Maailma

Kohun keskelle joutunut Britannian Yhdysvaltain-suurlähettiläs eroaa: syynä julkisuuteen vuotaneet viestit Trumpista

Britannian Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Kim Darroch (oik) kuvattuna yhdessä Britannian pääministerin paikkaa tavoittelevan Boris Johnsonin kanssa vuonna 2018.
Britannian Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Kim Darroch (oik) kuvattuna yhdessä Britannian pääministerin paikkaa tavoittelevan Boris Johnsonin kanssa vuonna 2018.

Britannian Yhdysvaltojen-suurlähettiläs Kim Darroch eroaa tehtävästään. Päätös on seurausta kohusta, joka aiheutui, kun Darrochin lähettämät diplomaattiviestit vuosivat julkisuuteen sunnuntaina.

Brittimedioiden mukaan Darroch sanoi keskiviikkona, ettei hän voi jatkaa tehtävässään nykyisessä tilanteessa.

Brittilehti Daily Mailin julkaisemissa viesteissä Darroch haukkui kovin sanoin Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia ja tämän hallintoa. Darroch nimitti viesteissä Trumpia "epäpäteväksi" ja tämän hallintoa "kömpelöksi" ja "kyvyttömäksi".

Tapausta seurasi diplomaattinen riita.

Tilanne kärjistyi tiistaina, kun Trump moitti Twitterissä sekä Darrochia että hänen tuekseen asettunutta, Britannian väistyvää pääministeriä Theresa Maytä. Trump ilmoitti tuolloin, ettei aio enää jatkossa asioida lähettilään kanssa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Useissa tviiteissään Trump muun muassa nimitti Darrochia "todella typeräksi" ja "ylimieliseksi hölmöksi" sekä kuvaili "ilouutiseksi" sitä, että Britannia saa pian uuden pääministerin Mayn tilalle.

Ulkoministeriölle kohdistetussa erokirjeessään Darroch kertoo, että siitä asti, kun viestit vuosivat julkisuuteen, ilmassa on ollut runsaasti spekulaatioita sekä Darrochin asemaan että hänen jäljellä olevan toimikautensa kestoon liittyen.

– Haluan tehdä näistä spekulaatioista lopun. Tämänhetkinen tilanne tekee mahdottomaksi roolini hoitamisen siten, kun haluaisin, Darroch kirjoittaa.

Britannian diplomaattipalvelun päällikkö Simon McDonald kertoo hyväksyneensä Darrcohin erokirjeen ja irtisanoutumisen "syvästi pahoitellen".

McDonald kehui Darrochin käytöstä riidan aikana, kuten myös tämän koko uran aikana. Kiitoksensa eroavalle lähettiläälle lausui keskiviikkona myös Theresa May.