IAEA arvioi: Ydinvoima hiipuu läntisessä Euroopassa vuoteen 2040 mennessä jopa alle puoleen

Pohjois-, Länsi- ja Etelä-Euroopassa on poistumassa 44 gigawattia ydinsähkökapasiteettia ensi vuosikymmenen aikana. Atomienergianjärjestön skenaarioissa uutta tulee korkeintaan kahdeksan gigawattia.

EDF Energy
Kiinan Taishanin ydinvoimalaitos on pääpiirteittäin saman tyyppinen EPR-laitos kuin Olkiluoto 3. Sen ykkösyksikkö aloitti kaupallisen tuotannon viime vuonna ja kakkosyksikkö edellisviikolla. Yksiköt valmistuivat yhdeksässä vuodessa.
Kiinan Taishanin ydinvoimalaitos on pääpiirteittäin saman tyyppinen EPR-laitos kuin Olkiluoto 3. Sen ykkösyksikkö aloitti kaupallisen tuotannon viime vuonna ja kakkosyksikkö edellisviikolla. Yksiköt valmistuivat yhdeksässä vuodessa.

Jami Jokinen

Ydinvoimakapasiteetti laskee läntisessä Euroopassa lähivuosikymmeninä roimasti, arvioi kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA.

Sen tuoreeseen raporttiin liittyvien skenaarioiden mukaan ydinsähkön kapasiteetti Pohjois-, Länsi- ja Etelä-Euroopassa on 75-94 gigawattia (GW) vuonna 2030. Viime vuoden lopulla lukema oli 111 GW.

Vuoteen 2040 mennessä kapasiteetti näyttää laskevan 50-88 gigawattiin.

Jos alimmat arviot osoittautuisivat realistisiksi, ydinvoima hiipuisi siis kahdessa vuosikymmenessä alle puoleen nykyisestä.

Atomienergiajärjestö korostaa ennustamisen vaikeutta monella tapaa turbulenttisella ydinvoima-alalla. Raportin kaksi skenaariota muodostavat järjestön mukaan "uskottavan vaihteluvälin", mutta kyseessä ei sellaisenaan ole ennuste.

Alempi skenaario perustuu tämänhetkiseen lainsäädäntöön, tekniikkaan, taloudellisiin näkymiin ja muihin ydinvoiman asemaan vaikuttaviin tekijöihin. IAEA:n asiantuntijoiden arviota ei ole sidottu esimerkiksi yksittäisten maiden esittämiin poliittisiin tavoitteisiin.

Korkeampi skenaario puolestaan on "kunnianhimoinen", mutta edelleen teknisesti mahdollinen.

Siinä on huomioitu mahdollinen ydinvoiman kasvava rooli eri maiden päästövähennystavoitteissa. Myös nykyisten ydinvoimaloiden käyttöikää jatketaan pidemmälle kuin tämänhetkisissä linjauksissa.

Molemmat skenaariot perustuvat samaan energiankulutusennusteeseen.

Raportti niputtaa Pohjois-, Länsi- ja Etelä-Euroopan yhteiseksi alueeksi. Ydinvoiman selvä hiipuminen tällä alueella johtuu ennen kaikkea ydinvoimaloiden vanhenemisen ja uudisrakentamisen välisestä epäsuhdasta.

Euroopan ydinvoimakanta on iäkästä. IAEA huomauttaa, että lähes kaikki alueen reaktorit ovat jäämässä pois käytöstä ennen vuotta 2050. Jo vuoteen 2030 mennessä on aikomus sulkea 44 gigawatin verran ydinvoimaa eli lähes 40 prosenttia nykyisestä kapasiteetista.

Puheet käytössä olevien ydinvoimaloiden käyttöajan jatkamisesta ovatkin voimistuneet Euroopassa viime vuosina. Alun perin ajatellun 40 vuoden sijaan lupia on jo 60 vuoteen ja puheissa on esiintynyt jo 80 ja jopa sata vuotta.

Suomessa Olkiluoto 1 ja 2 saivat viime vuonna käyttöluvat vuoteen 2038.

Fortum ei ole vielä ilmoittanut, aikooko se hakea jatkoa Loviisan kahdelle reaktorille, joiden luvat umpeutuvat vuosina 2027 ja 2030. Antti Rinteen (sd.) hallituksen ohjelmassa jatko luvataan, mikäli hakemus tulee eikä Säteilyturvakeskus näe jatkolle estettä.

Toisaalta joissakin maissa on päätetty luopua ydinvoimasta kokonaan tai vähentää sen osuutta merkittävästi.

Saksa on päättänyt jättää ydinvoiman, samoin Ruotsi, jossa poliittinen tuuli vaikuttaa kuitenkin kääntyneen. Myös Euroopan ydinvoimaykkönen Ranska aikoo pienentää ydinvoiman roolia energiapaletissaan.

Uudisrakentamistakin heiluttavat läntisessä Euroopassa sekä taloudelliset että poliittiset aallot. Rakennushankkeet ovat ongelmissa niin Suomessa kuin esimerkiksi Britanniassakin.

Tilanne ei alan etujärjestönkään mielestä ole missään tapauksessa muuttumassa nopeasti, ja lisäksi rakentaminen näyttää nykyisin vievän ainakin vuosikymmenen.

Se laskee uutta ydinvoimaa valmistuvan läntisessä Euroopassa vuoteen 2030 mennessä korkeintaan kahdeksan gigawattia. Tämä koskee sekä alempaa että korkeampaa skenaariota.

Vuosien 2030-2050 välillä uutta ydinvoimaa rakennetaan alemman skenaarion mukaan 24 ja korkeamman skenaarion mukaan 44 gigawattia.

Kun huomioidaan suljettavat, rakenteilla olevat ja mahdolliset uudet voimalat, miinusta tulisi jo seuraavan reilun kymmenen vuoden aikana vähintään 17 gigawattia eli yli kymmenen Olkiluoto 3:n verran. Alemmassa skenaariossa kapasiteetti laskisi yli kaksinkertaisesti.

Vuonna 2040 läntisen Euroopan ydinvoimakapasiteetti olisi korkeammassakin skenaariossa vajaat 90 gigawattia eli viidenneksen pienempi kuin nyt. Alemmassa skenaariossa kapasiteetti olisi vain 50 GW.

Vuosisadan puoliväliin mennessä aika tulisi täyteen yhä useammalla sellaisellakin voimalalla, jonka käyttöikää olisi jatkettu mahdollisimman pitkään. Gigawatteja olisi korkeammankin skenaarion mukaan tarjolla enää 67.

Muistutuksena: viime vuoden lopussa ydinsähkön kapasiteetti oli 111 GW.

Sähköntuotannon IAEA arvioi kasvavan Euroopassa viitisen prosenttia vuoteen 2030 mennessä ja toiset 12 prosenttia vuoteen 2050.

Ydinenergian osuus sähköntuotannossa oli viime vuonna noin 24 prosenttia.

IAEA:n alemman skenaarion mukaan osuus laskee 19 prosenttiin vuonna 2030 ja 12 prosenttiin vuonna 2040. Vuosisadan puolivälissä osuus voi olla jo alle kymmenen prosenttia.

Korkeammassa skenaariossa ydinsähkön osuus laskisi hitaammin.

Vuonna 2030 osuus olisi vielä 23 prosenttia ja vuonna 2040 21 prosenttia. Vuosisadan puolivälissä ydinsähkön osuus olisi korkeammassakin skenaariossa enää 15 prosenttia.

Raportti tarkastelee Itä-Eurooppaa omana alueenaan, ja siellä kehitys poikkeaa lännestä.

IAEA:n skenaarioiden mukaan ydinvoiman määrä pysyy maanosan itäpuolella lähivuosikymmenet vähintään samana kuin tällä hetkellä. Kasvupotentiaaliksi arvioidaan korkeammassa skenaariossa kymmeniä prosentteja.

Varsinkin Aasiassa suunta näyttää olevan sen sijaan täysin päinvastainen kuin läntisessä Euroopassa.

Syynä on ydinvoiman nousu erityisesti Kiinassa, mutta myös esimerkiksi Lähi-Idässä.

Aasiassa "uskottavaa" kasvua voisi vuoteen 2040 mennessä olla korkeammassa skenaariossa lähes sata gigawattia eli melkein nykyisen länsieurooppalaisen kapasiteetin verran. Vuonna 2050 kapasiteetti olisi alemmassakin skenaariossa nykyiseen verrattuna yli kaksinkertainen.

Ydinvoima maailmassa

Vuoden 2018 lopulla maailmassa oli energiantuotantokäytössä 450 toimivaa ydinreaktoria.

Niiden yhteenlaskettu sähköntuotantoteho oli 396 gigawattia.

Rakenteilla oli 55 reaktoria.

Viime vuonna verkkoon kytkettiin yhdeksän ja käytöstä poistettiin seitsemän reaktoria.

Ydinsähkön osuus kaikesta sähköntuotannosta oli 10 prosenttia.

Ylivoimaisesti eniten ydinsähköä tuotti Yhdysvallat. Seuraavina olivat Ranska, Kiina, Venäjä ja Etelä-Korea. Suomi oli sijalla 17.

Ydinsähkön osuus maan sähköntuotannosta oli suurin Ranskassa (72%), Slovakiassa (55%), Ukrainassa (53%) ja Unkarissa (51%). Suomessa osuus oli 32%.

Lähde: IAEA

Haluatko käyttää

Osallistuaksesi keskusteluihin ole hyvä ja kirjaudu TS-tunnuksillasi

Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita uusi viesti
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Aiemmat viestit (4)

Vastaa
Z.Z.Zalolainen
Uraani toimii
Onpas hurja ennuste. Millä sähkö veivataan jossei uraanilla? Lienee hiili ja öljy ja kaasu ja puu ainoat ison mittakaavan polttoaineet.
Vai katetaanko kaikki hyötykäytössä olematon maan pinta aurinkokennoilla? Meret täynnä aaltovoimaloita? Miljoonittain tuulimyllyjä?
En ihan usko IAEA:n ennusteeseen, vaikka se vielä toimimaton fuusiovoimalakin saataisiin osapuilleen pelaamaan. Jotain ihan uutta energiamuotoa tarvitaan, kuka keksisi.
Haluatko käyttää
Olet kirjautuneena yritystunnuksella. Yritystunnuksella ei voi osallistua keskusteluihin.
Kirjoita vastaus viestiin
Viesti

Viesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Uudet näkökulmat keskustelussa vievät asioita eteenpäin. Siksi Turun Sanomat kannustaa verkkosivuillaan aktiiviseen ja rakentavaan keskusteluun.

Verkkokeskusteluun osallistuminen edellyttää rekisteröitymistä (jonka pääset tekemään tästä). Rekisteröityminen ei edellytä lehden tilaamista.

Keskusteluun voit kirjoittaa omalla nimelläsi tai nimimerkillä. Suosittelemme oman nimen käyttöä, sillä on arvokasta seistä mielipiteidensä takana. Ole kriittisenäkin kohtelias ja kunnioita muita. Epäasiallinen käytös estää osallistumisen keskusteluun.

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä, ja julkaisusta päättää toimitus. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda äläkä kiroile.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta. Tekstin yhteyteen voi liittää teemaan liittyviä asiallisia linkkejä, jotka toimitus tarkistaa ennalta. Mainoksia emme julkaise.

Verkon keskustelut ovat osa Turun Sanomien sisältöä, josta olemme vastuussa. Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.

Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ademeion Ademo
Vast: Uraani toimii
"Onpas hurja ennuste."

Millä tavalla hurja? Onhan sen jokainen energia-alaa vähänkin seurannut nähnyt, että ydinvoimarakentaminen on iltaruskon ala. Rakentaminen on maailmanlaajuisesti vähäistä, ja voimalat ovat niin kalliita, etteivät ne kykene lähellekään kilpailemaan muiden tuotantomuotojen kanssa.

"Millä sähkö veivataan jossei uraanilla?"

Maailman riippumattomien energia-asiantuntijoiden mukaan uusiutuvilla. Esimerkiksi Lappeenrannan teknillinen yliopisto on tutkinut ja simuloinut koko maailman energiajärjestelmän siirtämisen uusiutuvaan tuotantoon, ja todennut, että se toimii:

http://www.neocarbonenergy.fi/internetofenergy/

"Lienee hiili ja öljy ja kaasu ja puu ainoat ison mittakaavan polttoaineet."

Eivät todellakaan ole. Suosittelen ottamaan selvää aihepiiristä jota kommentoit. Eurooppaan vuonna 2018 rakennetusta sähköntuotantokapasiteetista 49 % oli tuulivoimaa, ja 39 % aurinkovoimaa. Biomassa osuus oli 5 %. Uusiutuvien kokonaisosuus oli 95 %. Tuulivoiman osuus sähköntuotannosta oli vuonna 2018 Tanskassa 41 %, Irlannissa 28 %, Portugalissa 24 %, Saksassa 21 %, Portugalissa 19 % ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa 18 %. Tuulivoima tulee ohittamaan EU:n alueella ydinvoiman sähköntuotannon määrässä 2020-luvun puolivälin tienoilla. Lähde:

https://windeurope.org/wp-content/uploads/files/about-wind/statistics/WindEurope-Annual-Statistics-2018.pdf

"Vai katetaanko kaikki hyötykäytössä olematon maan pinta aurinkokennoilla?"

Ei siihen ole tarvetta. Maailman tämänhetkisen sähkönkulutuksen tuottamiseen nykyisellä aurinkovoimatekniikalla tarvittaisiin noin Espanjan kokoinen maa-ala, eli alle puoli prosenttia maapallon maapinta-alasta.

[jatkuu...]
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Ademeion Ademo
Vast: Uraani toimii
[jatkoa]

"Meret täynnä aaltovoimaloita?"

Ei kukaan ajattele, että maapallon energiankulutus tyydytettäisiin vain aaltovoimalla. Se on täydentävä tuotantomuoto, eikä tule koskaan viemään suurta merialaa.

"Miljoonittain tuulimyllyjä?"

Jos maailman sähkö tuotettaisiin pelkästään tuulivoimalla, niin tarvittaisiin ehkä kaksi miljoonaa tuulivoimalaa, mutta sähköä tullaan tuottamaan monella muullakin tavoin, ennen kaikkea aurinkovoimalla. Käytännössä tarvittaneen korkeintaan miljoona tuulivoimalaa, voimaloiden koon, tehon ja hyötysuhteen kasvaessa luultavasti vähemmän. Yhä useampi voimala rakennetaan merelle, jossa ne eivät haittaa ketään (sijoituspaikat valitaan nykyään tarkasti merenkulku, kalastus ja merieliöt huomioon ottaen). Miljoonan tuulivoimalan viemä pinta-ala on loppujen lopuksi aika pieni, ja maalle rakennettavien voimaloiden alueella voi tehdä muutakin, esimerkiksi viljellä maata tai laiduntaa karjaa (karja viihtyy tuulivoimaloiden lähellä hyvin).

"En ihan usko IAEA:n ennusteeseen, vaikka se vielä toimimaton fuusiovoimalakin saataisiin osapuilleen pelaamaan."

IAEA eli Kansainvälinen atomienergiajärjestö on perinteisesti maalannut ydinvoimalle valoisaa tulevaisuutta. Jos järjestö sanoo, että ydinvoiman määrä tulee laskemaan, niin on hyvin luultavaa, että niin tulee käymään. Onko sinulla jokin "mutua" parempi tietolähde epäuskosi tueksi?

"Jotain ihan uutta energiamuotoa tarvitaan, kuka keksisi."

Olisi kiva, jos kaikkia vanhoja parempi energiantuotantomuoto löytyisi, mutta niin tuskin käy, ja tähänastisillakin tullaan hyvin toimeen. Asiaa tutkitaan ja valotetaan Suomen osalta esimerkiksi Suomen akatemian Smart Energy Transition hankkeessa:

http://smartenergytransition.fi/fi/suomen-energiajarjestelma-voi-olla-taysin-fossiilivapaa/
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
Pasi Lehmuspelto
Vast: Uraani toimii
Ei ainoa uhkakuva Euroopan tulevaisuudelle mutta yksi pahimmista kylläkin, ydinvoiman käytöstä ja kehittämisestä luopuminen taannuttaisi Euroopan tuulimylly- ja pärevalokauteen. Pitää vain toivoa järjen voittavan ennen kuin kovin syvällä käydään.
Tee ilmoitus sopimattomasta viestistä

Ilmoituksesi on siirtynyt käsittelyyn.
Virhe ilmoituksen lähetyksessä.
  • «
  • 1
  • /
  • 1
  • »