buster
Valtamedian tappioputki jatkuu?
Trumpilla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Valtamedian tappioputki jatkuu?
Buster: "Trumpilla ei pitänyt olla mitään mahdollisuuksia."

Sujuvasti Buster sivuuttaa itse asian, eli sen että Trump haluaa lopettaa ääntenlaskennan kesken kaiken.
Tuota voisi kai kutsua jonkin asteiseksi vallankaappausyritykseksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pyöräilijä
Vast: Valtamedian tappioputki jatkuu?
'Valtamedia' aliarvioi konservatiivisien äärihihhulien vallan jenkkilässä. Biden meni liittämään itsensä sateenkaarijärjestöihin niin uskovaiset lähtivät hyökkäykseen. Eivät pidä Trumpista mutta Biden on heile itse paholainen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
1350
Vast: Valtamedian tappioputki jatkuu?
Valtamedia lienee harrastanut sitä nk. epärehellistä mielikuvapeliä. Ja siitäkin huolimatta noin tiukoille menee. Tyylipuhtaasti näyttää menevän muutoinkin; "Yhdysvalloissa on kateissa ainakin 300  000 postitse annettua ääntä, kertoo Washington Post"
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Rautalanka
Vast: Valtamedian tappioputki jatkuu?
Itse asiassa myös republikaanipuolueen oma mielipidetutkimus ennusti Bidenin voittoa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Valtamedian tappioputki jatkuu?
Nimimerkki 1350: "Tyylipuhtaasti näyttää menevän muutoinkin; "Yhdysvalloissa on kateissa ainakin 300  000 postitse annettua ääntä, kertoo Washington Post""

Niin, tuo posti ja postiäänestys.
Ensin Trump esitti että postiäänestys antaa mahdollisuuden vaalivilppiin. Tapojensa mukaisesti Trump ei esittänyt mitään perusteluja.
Seuraavaksi Trump halusi leikata postin rahoitusta, tarkoituksena tietysti haitata postiäänestystä.
Postin johtoon Trump sitten nimitti niin sanotusti oman miehensä, taas tarkoituksena estää postiäänten ehtimistä ajoissa laskentaan.
Siinähän sitten tuli erinäisiä oikeusistuinten määräyksiä että postin pitää satsata kaikki mahdollinen postiäänten perilletulon varmistamiseksi.
Pienenä sivujuonena oli sekin että Texasissa republikaanit nostivat kanteen 100.000 postiäänen hylkäämisestä. Kuinka ollakaan tuo hylkäysvaatimus koski aluetta joka on heilahtanut republikaaneilta demokraateille.

Se tässä on kovin outoa että USA on hyvin presidenttivetoinen maa. Erillistä pääministeriä ei ole vaan kaikki valta on presidentillä.
Nyt kun Trump sitten sitten esitti että tässä tapahtui jättiluokan huijaus/petos (fraud) niin se on käytännössä Trumpin tunnustus ettei ole tämänkään asian suhteen onnistunut tehtävässään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Yrittäjä-tj
Vast: Valtamedian tappioputki jatkuu?
Liberaalien mediat ja poliitikot ja viestintä- ym toimistot yhdessä vähän mielipidevaikuttivat vuoden. Ihan utooppista kuplaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Hit’n’run
Vast: Valtamedian tappioputki jatkuu?
Trumpilla piti olla 10% mahkut. Noilla oddseilla täyttäisin kyllä lottokupongin minäkin. Enkä edes joutuisi hävittyäni oikeuteen maanpetoksesta, niinkuin Trump joutunee. Siinäpä motiivia kylliksi vallan syrjään takertumiseen. Ihan ilman ”valtamediaa”, mitä se sitten tarkoittaneekin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
AKurkinen
👎🏻👎🏻👎🏻
Korkein oikeus on tuossa maassa oikeuden irvikuva !👎🏻
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
🤟
Mihin tämä väite perustuu?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: 👎🏻👎🏻👎🏻
"Mihin tämä väite perustuu?" Jos se olisi minun väitteeni, se perustuisi mm. korkeimman oikeuden tekemiin päätöksiin, niiden poliittiseen vaikutukseen ja luonteeseen sekä tuomarien nimittämistapaan ja viran elinaikaisuuteen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ari Hyvönen
Tulokset näkyy
Trump on saanut niin paljon hyvää USA:lle, että se näkyy jokaisen amerikkalaisen olemisessa. Trump on selkeästi laittanut USA;n ensin ja muut sitten. Tämä näkyy mm USA:n piikkiin elävien korruptoituneen YK:n ja sen eri järjestöjen rahoituksen vähentämisenä tai lopettamisena, Euroopan nato-maiden pakottamisena hoitamaan omat maksuosuutensa, lain ja järjestyksen palauttamisena kaupunkien kaduilla ym. Ja ennen kaikkea se näkyy amerikkalaisen unelman palauttamisena, jokainen on oman onnensa seppä ja valtio tarjoa jokaiselle mahdollisuuden päästä vaikka miten pitkälle kun vain rahkeet riittää ilman valtion holhoamista ja ansioiden kohtuutonta verottamista. Ja näin vain muutama mainittuna.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Aimäävai?
Vast: Tulokset näkyy
@Ari Hyvönen
"...jokainen on oman onnensa seppä ja valtio tarjoa jokaiselle mahdollisuuden päästä vaikka miten pitkälle kun vain rahkeet riittää ilman valtion holhoamista ..."

Tämän luettuani aloin heti kaivella lähimmän Pohjois-Amerikan Yhdysvaltain konsulaatin yhteystietoja, sen verran mr Hyvösen pep talk pisti sydämeni lyömään vapauden ja omanonnenseppyyden nimissä (melkeinpä pätkähti tuota tulevaa onnea ajatellessa jopa erektionpoikanenkin följyyn, mutta lannistin sen, koska sitten vasta kun ollaan Onnelassa, katsotaan sitten...), että ajattelin että meikäkin olisi ihan omiaan sitä hunajaa yritteliäänä miehenä lähteä vuolemaan.

Mutta pahaksi onnekseni törmäsin sitä ennen Antti Tuurin "Ameriikan raitti"-nimiseen kirjaan (1986) ja siitä tehtyyn elokuvaan (1990). Tämä kirjailija Tuuri ja elokuvaohjaaja Törhönen tuntuvat tietenkin molemmat teoksissaan vihervasemmistolaista akentaa lietsovina kulttuurimargsisteina vain mustamaalaavan amerikkalaista vapautta ja onnea.

No kumminkin, ei meikä sinne sitten edes haaveile, ja tuo erektiopuolikin taitaa jäädä tämmöiselle sosalistisen maan miehen tasolle... Mutta minkäs teet.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Masa_Pasa
Vast: Tulokset näkyy
Tulokset tosiaan alka näkyä. Entistä selvemmin nyt, kun myös kaupunkien äänet alkaa olla laskettu. Jos vain maalaiset saisivat äänestää, jatkaisi Trump. Kaupungeissa asuu kuitenkin koulutettuja, älykkäitä ihmisiä, joiden äänillä Biden tullaan valitsemaan presidentiksi.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Tulokset näkyy
Masa_Pasa: "Kaupungeissa asuu kuitenkin koulutettuja, älykkäitä ihmisiä, joiden äänillä Biden tullaan valitsemaan presidentiksi."

Olipa kauniisti sanottu.
Kaiketi Masa siis tarkoittaa että maaseudun osaksi jäävät kouluttamattomat, älyllisesti vajaammat ihmiset.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Yrittäjä-tj
ihanaa punavihreät
Oho ompas erilaista kuvapolitiikkaa täällä verrattuna Yleen ja Hesariin joissa Trumpista on aina mahdollisimman irvistelevä kuva ja vastustajasta iloinen hymy.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää