Ketkä käyttävät valtaa meihin Euroopassa? Valitsimme tämän hetken viisi kovinta europäättäjää – eikä lista ole entisellään

Euroopan unionilla on edessään uudistusten vuosi. Maanosan tasolla päätöksiä tekevillä ihmisillä on vaikutusta ja valtaa suoraan myös suomalaisten elämään. EU:n viisi vahvinta vallankäyttäjää tekevät ratkaisuja, jotka näkyvät päivittäin suomalaisen lautasella, työpaikalla ja pankkitilillä.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ensimmäinen, jonka pitää olla hoitamassa suomalaistenkin puolesta pakolaisaaltoa tai globaalia talousnotkahdusta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron käyttää valtaa brexitissä ja EU-laajentumisessa.
Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen on ensimmäinen, jonka pitää olla hoitamassa suomalaistenkin puolesta pakolaisaaltoa tai globaalia talousnotkahdusta. Ranskan presidentti Emmanuel Macron käyttää valtaa brexitissä ja EU-laajentumisessa.

Berliini

Visa Noronen

EU suuntaa isojen uudistusten vuoteen. Uusi Euroopan komissio aloitti työnsä tämän kuun alussa ja ensi vuodelta odotetaan tuloksia.

Pari viikkoa sitten julkistettu vihreä ohjelma, Green Deal, muuttaa Euroopan talouden toimintaa perusteellisesti päämääränään ilmastonmuutoksen hidastaminen.

Komission saksalainen puheenjohtaja Ursula von der Leyen arvioi, että yritykset tarvitsevat ohjelmaan 25 vuotta, mikä kertoo tulevan rakennemuutoksen perusteellisuudesta. Yksin seuraavan kymmenen vuoden aikana von der Leyen on ohjaamassa 260 miljardia euroa näiden tavoitteiden saavuttamiseen esimerkiksi uusien teknologioiden kehittämisessä.

EU joutuu vuonna 2020 myös vastaamaan maailmanpolitiikan ja teknologian muutoksiin. Yhdysvaltain presidentinvaalit vuoden lopulla vaikuttavat vahvasti EU:n päätöksiin erityisesti kaupassa ja puolustuksessa. Sopimus tulevista suhteista Britannian kanssa tehdään sekin alkavana vuonna.

Moskovasta ja Pekingistä tulee takuuvarmasti uusia yllätyksiä. EU joutuu myös päättämään, mitä tehdä pienempien mutta hankalien maiden – kuten Turkin – kanssa. Kaiken tämän keskellä uusi teknologia samalla luo uusia työpaikkoja ja tappaa vanhoja.

Piinkova pankkiiri Christine Lagarde päättää, paljonko suomalainen maksaa asuntolainastaan korkoa.
Piinkova pankkiiri Christine Lagarde päättää, paljonko suomalainen maksaa asuntolainastaan korkoa.

Kuka käyttää valtaa?

Keskeistä valtaa käytetään Euroopan komissiossa, joka valmistelee EU:n lainsäädännön ja valvoo sen soveltamista. Komissio siis tavallaan vastaa EU:ssa sitä, mikä hallitus on Suomessa. Suomen kansallisesta lainsäädännöstä noin 10–20 prosenttia on peräisin EU:sta. Siksi keskeiset komissaarit Brysselissä jättävät jälkensä myös Suomen lakeihin.

Kun komissio on esittänyt uutta lainsäädäntöä, sen toteutumisesta päättävät yleensä yhdessä europarlamentti ja EU-jäsenmaiden neuvosto.

Yksittäisen jäsenmaan valta vaikuttaa päätöksiin neuvostossa ei käytännössä riipu vain sen äänistä, vaan myös siitä, miten se osaa vaikuttaa asioihin oikealla hetkellä. Täytyy osata esittää asioita oikeana hetkenä, hakea liittolaisia, pyrkiä päämääriinsä pitkäjänteisesti – ja tarvittaessa olla myös hankala. Siksi suurin maa ei aina jätä päätöksiin suurinta jälkeä.

EU:lla on myös lukemattomia muita toimielimiä, jotka vaikuttavat suomalaisen arkeen esimerkiksi kanavoimalla Euroopan isoja rahavirtoja. Kyse ei ole ainoastaan verovarojen ohjailuista. Vaikutusta on vaikkapa halvoilla lainoilla uutta rakentaville yrityksille, jotka toiminnallaan työllistävät suomalaisia.

Suomalaiset europarlamentaarikot ja komissaari Jutta Urpilainen tekevät muutoksia ohjaavia päätöksiä EU:ssa – mutta kenen käsissä Euroopassa on todellisuudessa suurin valta asioissa, jotka vaikuttavat suomalaisenkin arkeen?

Eturivissä on jälleen tapahtunut vaihdoksia.

Ursula von der Leyen

Saksan entinen puolustusministeri Ursula von der Leyen nousi kesällä yllättäen Euroopan komission puheenjohtajaksi. Hän joutui tekemään paljon työtä saadakseen europarlamentin edustajat hyväksymään valintansa.

Saadakseen meppien tuen von der Leyen kiristi selvästi tavoitteita ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi. Tämän seurauksena komissio julkisti joulukuussa Green Deal -ohjelman, joka muuttaa pitkälle Euroopan ja samalla Suomenkin talouden perusteet.

Samanaikaisesti vihreän muutoksen kanssa von der Leyenin pitäisi saada pidettyä EU toimivana sekä suhteet Yhdysvaltoihin ja muihin ulkopuolisiin maihin kunnossa. Kun mikä tahansa maailman suurkriisi – olkoon se seuraava pakolaisaalto Eurooppaan tai maailmantalouden hyytyminen Yhdysvaltojen ja Kiinan takia – iskee päälle, von der Leyenin pitää olla ensimmäisenä hoitamassa tässä suomalaistenkin asiaa.

Ilmastokomissaari Frans Timmermans vaikuttaa suomalaisten hengittämään ilmaan ja ruokaan, jota syömme.
Ilmastokomissaari Frans Timmermans vaikuttaa suomalaisten hengittämään ilmaan ja ruokaan, jota syömme.

Frans Timmermans

Hollantilaisesta Frans Timmermansista piti tulla komission puheenjohtaja, mutta EU-jäsenmaat antoivat tehtävän yllättäen von der Leyenille. Tästä hyvityksenä Timmermansista tuli Green Dealista vastaava komissaari eli hän sai komission painavimman salkun von der Leyenin jälkeen.

Koska Green Deal ulottuu kaikille politiikan alueille, Timmermans joutuu puskemaan lähivuosina läpi kaikkea mahdollista saastuttavien voimaloiden alasajosta ja autojen sähköistämisestä antibioottien vähentämiseen kotieläinten hoidossa ja muovikuppien kierrätykseen. Hänen työnsä vaikuttaa kirjaimellisesti siihen, mitä suomalaiset hengittävät, syövät, pitävät päällään ja kädessään.

Hänen tulee hoitaa vihreää ohjelmaa vastaan niskoittelevat EU-maat, säädöksiä vastustavat yritykset ja muutoksista raivostuneet kansalaiset.

Margrethe Vestager oli esikuvana Vallan linnake -sarjan pääministerille, mutta tosiasiassa hänellä on merkittävä vaikutus esimerkiksi Nokian verkkoliiketoimintaan.
Margrethe Vestager oli esikuvana Vallan linnake -sarjan pääministerille, mutta tosiasiassa hänellä on merkittävä vaikutus esimerkiksi Nokian verkkoliiketoimintaan.

Margrethe Vestager

Timmermansin jälkeen raskainta salkkua kantaa Margrethe Vestager, joka oli myös ehdolla von der Leyenin saamalle johtopaikalle.

Tanskalainen Vestager vastaa nyt EU:n digitalisaatiosta ja yritysten kilpailusta. Hänen työnsä tuntuu vähintäänkin jokaisen suomalaisen kännykässä, sillä hän vastaa rajojen asettamisesta Applen, Googlen ja Amazonin kaltaisille suuryrityksille. Hänen takiaan Apple sai aiemmin 14 miljardin euron ylimääräiset verot maksettavaksi ja Facebook sakot viranomaisten harhauttamisesta.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on raivostunut Vestagerille amerikkalaisten firmojen puolesta. Erityisesti Nokian kaltaiset yritykset ovat riippuvaisia siitä, mitä Vestager tekee Euroopan siirtyessä esineiden internetin ja 5G-verkkojen aikaan. Mielenkiintoinen yksityiskohta: häntä pidetään suositun tanskalaisen tv-sarjan Vallan linnakkeen pääministerihahmon osittaisena esikuvana.

Emmanuel Macron

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on noussut tärkeimmäksi yksittäiseksi vaikuttajaksi EU-jäsenmaiden johtajista, koska työtään lopettavalta Saksan liittokanslerilta Angela Merkeliltä ei ole tullut enää vähään aikaan mitään merkittäviä ehdotuksia EU:n tulevaisuuden linjaamiseksi.

Macron on viime aikoina tehnyt useita aloitteita, jotka lähinnä ärsyttävät muita eivätkä ehkä johda heti mihinkään. Samanaikaisesti kuitenkin EU:ssa pitenee koko ajan lista asioista, jotka on käytännössä päätetty yksin Ranskan vaatimalla tavalla. Ranskan vaatimuksesta esimerkiksi viimeisin Brexit-lykkäys Britannialle jäi kaikkien muiden maiden kaavailemaa lyhemmäksi ja Pohjois-Makedonian jäsenyysneuvottelut jätettiin aloittamatta. Käytännössä myös von der Leyen nousi komission johtoon Macronin yllätysvetojen takia.

Christine Lagarde

Ranskalaisen Christine Lagarden työ Euroopan keskuspankin EKP:n pääjohtajana tuntuu kirjaimellisesti jokaisen suomalaisen kukkarossa.

EKP vastaa euroalueen rahapolitiikasta eli käytännössä Lagarden johdolla päätetään, kuinka paljon suomalainen asuntolainan ottaja maksaa korkoa lainastaan kuukausittain. Vastaavasti määrätietoisen ja piinkovan Lagarden johdolla päätetään, miten piiputtavaa eurotaloutta tarvittaessa potkitaan eteenpäin syytämällä enemmän rahaa markkinoille.

Tällä hetkellä EKP pitää miinuskorkoja eli vaatii liikepankeilta rahaa, kun ne tallettavat oma rahaansa EKP:hen. EKP:n johtajat vääntävät parhaillaan keskenään kättä siitä, onko tästä enemmän haittaa vain hyötyä. Juuri kautensa aloittaneesta Lagardesta merkittävästi riippuu, luovutaanko tästä, vai jatketaanko tiellä, joka jossain vaiheessa voi laittaa myös suomalaisen maksamaan korkoa pankkitililleen tallettamastaan rahasta.

Kirjoittaja Visa Noronen on Berliinissä ja Brysselissä työskentelevä toimittaja.
Kirjoittaja Visa Noronen on Berliinissä ja Brysselissä työskentelevä toimittaja.
Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (3)

Vastaa
Mankala
Missä on Teuvo ja Laura?
Takarivissä ja nurkassa. Pois vallan ytimestä, onneksi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Vastaa
Ukki
Näkökulma vanhuksen
Liittokansleri on luultavasti liian kauan päättänyt Euroopan asioista, terveys ei liene ihan kohdallaan. Ranskan presidentin oma "valtakunta" on "levottomuuden" vallassa jo yli vuoden. Vaihtoehdot lienee vähäiset. Ehkä tämän vuoksi Englanti eroaa ja monessa maassa on oman kansallisen turvallisuuden vuoksi haettu suojautumiskeinoja.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Mankala
Vast: Näkökulma vanhuksen
Tämä oli taas näkökulma perussuomalaisen.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »