Uutiset

Willem-Alexander julistautui kansan kuninkaaksi

Kuninkaallinen valta on vaihtunut Hollannissa. Kuningatar Beatrixin vanhin poika Willem-Alexander on kruunattu kuninkaaksi. Willem-Alexanderiin päättyi samalla Hollannin kuningattarien yli 100-vuotinen valtakausi.

Kuningas aikoo omien sanojensa mukaan olla vahvasti kansan edustaja ja palvelija. Puheessaan hän vetosi kansakunnan yhtenäisyyden puolesta aikana, jolloin talouskriisin luoma epävarmuus ahdistaa hollantilaisiakin.

- Emme voi pitää itsestäänselvyytenä, että lapsilla tulee olemaan asiat paremmin kuin heidän vanhemmillaan. Voimamme ei löydy eristäytymisestä, vaan yhteistyöstä, Willem-Alexander sanoi.

Arviolta 25 000 hollantilaista oli pakkautunut kuninkaanlinnan eteen nähdäkseen uuden kuningasparin. Kun kuninkaalliset ilmestyivät linnan parvekkeelle, väkijoukko puhkesi suosionosoituksiin. Parvekkeella oli myös Beatrix.

- Hetki sitten olen luopunut kruunusta. Olen iloinen ja kiitollinen esitellessäni teille uuden kuninkaanne, sanoi 75-vuotias Beatrix, jonka titteli on tästedes prinsessa.