Vaara vaani seitsemän vuotta, tulli varoitti seitsemän kertaa
Libanonin satamassa räjähtänyt ammoniumnitraattilasti oli odottanut hylättynä varastohallissa jo seitsemän vuotta, kertoo uutiskanava Al Jazeera.
Noin 2 700 tonnin erä lannoitetta oli tullut maahan syyskuussa 2013 rahtialuksella, jonka oli määrä viedä se Mosambikiin. Moldavian lipun alla seilannut venäläisalus oli jäänyt kuitenkin satamaan teknisten ongelmien vuoksi. Viranomaisten evättyä lähtöluvan alus oli jumissa, kunnes sen hylkäsivät sekä miehistö että lopulta varustamokin.
Libanonilaisviranomaiset purkivat lastin sataman varastohalliin numero 12, jossa se oli räjähtämiseensä asti.
Kaikki eivät kuitenkaan unohtaneet asiaa. Al Jazeeran mukaan Beirutin tulliviranomaiset varoittivat räjähdysvaarasta vuosien mittaan seitsemään eri kertaan, mutta mitään ei tapahtunut.
Tulli esitti muille viranomaisille kolmea eri toimintavaihtoehtoa. Lasti olisi voitu myydä ulkomaille, luovuttaa Libanonin armeijalle tai myydä yksityiselle räjähdealan yritykselle. Suunnitelma ei realisoitunut.
Libanonin pääministeri Hassan Diab uhkasi jo aiemmin saattaa onnettomuuteen syylliset edesvastuuseen. Maan presidentti Michel Aoun kutsui lannoitelastin käsittelyä mahdottomaksi ja hyväksyä ja uhkasi osallisia ankarilla rangaistuksilla.
Viranomaisten menettelystä on Al Jazeeran mukaan käynnistetty jo tutkinta. Ammoniumnitraattia käytetään sekä räjähteiden että lannoitteiden raaka-aineena.
Ammoniumnitraatin varastointia säädellään useimmissa maissa tiukasti. Sitä pitää muun muassa säilyttää kaukana polttoaineista ja lämmönlähteistä.
Räjähdyksen vaatimien kuolonuhrien määrä tarkentui keskiviikkona. Räjähdyksessä on kuollut ainakin 135 ihmistä. Määrän odotetaan yhä kasvavan, kun ihmisiä saadaan kaivettua raunioista.
Räjähdyksessä loukkaantui arviolta noin 4 000 ihmistä. Ulkoministeriön viestinnästä todettiin aamulla, että kaikkiin Libanoniin matkustusilmoituksen tehneisiin oli saatu yhteys. Joukossa on yksi lievästi päähän loukkaantunut suomalainen.
Myös aineelliset vahingot koettelevat Suomea. Suomen lähetystö tuhoutui räjähdyksessä lähes täysin. Se sijaitsee parin kilometrin päässä räjähdyspaikasta
Useat valtionjohtajat, mukaan lukien tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ovat esittäneet surunvalittelunsa räjähdyksen johdosta. Tasavallan presidentin kanslia tviittasi keskiviikkoaamuna Niinistön esittäneen surunvalittelunsa Libanonin valtiojohdolle, uhrien perheille ja kaikille Beirutin traagisesta räjähdyksestä kärsineille.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump puolestaan hämmensi viittaamalla tahalliseen iskuun. Uutistoimisto AFP:n mukaan Trump totesi lehdistölle, että räjähdykset olivat ”kauhea hyökkäys”.
Tuhoisa räjähdys tapahtui Libanonissa todella huonoon aikaan, sillä maan talous on ennestään kuilun partaalla ja osa kansalaisista näkee suorastaan nälkää.
Reutersin lähteen mukaan tulipalo alkoi toisesta varastosta ja levisi läheiseen varastoon, johon ammoniumnitraatti oli varastoitu.