Saksan ja Euroopan johtoon ehdolla ainakin neljä versiota pukumiehestä

On myös mahdollista, että Saksa saa ensimmäisen vihreän liitokanslerin maan vihreitä johtavasta Robert Habeckista.

EPA/Phillip Guelland
Baijerin CSU:ta johtava Markus Söder (oik.) kätteli liittokanslerikisasta luopuvaa ennakkosuosikkia Annegret Kramp-Karrenbaueria viime kuun puoluekokouksessa.
Baijerin CSU:ta johtava Markus Söder (oik.) kätteli liittokanslerikisasta luopuvaa ennakkosuosikkia Annegret Kramp-Karrenbaueria viime kuun puoluekokouksessa.

Visa Noronen

Berliini

Saksan liittokansleri Angela Merkelin mahdolliset seuraajaehdokkaat ovat kaikki viemässä puolueryhmää eri määrin aiempaa perinteisempään suuntaan. Kaikki heistä ovat miehiä, joiden linjaukset sopivat puolueen konservatiiveille ja taloussiivelle.

Kaikki haastajat ovat takuuvarmoja EU-yhteistyön kannattajia. Merkelin aikana Saksa on usein kuitenkin ollut EU:n sisällä eräänlaisen liennyttäjän roolissa. Yhtäkään miehistä on hankala nähdä erityisen selvästi kiistakumppaneiden rauhoittajana, joka ratkaisisi muiden ongelmat saksalaisten veronmaksajien rahoilla.

Kaikki seuraajaehdokkaat joutuvat myös kohtaamaan saman vaikean ongelman, johon Annegret Kramp-Karrenbauer kaatui: puolueessa ei ole yhtenäistä käsitystä siitä, miten sen pitäisi tehdä oikeistopopulistisen AfD:n kanssa.

Kramp-Karrenbauer ilmoitti maanantaina, ettei pyri liittokansleriksi. Merkel sanoi olevansa päätöksestä pahoillaan.

Saksan itäisissä osavaltioissa moni puolueen jäsen voi olla valmis yhteistyöhön AfD:n kanssa sen sijaan, että valta annettaisiin laitavasemmistolle. Puolueen yhteistyö AfD:n kanssa missä päin Saksaa tahansa on taas todellinen kuolemansuudelma erityisesti Länsi-Saksan äänestäjille, jotka erityisesti suurkaupungeissa ovat valmiita äänestämään myös muita puolueita.

Tilanne on tulehtunut: Itä-Saksan Thüringenin osavaltiossa puolueen paikalliset johtajat uhmasivat Kramp-Karrenbaueria, mikä lopulta myös kaatoi kristillisdemokraattien johtajan. Paikallispoliitikkoja ärsytti se, että Berliinistä saneltaisiin, kenen kanssa ja miten yhteistyötä saa tehdä. Tämä sama vaikea tilanne oikeistopopulisteihin suhtautumisessa on heti edessä myös uudella johtajalla.

Maanantain aikana kukaan ei vielä virallisesti ole ilmoittautunut kilpailemaan puolueen johtajuudesta. Jokainen mahdollinen ehdokas joutuu ensin miettimään tarkkaan kantansa oikeistopopulistiyhteistyöhön – joka voi helposti kaataa myös seuraavan puoluejohtajan.

On mahdollista. että Saksan kristillisdemokraattien johtajakilpailun suurin voittaja voi olla vihreiden Robert Habeck, 50.

Jos kristillisdemokraatit siirtyvät oikealle, se voi hyvin saada AfD:lle menetettyjä äänestäjiä. Samanaikaisesti se menettää kuitenkin erityisesti suurkaupunkien maltillisia naisäänestäjiä.

Näiden avulla Saksan toiseksi suosituin puolue, vihreät, voi jopa kasvaa Saksan suurimmaksi puolueeksi - ja Habeck napata liittokanslerin ja Euroopan merkittävimmän poliittisen johtajan paikan.

Onko joku heistä voi olla Saksan – ja samalla Euroopan – seuraava johtaja?

Markus Söder, 53

Saksan kristillisdemokraatit ovat kahden puolueen liitto: kaikkialla muualla toimii kristillisdemokraattinen unioni CDU paitsi Baijerissa, jolla on oma kristillissosiaalinen unioni CSU. Saksan liittopäivillä puolueet toimivat yhdessä.

Markus Söder johtaa Baijerin CSU:ta. Kramp-Karrenbauerin valinnan jälkeen hän on näkynyt puolueessa myös viitoittamassa koko Saksalle suuntaa tavalla, joka on yllättänyt monet myönteisesti.

Hänen käsityksensä omista kyvyistään ja kunnianhimonsa tekevät mahdolliseksi kuvitella, että hän voisi pyrkiä kristillisdemokraattisen ryhmän nimissä Saksan seuraavaksi liittokansleriksi.

Toisaalta hän ei ole koskaan epäröinyt keikuttaa tarvittaessa Merkelin venettä tai turvata Baijerin asemaa muiden kustannuksella, mitä muut eivät varmasti ole unohtaneet.

Friedrich Merz, 64

Friedrich Merz on puolueen johtohahmo, joka palasi politiikkaan kymmenen vuoden tauon jälkeen ottamaan Merkeliltä jäävän paikan.
Friedrich Merz on puolueen johtohahmo, joka palasi politiikkaan kymmenen vuoden tauon jälkeen ottamaan Merkeliltä jäävän paikan.

Friedrich Merz toimi puolueen parlamenttiryhmän puheenjohtajana, mutta jätti politiikan vuosikymmen sitten.

Yrityslakimies-Merz hankki miljoonaomaisuuden liike-elämässä, ja on aina ollut tiiviissä yhteydessä liike-elämän päättäjiin.

Puolueen arvokonservatiivien verkosto tuki häntä, kun hän vuosi sitten teki paluun politiikan huipulle pyrkimällä Merkelin seuraajaksi. Hän hävisi silloin niukasti, mutta on tästä lähtien ollut nimi, johon puolueen konservatiivit katsovat ensiksi etsiessään uutta voimahahmoa puolueen johtoon.

64-vuotias Merz on älykäs ja hyvä puhuja, mutta hän myös jakaa ihmisten mielipiteet voimakkaasti. Hän saa tukijansa liikkeelle, mutta hänen esiintulonsa ryhdistävät myös vastustajat.

Hänen tiukka olemuksensa on monen AfD:lle siirtyneen kristillisdemokraatin mieleen, mutta hän myös saa helpoimmin maltilliset äänestämään muita. Itsetietoinen Merz voi menettää malttinsa väärässä paikassa – mikä on erityisen hankala piirre kansainvälisen politiikan areenoilla.

Armin Laschet, 58

Sovittelevana tunnettu poliitikko Armin Laschet on seuraajaehdokkaista lähimpänä Angela Merkelin linjaa ja tyyliä.
Sovittelevana tunnettu poliitikko Armin Laschet on seuraajaehdokkaista lähimpänä Angela Merkelin linjaa ja tyyliä.

Armin Laschet on ehdokkaista lähimpänä Merkelin linjaa ja tyyliä. Hän on sovitteleva maltillinen poliitikko.

Kun hän on viime vuosina hyökännyt klaanirikollisuutta ja alueen yleisradioyhtiötä vastaan, hän on kuitenkin karistanut liiallisen liberaalin leimaa puolueen oikean laidan silmissä.

Laschetin tärkein valtti on hänen kotiseutunsa. Laschetin ansiosta kristillisdemokraatit syrjäyttivät entisen valtapuolueen sosialidemokraatit Saksan asukasmäärältään suurimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa, jonka pääkaupunki on Düsseldorf.

58-vuotias Laschet toimii nyt osavaltionsa pääministerinä. Hän on ollut 90-luvulla yhden kauden Saksan liittopäivillä ja yhden kauden tämän jälkeen europarlamentaarikkona, mutta muuten hänen kokemuksensa jää osavaltiotasolle. Europarlamenttitaustansa ansiosta hänellä on hyvä tuntuma ja kiinnostus EU-asioihin, mikä on Suomelle myönteistä.

Jens Spahn, 39

39-vuotias Jens Spahn on seuraajaehdokkaista nuorin ja Merkelin hallituksen terveysministeri.
39-vuotias Jens Spahn on seuraajaehdokkaista nuorin ja Merkelin hallituksen terveysministeri.

Jens Spahn kilpaili kristillisdemokraattien puheenjohtajuudesta vuosi sitten Kramp-Karrenbauerin ja Merzin kanssa. 39-vuotias Spahn arvosteli aiempina vuosina Merkeliä pakolaisasian hoidosta ja leimautui kannoillaan hyväosaisten asioiden ajajaksi, mikä sai monet maltilliset vierastamaan häntä. Samanaikaisesti jotkut konservatiivit vierastivat hänen homoseksuaalisuuttaan.

Puheenjohtajakilpalussa Spahn jäi kolmanneksi, mutta erinomaisena puhujana hän antoi itsestään järjestään hyvin myönteisen vaikutelman puolueen kenttäväelle puheenjohtajaehdokkaiden osavaltiokierroksilla.

Spahn toimii tällä hetkellä terveysministerinä Merkelin johtamassa hallituksessa. Myös ministerinä Spahnia pidetään hyvin aikaansaavana tekijänä, joka saa päätöksiä tehtyä ja joka ei takerru ideologisiin ehdottomuuksiin.

Spahnia pidetään yleisesti nuorena miehenä, jonka aika ei ole vielä, mutta josta saattaa hyvinkin tulla kristillisdemokraattien johtaja nyt valtaan nousevan puheenjohtajan jälkeen.

Fakta

Merkel luopuu syksyllä

CDU:n uusi puheenjohtaja valittanee kesällä puoluekokouksessa.

Annegret Kramp-Karrenbauer pysyy puoluejohtajana, kunnes puoluekokous valitsee uuden puheenjohtajan.

Uudesta puheenjohtajasta tulee myös puolueen ehdokas Saksan seuraavaksi liittokansleriksi. Nykyinen liittokansleri Angela Merkel luopuu vallasta seuraavissa vaaleissa.

CDU-puolueella on noin 400 000 jäsentä. Heitä edustaa puoluekokouksessa yhteensä 1000 kokousedustajaa kaikista puolueen piireistä.

Saksan seuraavat liittopäivä- eli parlamenttivaalit on tarkoitus pitää ensi vuoden syksyllä.

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (5)

Vastaa
Ado Atero
Pukumiehet?
"Saksan ja Euroopan johtoon ehdolla ainakin neljä versiota pukumiehestä"

Miten niin ”pukumiehestä”? Mikähän puvun käyttämisessä on toimituksen mielestä ongelmana? Itse käytän sellaista harvoin, mutta poliitikot saavat puolestani käyttää sellaista aivan vapaasti, eivätkä he saa minulta siitä miinusta. Jos kyse on siitä, että ”pukumies” on toimituksen mielestä jollain tavoin laadukasta poliittisen analyysin terminologiaa, niin olemme asiasta eri mieltä.

Toivoisin yleensäkin korkeampaa tasoa uutismedian otsikoinnilta. Pinnallista mielikuvamaalailua on tarjolla ihan tarpeeksi muutenkin.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Pukumiehet?
Ado Atero kummeksuu: "Pukumiehet?"

Tuolle vaikealle sanalle kenties löytyy selitystä tästä: "Saksan liittokansleri Angela Merkelin mahdolliset seuraajaehdokkaat ovat kaikki viemässä puolueryhmää eri määrin aiempaa perinteisempään suuntaan. Kaikki heistä ovat miehiä, joiden linjaukset sopivat puolueen konservatiiveille ja taloussiivelle."

Poliittinen viestintä on nykyään monimuotoista, myös vaatteilla viestitään. Jos poliitikko nähdään useimmiten puku päällä, kravatti kaulassa niin se kertoo paljon.

Uutisessa mainitaan myös vihreiden Robert Habeck. Kannattaa googlata nimi ja valita kuvahaku. Saa selvän kuvan kuinka rennommalla pukeutumisella pyritään vetoamaan äänestäjiin.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ado Atero
Vast: Pukumiehet?
Nimimerkille T.S.:

"Tuolle vaikealle sanalle kenties löytyy selitystä tästä:"

Ei mielestäni löydy journalistisesti hyvää selitystä. Aiemmassa kommentissani esittämäni kysymys oli lähinnä retorinen, ja tarkoitettu suuntaamaan huomiota siihen, että ilmaus "pukumies" ei ole hyvän journalismin sanastoa (kuten kommenttini jatkossa toin esille).

"Poliittinen viestintä on nykyään monimuotoista, myös vaatteilla viestitään."

Konservatiiviset poliitikot lienevät kuitenkin aina pukeutuneet konservatiivisesti, ja jos poliitikko on konservatiivi, asiallisessa journalismissa sanotaan edelleen "konservatiivi", ei "pukumies". Jälkimmäinen ilmaus on paitsi merkitykseltään epämääräinen, myös hengeltään nimittelevä, eikä siksi sovi journalismiin.

"Jos poliitikko nähdään useimmiten puku päällä, kravatti kaulassa niin se kertoo paljon."

Politiikan analyytikot ovat tainneet keskittyä ihan vääriin asioihin. Ottakoot vastedes mallia linnan juhlien selostuksesta :-D. Vakavasti puhuen, juttutekstissä ei puhuta aiheena olevien poliitikkojen pukeutumisesta mitään, vaan siihen viitataan vain jutun otsikossa sanalla "pukumies". Se viittaa osaltaan siihen, että vastoin otsikon laatijalle kovin suopeita selityksiäsi, kyseessä on lähinnä otsikkotäky.

Olisi ihan uteliaisuutta mielenkiintoista kuulla äänestyspäätöksistäsi, joissa ehdokkaan puvun käytöllä on ollut suuri merkitys. Suomessahan miespoliitikot yleisesti ottaen käyttävät pukua, edustivat he vasemmistoa tai oikeistoa. Itse kiinnitän huomiota lähinnä poliitikon sanoihin ja tekoihin. Siisti pukeutuminen riittää (kunhan se nyt ei ole tilanteen kannalta räikeän epäkunnioittavaa), mutta pukuakin saa käyttää ihan niin paljon kuin haluaa.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Angus
Vast: Pukumiehet?
En tiedä kuinka osuva tai asiallinen termi "pukumies" on, mutta se ei mielestäni tarkoita samaa kuin "konservatiivi". Konservatiiveja kun löytyy mm. naisista ja rennosti pukeutuvista duunareista, jotka eivät ole pukumiehiä.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
T.S.
Vast: Pukumiehet?
Ado Atero on laittanut varsin pitkät perustelut omalle kannalleen. Tässä muutama kohta jotka olen irrottanut viestistä:
"Ei mielestäni löydy journalistisesti hyvää selitystä.
...ilmaus "pukumies" ei ole hyvän journalismin sanastoa (kuten kommenttini jatkossa toin esille).
...ja jos poliitikko on konservatiivi, asiallisessa journalismissa sanotaan edelleen "konservatiivi", ei "pukumies". Jälkimmäinen ilmaus on paitsi merkitykseltään epämääräinen, myös hengeltään nimittelevä, eikä siksi sovi journalismiin.
Vakavasti puhuen, juttutekstissä ei puhuta aiheena olevien poliitikkojen pukeutumisesta mitään, vaan siihen viitataan vain jutun otsikossa sanalla "pukumies"."

Tässä on nyt selvästi kyse kahdesta erilaisesta suhtautumisesta kielenkäyttöön. Jos minä näen ilmaisun pukumies niin luen jutun ja katson että selviääkö termin merkitys. Itselleni ei oikein sovi se tyyli että lähdetään selaamaan jotain luetteloa journalismissa suotavana pidetyistä ilmaisuista.
Itse kannatan vapaampaa kielenkäyttöä. Kielen pitää antaa elää eikä laatia listoja kussakin tilanteessa sopivista ilmaisuista.

Ado Atero lopettaa näin: "Olisi ihan uteliaisuutta mielenkiintoista kuulla äänestyspäätöksistäsi, joissa ehdokkaan puvun käytöllä on ollut suuri merkitys."

En voi tyydyttää ymmärrettävää uteliaisuuttasi koska noin ei ole käynyt.
Vaikea myös ymmärtää että miten Ado Atero päättelit minun tekevän valintani ehdokkaan pukeutumisen pohjalta.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »