Poliisi pidätti satoja protestoijia Kazakstanissa

Poliisit pidättivät kovin ottein mielenosoittajia Kazakstanin Nur-Sultanissa (entinen Astana).
Poliisit pidättivät kovin ottein mielenosoittajia Kazakstanin Nur-Sultanissa (entinen Astana).

Ilkka Timonen, Reuters

Poliisi pidätti sunnuntaina Kazakstanissa satoja mielenosoittajia, jotka protestoivat epädemokraattisina pitämiään presidentinvaaleja vastaan.

Kazakstanin veteraanijohtajan Nursultan Nazarbajevin seuraajakseen valitseman väliaikaisen presidentin Kassym-Jomart Tokajevin odotettiin voittavan vaalit selvin lukemin.

Nazarbajev johti öljyrikasta entistä neuvostotasavaltaa kolme vuosikymmentä ennen kuin hän ilmoitti erostaan maaliskuussa. Hänellä on kuitenkin edelleen isot valtaoikeudet ja hän valitsi seuraajakseen 66-vuotiaan diplomaatin.

Sadat mielenosoittajat osoittivat sunnuntaina mieltään huutaen ”häpeä!” Almatyssa ja Nur-Sultanissa, joka on Nazarbajevin mukaan nimetty pääkaupunki, entiseltä nimeltään Astana.

Maan parlamentti toimii kumileimasimena presidentin päätöksille. Tokajev johti sitä ennen kuin otti väliaikaisen presidentin viran. Maasta puuttuu toimiva oppositio, toisinajattelijat ovat ahtaalla perinteisen kontrollin ja elektronisen median valvonnan takia.

Facebookiin ja suosittuun mobiiliviestijärjestelmään Telegramiin ei päässyt Kazakstanissa sunnuntaina Almatyssa, joka on maan suurin kaupunki.

78-vuotias Nazarbajev kantaa virallista Yelbasy-titteliä, mikä tarkoittaa kansallista johtajaa. Hän on yhä johtavan Nur Otan -puolueen johdossa. Hän tapasi saada presidentinvaaleissa 90 prosenttia äänistä. Länsimaisten tarkkailijoiden mukaan vaalit eivät ole olleet vapaita tai oikeudenmukaisia.

Sujuvat vallanvaihto on kuitenkin hyvä uutinen naapurimaille Venäjälle ja Kiinalle sekä ulkomaisille energia- ja kaivosfirmoille, jotka ovat investoineet satoja miljardeja dollareja tähän Keski-Aasian valtioon.

Rekisteröityjä äänestäjiä oli 12 miljoonaa. Monille heistä entinen pääministeri ja ulkoministeri Tokajev oli ainoa tuttu kasvo seitsemän ehdokkaan joukossa.

Eläkeläinen Natalia äänesti sunnuntaina Tokajevia.

– No Nazarbajev ei ole enää ehdokkaana enkä tunne ketään muuta ehdokasta, hän sanoi.