Maailma

Ruotsalaisten katsominen kieroon on mennyt jo ylikin, arvioi tutkija – "Heti kun tuli paniikki, nationalismi nosti päätään"

Tukholmassa lämpömittarin lukemat kohosivat eilen 30 asteeseen. Moni hakeutui veden äärelle. Kuva Mälaren-järven rantapuistosta.
Tukholmassa lämpömittarin lukemat kohosivat eilen 30 asteeseen. Moni hakeutui veden äärelle. Kuva Mälaren-järven rantapuistosta.

Ruotsi on saanut poikkeavasta koronalinjastaan kritiikkiä, mutta kansalaisten usko on kuitenkin pysynyt. Åbo Akademin valtio-opin professorin Kimmo Grönlundin mukaan tilanne voi muuttua mikäli Ruotsi-vastaisuus kasvaa.

– Mikäli ruotsalaiset kokevat, että heitä kohdellaan eri tavoin kuin muita, luottamus maan instituutioihin ja valittuun korona-linjaan voi alkaa horjua, Grönlund toteaa.

Hän kritisoi sitä, ettei EU onnistunut luomaan yhteistä linjaa maiden välille.

– Toivon, että sen tarpeellisuus on tulevien pandemioiden varalle ymmärretty. Nyt nationalismi nosti päätään heti kun paniikki iski. On tärkeää, ettei tästä jää pysyviä juovia maiden välille ja alettaisiin yhtäkkiä karsastamaan rakkaita naapureita. Jo nyt on ruvettu kyttäämään ruotsalaisessa rekisterissä olevia autoja. Myöskään sanomalehtijuttu, jossa kerrotaan, että Turun saaristossa oli nähty ruotsalaisia, ei ainakaan auta asiaa, Grönlund harmittelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kansalaisten luottamus yllättävän vahvaa

Ruotsissa kritiikkiä koronalinjalle on tullut sekä oppositiopoliitikoilta että terveysviranomaisilta.

Kansalaisten luottamus horjuu kuitenkin vain vähän. Kaksi johtavaa ruotsalaislehteä Dagens Nyheter ja Svenska Dagbladet uutisoivat juuri molemmat ruotsalaisten luottamuksesta – hyvin eri sävyillä.

Toisen mukaan ruotsalaisten luottamus instituutioihin oli romahtanut, toisen mukaan vahvistunut. Ero löytyy vertailuajoista. Pandemia-aikana luottamus on laskenut, mutta verrattuna vuoden takaiseen se on noussut.

Dagens Nyheterin mukaan ruotsalaisten luottamus päättäjiin on romahtanut koronapandemian edetessä.

Valtionepidemiologi Anders Tegnelliin ja kansanterveysvirastoon luottaa enää hieman yli puolet ruotsalaisista. Laskua huhtikuun prosenteista on yhdeksän ja 12 prosenttiyksikköä. Kaikkein heikoimmin luotetaan pääministeri Stefan Löfveniin, sillä vain 39 prosentin mielestä pääministeri on hoitanut koronakriisiä hyvin.

– Tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että ruotsalaisten luottamus kansanterveysvirastoon nousi koronakriisin alussa ennätyskorkealle. Siitä on sittemmin palattu kohti tavanomaisempia lukemia, Grönlund selvittää.

Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna kansalaisten luottamus kansanterveysvirastoon näyttää sen sijaan nousseen. Tästä uutisoi Svenska Dagbladet, jonka uutinen perustui kyselytutkimukseen, johon vastasi 15 172 ruotsalaista.

Tutkimus mittasi 18–79-vuotiaiden kansalaisten luottamusta julkisen vallan organisaatioihin. Kansanterveysvirasto oli kohonnut kolmanneksi luotettavimmaksi kansalliseksi instituutioksi, luottamus nousi viime vuoden 42 prosentista 59 prosenttiin.

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund kulkee työnsä puolesta säännöllisesti Turun ja Tukholman välillä. Nyt hän on lähdössä kuukauden Tukholmassa oltuaan takaisin Turkuun, jossa edessä on karanteeni.
Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund kulkee työnsä puolesta säännöllisesti Turun ja Tukholman välillä. Nyt hän on lähdössä kuukauden Tukholmassa oltuaan takaisin Turkuun, jossa edessä on karanteeni.

Ylikuolleisuus pahinta Tukholman alueella, Skånessa suojaisaa

Ruotsalaiset siis luottavat instituutioihinsa huolimatta siitä, että maassa kuolee kymmenen kertaa enemmän ihmisiä kuin naapurimaissa. Ruotsissa oli keskiviikkoiltapäivään mennessä raportoitu 5 230 koronakuolemaa ja 63 890 tartuntaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Pahin on tilanne Tukholman alueella, jossa ylikuolleisuus on 70 prosenttia. Tätäkin mustempia lukuja löytyy kyllä esimerkiksi Madridista ja Pohjois-Italiasta. Ennätystä pitää Bergamo, jossa ylikuolleisuus on koronaviruksen takia peräti 347 prosenttia.

Ylikuolleisuus tarkoittaa sairauden tai muun vastaavan tekijän aiheuttama jonkin ihmisryhmän kuolleisuuden lisäystä keskimääräiseen verrattuna. Tukholman, Bergamon ja Madridin ylikuolleisuuslukuja selittää koronavirus.

Ylikuolleisuusluvut ovat jääneet monissa tiheämminkin asutuissa pääkaupungeissa alhaisemmiksi. Suomessa ylikuolleisuusprosentti jäi huhtikuun pahimpanakin pandemia-aikana neljään prosenttiin.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tutkimusprofessorin Markku Peltosen mukaan erot eivät selity pelkästään sulkutoimenpiteillä, sillä edes Etelä-Euroopan radikaalit lockdownit ja ulkonaliikkumiskiellot eivät estäneet epidemiasta johtuvaa ylikuolleisuutta. Kysymys on myös ajoituksesta. Suomeen koronavirus tuli myöhemmin ja rajoitustoimenpiteisiin ryhdyttiin ajoissa, eikä epidemia päässyt riistäytymään käsistä. Näin myös ylikuolleisuusluku jäi alhaiseksi.

Suomessa koronakuolemia oli THL:n mukaan keskiviikkoiltapäivään mennessä raportoitu 327 ja tartuntoja 7 172.

Ruotsissa eletään edelleen pandemian ensimmäistä aaltoa

Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund on ollut Tukholmassa nyt hieman yli kuukauden. Maassa eletään edelleen korona-kriisin ensimmäistä aaltoa ja voimassa ovat samat suositukset kuin koronapandemian alussa.

Yli 50 ihmisen kokoontumiset on kielletty. Metroilla, busseilla ja raitiovaunuilla liikkumista suositellaan välttämään eikä huvipuistoja avata koko kesänä. Kaupoissa ja julkisissa liikennevälineissä kaikuvat Suomen tavoin opastukset käsienpesusta ja aivastelun välttelystä, ja joka puolelle liimatut tarrat muistuttavat kahden metrin turvavälistä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kun Grönlund lähti kuukausi sitten Tukholmaan, Turussa ravintolat olivat yhä kiinni eikä missään näkynyt ketään. Tukholman katukuvaa korona ei ollut hiljentänyt. Ihmiset istuivat ravintoloissa siinä missä ennenkin, ja etenkin nuoret halailivat toisiaan pelottomasti.

– Vanhemmat ihmiset tuntuivat ottavan tämän jo silloin vakavammin, minkä tilastoista huomaakin. Ne yli 70-vuotiaat, jotka asuvat vielä kodeissaan, eivät ole sairastuneet koronaan.

Sen sijaan vanhimmat ihmiset hoitokodeissa ovat. Yli kaksi kolmasosaa koronauhreista on yli 80-vuotiaita, samoin kuin Suomessa. Tegnell on myöntänyt, että tässä kohtaa Ruotsissa on epäonnistuttu. Ruotsissa laskelmat oli tehty sen mukaan, ettei väestö ole niin paljon kontaktissa vanhuksiin kuin esimerkiksi Italiassa.

Grönlund ei usko, että Ruotsi tulee muuttamaan linjaansa, vaikka koronakuolemien määrä onkin yllättänyt viranomaiset.

– Viranomaisten laskelmat on tehty aiempien pandemioiden pohjalta ja koronavirus käyttäytyy niitä arvaamattomammin. Nyt uusien kriittisten tapausten määrä on kuitenkin kääntynyt laskuun enkä usko, että valittua linjaa tullaan vaihtamaan.

Tukholman uimarannat ovat nyt täynnä ihmisiä. Ruotsista ei ole päässyt juuri matkustamaan pois. Ensi viikolla aukeavat rajat Schengen-alueen maihin, mutta erilaisten mielipidemittausten mukaan moni ruotsalainen aikoo kesälomallaan matkailla kotimaassa.

– Toivottavasti täällä nyt ymmärretään pitää kiinni näistä suosituksista, Kyllä varmasti Ruotsissakin kärsivät, siis sekä poliittinen järjestelmä että ihmiset siitä, että yhtäkkiä Ruotsi, joka on tottunut olemaan ihannemaa monessa suhteessa, yhtäkkiä he eivät pääse matkustamaan tiettyihin Euroopan maihin, eivät edes Suomeen, Norjaan ja Tanskaan.

Grönlund itse on palaamassa Suomeen. Edessä on karanteeni kotona Turussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Fakta

Koronavirus Ruotsissa

Ruotsissa on kuollut 5 161 ihmistä covid-19-tautiin. Tartunnan on saanut 60 837 ihmistä

Dagens Nyheter

Dagens Nyheter kyseli ruotsalaisten luottamusta instituutioihin. Valtionepidemiologi Anders Tegnelliin luotti kesäkuussa 60 prosenttia ruotsalaisista. Huhtikuussa sama luku oli 69 prosenttia.

Luottamus pääministeri Stefan Löfveniin putosi huhtikuun 49 prosentista kesäkuun 39 prosenttiin. Luottamus kansanterveysvirastoon laski huhtikuun 69 prosentista kesäkuun 57 prosenttiin.

Sifo

Sifon kyselyssä kansanterveysvirasto oli vuonna 2020 kolmanneksi luotetuin instituutio 59 prosentilla. Viime vuonna 42 prosenttia luotti siihen.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (8)

Vastaa
Sivustaseuraaja
Syy ja sen seuraus
Ruotsi ei ymmärtänyt (eikä ymmärrä vieläkään) sulkea rajojaan, Suomikin jälkijunassa.

Ruotsissa päätöksen pääsi tekemään virkamies, lähellä se oli meillläkin. Tegnell´in kaveri yritti parhaansa.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Einari
Ruotsin ongelma
Miksi ihmeessä Suomeen pitäisi päästää sellaisen maan kansalaisia, missä on erittäin suuri kuolleisuus Koronaan, samoin sairastapauksien jatkuva kasvu? miksi ihmeessä toivottaisimme avosylin vastaan ihmisiä joista osa kantaa virusta? Eikä tämä kommentti ole "Ruotsivastaisuutta", uskokaa jo. Miksi kerjäisimme tänne uutta Korona-aaltoa jostain maasta?
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Sivustaseuraaja
Vast: Ruotsin ongelma
Mulla on puoli sukua Ruotsissa, enkä halua yhtäkään heitä kotiini. Osa heistä äkta rikssvenskar, jotka eivät ole tulossakaan, Suomesta muuttaneet (vanhemmat) haluaisivat pakoon.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
S.F.
Nationalismi mainittu
 "Nyt nationalismi nosti päätään heti kun paniikki iski."
- on totaalisen posketonta ruveta väittämään, että jos ei halua ruotsalaisilta koronaa, onkin itse asiassa nationalisti. Jos globalismia on se, että kaikkien pitää saada sairastua kansallisuudesta riippumatta, niin se on osoitus itse globalismin sairaudesta ja pähkähulluudesta.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
S.F.
EU:n kyvyttömyys
"Hän kritisoi sitä, ettei EU onnistunut luomaan yhteistä linjaa maiden välille. "
- luojan kiitos ettei onnistunut. Jos EU olisi määrännyt koronatoimista, tilanne olisi koko Euroopassa katastrofaalinen. Korona on selkeä osoitus siitä, että valtioilla pitää olla oikeus itse määrätä omasta rajavalvonnastaan ja maahan pääsystä. EU ei pysty pandemian hillintään, koska sen perusperiaate on avoimet rajat ja kaiken vapaa liikkuvuus. Globalismi on viruksen paras ystävä.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Lisää