Tietokirjat

Venäläislääkärit: "Navalnyllä on verensokerista aiheutunut metabolinen sairaus" – oppositiojohtaja matkalla hoidettavaksi Saksaan

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja maan hallinnon suurimpia kriitikoita. Hän on joutunut useasti Venäjän valtion hampaisiin, ja hänet on pidätetty ja vangittu useita kertoja. Hä
Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on yksi Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja maan hallinnon suurimpia kriitikoita. Hän on joutunut useasti Venäjän valtion hampaisiin, ja hänet on pidätetty ja vangittu useita kertoja. Hä

Siperialainen Omskin sairaala antoi perjantai-iltana luvan saksalaiselle ilma-ambulanssille kuljettaa venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi hoidettavaksi Saksaan.

Omskin sairaalan lääkäri kertoi perjantai-iltana Reutersille, että siirto tapahtuu muutaman tunnin sisään ja että sairaala voi auttaa Navalnyin kuljettamisessa lentokentälle. Lento kuitenkin viivästyy lauantaiaamulle. Tämä johtuu alueellisen terveysviraston mukaan Saksan ilmailuliiton vaatimuksesta, että lentäjien tulee levätä enne pitkiä lentoja, Deutsche Welle kirjoittaa.

Navalnyi ei ole välittömässä hengenvaarassa, hän on keinotekoisessa koomassa ja hänen aivotoimintansa on vakaata, Omskin sairaalasta kerrottiin Reutersille.

Navalnyi kiidätettiin Omskin sairaalaan torstaina myrkytysepäilyn vuoksi kesken lentomatkan Siperian Tomskista Moskovaan. Hän oli juonut Tomskin lentokentällä teetä, minkä hänen avustajansa uskovat olleen myrkytetty. Lentokone laskeutui Navalnyin nopeasti yltyneiden oireiden takia Omskin lentokentälle. Lentokoneessa kuvatulla videolla kuuluu Navalnyin vaikerointi ennen kuin hänet siirrettiin tajuttomana paareilla pois koneesta Omskin sairaalaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Muun muassa Saksa ja Ranska ovat tarjonneet Navalnyille hoitoapua maidensa sairaaloissa.

Saksalainen Cinema for Peace Foundation -kansalaisjärjestön lähettämä ilma-ambulanssi saapui Omskiin perjantaina hakemaan Navalnyin kuljetettavaksi saksalaiseen sairaalaan, mutta Omskin sairaalan lääkärit sanoivat ensin, että hänen tilansa on liian epävakaa ilmakuljetukseen.

Saksalaislääkärit olivat kuitenkin Navalyin tutkittuaan sitä mieltä, että hän kestäisi siirron Saksaan hoidettavaksi, järjestön tiedotteessa sanotaan.

– Saksalainen lääkäriryhmä kertoi meille, että he kykenevät ja haluavat siirtää Navalnyin Berliiniin, mikä on myös tämän perheen toive.

– Venäjän viranomaiset sanoivat keskustelleensa saksalaislääkäreiden kanssa ja että matkustaminen ei ole [Navalnyille] turvallista. Tämä ei pidä paikkaansa.

Koomapotilaiden hoitoon erikoistuneet saksalaislääkärit saapuivat sairaalaan noin kello 14 Suomen-aikaa perjantai-iltapäivänä. He pääsivät Navalnyin luokse hieman kello 15 jälkeen.

Lähipiiri: Siirron epäämisen taustalla Kreml

Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyshin mukaan sairaalan lääkärit antoivat ensin luvan hänen siirrolleen, mutta epäsivät sen pian alkuperäisen päätöksen jälkeen. Jarmysh on sanonut epäilevänsä, ettei kyseessä ole lääkäreiden päätös, vaan että siirtokiellon takana on Kremlin käsky.

– Päätös siirtokiellosta on tehty siksi, että jäljet kemikaaleista Aleksei kehossa ehtivät poistua. Emme todellakaan voi luottaa tähän sairaalaan, Jarmysh sanoo.

Siirtokielto on Jarmyshin mukaan yritys tappaa Navalnyi. Hän sekä Navalnyin vaimo Yulia vetosivat tahoillaan perjantaina Venäjän presidentti Vladimir Putiniin, jotta tämä sallisi siirron.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

– On häpeällistä, että lääkäreillä kesti näin kauan tehdä tämä päätös. Ambulanssilentokone on ollut odottamassa aamusta lähtien, ja asiakirjat olivat myös valmiina tuolloin, Jarmysh sanoo.

Kremlin mukaan päätöksen tekevät venäläiset lääkärit.

EU-komissio vaati siirron sallimista ja tapauksen tutkintaa.

– Odotamme nopeaa, riippumatonta ja läpinäkyvää tutkintaa. Jos myrkytys osoittautuu todeksi, tekijät on saatettava vastuuseen, komission tiedottaja sanoi perjantai-iltapäivänä.

Ristiriitaista tietoa

Siperialaisen Omskin sairaalan johtava lääkäri Alexander Murakhovsky sanoo, että Venäjän johtavalla oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyilla on metabolinen eli aineenvaihduntaan liittyvä sairaus, jonka aiheutti alhainen verensokeri.

Terveysministeriö tiedotti perjantaina iltapäivällä, että Navalnyin hiuksissa on jäänteitä teollisesta kemikaalista. Noin tuntia aiemmin myös johtajalääkäri Murkhovsky sanoi, että Navalnyi vaatteista ja sormista on löydetty kemikaalijäämiä.

Perjantai-iltana Murakhovsky sanoi venäläisen uutistoimisto TASSin mukaan, että kolme eri laboratoriotutkimusta vahvistaa, ettei Navalnyltä löydetty merkkejä myrkytyksestä, Deutsche Welle kirjoittaa.

Tieto Navalnyin terveydentilasta, diagnosoinnista ja myrkytysepäilystä on ollut hyvin ristiriitaista.

Omskin sairaalan apulaisylilääkärin mukaan minkäänlaisia jälkiä myrkystä ei löytynyt.

Johtajalääkäri taas sanoi, että kuluu kaksi vuorokautta ennen kuin testituloksia saadaan. Perjantai-iltapäivänä Navalnyin kehosta kuitenkin löydettiin johtajalääkärin mukaan teollisuuskemikaalia.

Omskin sairaalan toinen lääkäri sanoi aiemmin perjantaina, että Navalnyille oli jo olemassa diagnoosi, mutta että sitä ei voitu paljastaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Navalnyin johtaman korruption vastaisen FBK-järjestön mukaan Omskin alueen poliisi kertoi jo aiemmin, että Navalnyistä on löydetty myrkkyä, joka olisi vaarallista myös hänen lähellään oleskeleville henkilöille.

Niinistö keskusteli Putinin kanssa

Hoitoapua tarjonneet Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron sanoivat olevansa "syvästi huolissaan" Navalnyin tilanteesta.

– Olemme valmiit tarjoamaan kaiken mahdollisen avun Navalnyille ja hänen lähipiirilleen koskien terveydenhuoltoa sekä turvapaikkaa ja suojaa, Macron sanoi.

Yhdysvaltain Venäjän-suurlähetystö kommentoi, että Navalnyin myrkytys on "vakava hetki" Venäjälle, jos epäily myrkytyksestä on todellinen.

YK:n tiedottaja taas sanoi Navalntin tilannetta "todella huolestuttavaksi".

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi perjantaina Twitterissä keskustelleensa Navalnyin tapauksesta ja Valko-Venäjän tilanteesta Putinin sekä Merkelin kanssa.

– Kävin keskustelun myös Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa. Keskustelimme mahdollisuuksista Valko-Venäjän jännitteisen tilanteen selvittämiseksi. Esillä oli myös Aleksei Navalnyin tapaus ja kysymys hänen terveydenhoitonsa järjestämisestä, Niinistö kirjoittaa.

Hengityskone yksin ei estä siirtoa

Kooma ja hengityskoneessa oleminen eivät estä potilaan ilmakuljetusta, sanoi HUS:n valmiusyksikön ylilääkäri, anestesiologian ja tehohoidon erikoislääkäri Tom Silfvast Lännen Medialle perjantaina iltapäivällä.

Hän kommentoi ilmakuljetuksia yleisellä tasolla, eikä ottanut kantaa Navalnyin tapaukseen, jonka yksityiskohtia ei tunneta.

– Kuljetettavan potilaan pitää olla kohtalaisen vakaassa tilassa, mutta hengityslaitteessa oleminen tai tajuttomuus evät itsessään ole ongelmia siirrolle, Silfvast toteaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sifvast selventää, että hengityslaitteessa potilaat ovat aina nukutettuina, mikä vastaa käytännössä koomaa.

Lentokorkeuksissa ilmanpaine on maan pintaa matalampi, mikä heikentää hapen imeytymistä hengitysteistä verenkiertoon.

– Hengityskoneessa oleva potilas voidaan silti siirtää lennolla, kunhan hengitysvajaus ei ole kriittisellä tasolla.

Ambulanssilennoilla matkustamo voidaan tarvittaessa paineistaa suuripaineisemmaksi kuin normaalilla reittilennolla, jossa matkustamon paine vastaa noin kahden kilometrin korkeudessa vallitsevaa ilmanpainetta.

Täysin maan tasoa vastaavaksi painetta ei Silfvastin mukaan saada ellei konetta lennetä selvästi tavallista matalammalla.

Lue myös:

Venäjän oppositiojohtajan Aleksei Navalnyin siirto epävarmaa – lähipiirin mukaan siirtokielto uhkaa Navalnyin henkeä

Elokuvasäätiö hakee Aleksei Navalnyin ambulanssilennolla Saksaan, Ranska tarjoaa turvapaikkaa

Analyysi: Aleksei Navalnyin myrkytysepäilyt eivät yllätä – oppositiojohtaja on jo kertaalleen joutunut sairaalaan epäillystä myrkytyksestä


Kuka?

Putin-kriitikko Aleksei Navalnyi

44-vuotias Aleksei Navalny on pitkäaikainen Venäjän hallinnon kriitikko.

Navalnyin perustama FBK-järjestö on tutkinut Venäjän poliittisen johdon, valtionyhtiöiden ja oligarkkien korruptiota ja väärinkäytöksiä sekä julkaissut tietoja Youtubessa ja blogeissa.

Hän on järjestänyt mielenosoituksia ja kritisoinut presidentti Vladimir Putinia ja tämän politiikkaa julkisesti vuosien ajan.

Navalnyi on pidätetty ja vangittu useita kertoja. Hänet on tuomittu tekaistuna pidettyjen syytteiden nojalla muun muassa petoksesta.

Viime kesänä hänet ilmeisesti myrkytettiin pidätyksen jälkeen putkassa.

Navalnyi on antanut usein voimakkaan nationalistisia lausuntoja, ja hän tuki esimerkiksi Georgian sotaa. Nationalistisuus on tehnyt Kremlille vaikeaksi kuvata Navalnyi länsimaiden sätkynukkena.

Navalnyi on pyrkinyt ehdokkaaksi esimerkiksi vuoden 2018 presidentinvaaleissa, mutta ehdokkuus evättiin.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (7)

Vanhimmat ensin
Vastaa
Z.Z.Zalolainen
Höpö höpö
Kyllä iivanat jaksavat valehdella, aina. Ilmeisesti Navalnyj ei poistu sairaalasta elävänä. Valitettavasti.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
AKurkinen
👎🏻👎🏻
Eikö EU: n olis aika laittaa Putin ja Kremlin sakki boikottiin ! Aika härskiä ja kaikki tietävät syyllisen !
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: 🤟
Tiesitkö, että Venäjälle on jo asetettu pakotteita?
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
AKurkinen
Vast: 👎🏻👎🏻
Tiesin kyllä, mutta oikeita ja tuntuvia ! Ei vierailuja eikä kanssakäymistä !
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Kommentattori
Vast: 👎🏻👎🏻
Vierailujen ja keskustelujen lopettaminen on useimmiten ensi askel kohti sotaa. Silloin kun on ongelmia, ne pitää pyrkiä ratkaisemaan rauhanomaisesti, eikä polttaa siltoja takanaan.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
HANNU NIEMINEN
Navalnyin myrkytys epäilyt
Jotenkin sopii siihen, että saatiin ohjattua länsimaitten mielenkiinto Valko-Venäjän ongelmista pois.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Navalnyin myrkytys epäilyt
Sehän oli oivallus! Asiantuntijakin kummasteli, että miksi juuri nyt.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.