Testaa ulkomaan uutisten osaamisesi – mikä eurooppalainen maa sai uuden nimen päättyvänä vuonna?

Vuosi 2019 jää historiaan brexit-väännöstä ja Trumpin virkasyytteestä. Nyt kysymme, mistä muusta maailmalla uutisoitiin.

Monessa maassa hallinnon toimet saivat kuluvana vuonna ihmiset osoittamaan mieltään kaduille. Seitsemännessä kysymyksessä ihmetellään, minkä maan pääkaupungista kuvan mielenosoitus on.
Monessa maassa hallinnon toimet saivat kuluvana vuonna ihmiset osoittamaan mieltään kaduille. Seitsemännessä kysymyksessä ihmetellään, minkä maan pääkaupungista kuvan mielenosoitus on.

Visa

Lea Peuhkuri

1. Minkä saariryhmän asukkaat äänestivät joulukuussa haluavansa itsenäistyä Papua-Uusi-Guineasta?

a) Bougainville.

b) Orchid.

c) Amaryllis.

d) Atsalea.

2. Uutta EU-komissiota johtaa saksalainen Ursula von der Leyen, 61. Hän syntyi Saksan ulkopuolella. Missä?

a) Lontoo.

b) Kööpenhamina.

c) Bryssel.

d) Amsterdam.

3. Australiassa mitattiin joulukuussa kaksi uutta lämpöennätystä. Sitä ennen edellinen oli 40,3 celsiusastetta tammikuussa 2013. Mikä on uusin ennätyslukema?

a) 40,5.

b) 40,7.

c) 40,9.

d) 41,9.

Washington DC:ssa julkistettiin huhtikuussa mullistava tiedeuutinen.
Washington DC:ssa julkistettiin huhtikuussa mullistava tiedeuutinen.

4. Minkä niminen Japanin keisari luopui vallasta päättyvänä vuonna?

a) Naruhito.

b) Akihito.

c) Hirohito.

d) Morohito.

5. Hirmumyrsky Idai iski maaliskuussa Mosambikiin, Zimbabween ja Malawiin. Minkä tyyppinen myrsky oli?

a) Taifuuni.

b) Sykloni.

c) Sirocco.

d) Hurrikaani.

6. Erään maan luotain laskeutui tammikuussa kuun "pimeälle puolelle", joka ei koskaan näy Maahan. Mikä maa on kyseessä?

a) Yhdysvallat.

b) Australia.

c) Kiina.

d) Venäjä.

7. Tänä vuonna monessa maassa nähtiin suuria katuprotesteja. Mistä maasta isoimman kuvan mielenosoitus on?

a) Irak.

b) Chile.

c) Hongkong.

d) Libanon.

8. Pormestari Pete Buttigieg pyrkii demokraattien presidenttiehdokkaaksi Yhdysvalloissa. Hän on 37-vuotiaana nuorin kilvassa. Mistä muusta hänet tunnetaan?

a) Irakin sodan veteraani.

b) Kilpaillut lumilautailussa.

c) Tehnyt väitöskirjan historiasta.

d) Naimisissa miehen kanssa.

9. Kongossa kärsitään maailman toiseksi pahimmasta ebolaepidemiasta. Mikä on vakavan verenvuotokuumeen aiheuttaja?

a) Bakteeri.

b) Virus.

c) Sieni.

d) Prioni.

10. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi, 41, joutui keskelle Yhdysvaltain presidentin virkarikossyytekohua. Mikä oli hänen aiempi ammattinsa?

a) Virkamies.

b) Toimittaja.

c) Elokuvaohjaaja.

d) Näyttelijä.

11. Ruotsalainen aktivisti Greta Thunberg ylitti Atlantin kahdesti purjeveneellä. Menomatka Euroopasta Yhdysvaltoihin kesti 14 päivää. Kuinka monta päivää paluumatka kesti?

a) 15.

b) 17.

c) 19.

d) 22.

12. Eurooppalainen maa sai tänä vuonna uuden nimen. Mikä oli Pohjois-Makedonian aiempi nimi Kreikan vaatimuksesta?

a) Etelä-Makedonia.

b) Keski-Makedonia.

c) Entinen Jugoslavian tasavalta Pohjois-Makedonia.

d) Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia.

13. Mistä luonnonilmiöstä saatiin historiallisesti ensimmäinen kuva?

a) Musta aukko avaruudessa.

b) Tähtien sulautuminen.

c) Ruoan imeytyminen ihmisen ohutsuoleen solutasolla.

d) Sähköimpulssi ihmisen hermosolussa.

14. Archie Harrison Mountbatten-Windsor on Britannian kuninkaallisen perheen nuorin jäsen. Kuinka monentena hän on kruununperimysjärjestyksessä?

a) 6.

b) 7.

c) 8.

d) 9.

15. Samaa sukupuolta olevien avioliitot laillistettiin kuluneena vuonna muun muassa Itävallassa ja Taiwanissa. Mikä Etelä-Amerikan maa liittyi joukkoon?

a) Chile.

b) Argentiina.

c) Brasilia.

d) Ecuador.

16. Pariisin maamerkkeihin kuuluva Notre Damen kirkko kärsi laajoja vahinkoja tulipalossa huhtikuussa. Millä vuosisadalla kirkkoa alettiin rakentaa?

a) 1100.

b) 1300.

c) 1400.

d) 1500.

17. Wikileaksin perustaja Julian Assange pidätettiin huhtikuussa. Minä vuonna Assange aloitti oleskelunsa Eduadorin suurlähetystössä Lontoossa?

a) 2011.

b) 2012.

c) 2015.

d) 2016.

18. Tuhoisista metsäpaloista uutisoitiin tänä vuonna eri mantereilta. Siperiassa paloi noin 16 miljoonaa hehtaaria metsää. Miten suuri alue on kyseessä?

a) Lähes tuplasti Lapin kokoinen.

b) Lähes tuplasti Italian kokoinen.

c) Lähes tuplasti Itävallan kokoinen.

d) Lähes tuplasti Belgian kokoinen.

19. Mitä Donald Trump teki Yhdysvaltain ensimmäisenä presidenttinä kesäkuussa?

a) Tapasi Pohjois-Korean diktaattorin.

b) Antoi haastattelun Pohjois-Korean valtionmedialle.

c) Isännöi Pohjois-Korean ja Venäjän johtajien tapaamista.

d) Kävi Pohjois-Koreassa.

Visa

Oikeat vastaukset

1. a)

2. c)

3. d).

4. b).

5. b).

6. c).

7. a).

8. d).

9. b).

10. d).

11. c)

12. d).

13. a)

14. b).

15. d).

16. a).

17. b).

18. c).

19. d).

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Aloita keskustelu tästä jutusta
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.