Viro pääsee YK:n turvallisuusneuvostoon – Etelänaapuri onnistui siinä missä Suomi epäonnistui seitsemän vuotta sitten

Jäsenyyskampanjassaan Viro korosti digitaaliseen hallintoon liittyvää osaamistaan.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid (oik.) tuuletti ensimmäisenä maan pääsyä YK:n turvallisuusneuvostoon organisaation yleiskokouksessa Yhdysvalloissa.
Viron presidentti Kersti Kaljulaid (oik.) tuuletti ensimmäisenä maan pääsyä YK:n turvallisuusneuvostoon organisaation yleiskokouksessa Yhdysvalloissa.

Ilkka Hemmilä

Viro on valittu väliaikaiseksi jäseneksi Yhdistyneiden kansakuntien (YK) turvallisuusneuvostoon, tiedottaa maan ulkoministeriö.

Viro toimii neuvostossa kahden vuoden ajan vuosina 2020–2021. Maa haki turvallisuusneuvoston jäsenyyttä ensimmäistä kertaa ja sai sen ensi yrittämällä.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalu kuvailee ministeriön tiedotteessa jäsenyyttä historialliseksi tapahtumaksi ja merkittäväksi päiväksi virolaiselle diplomatialle. Viro kampanjoi peräänkuuluttaen kansainvälisen lain kunnioitusta sekä digitaaliseen hallintoon liittyvää osaamistaan.

– YK on tärkein rauhasta ja turvallisuudesta vastaava organisaatio, ja paikka turvallisuusneuvostossa tarjoaa Virolle mahdollisuuden osallistua konfliktien ratkomiseen ja rauhan varmistamiseen ympäri maailmaa, Reinsalu totesi.

Viro kilpaili paikasta Romanian kanssa. Se sai paikan toisella äänestyskierroksella YK:n yleiskokouksessa New Yorkissa. Viron jäsenyyttä kannatti 132 maata. Valintaan tarvittiin kahden kolmasosan enemmistö, ja YK:hon kuuluu 193 valtiota.

Viron presidentti Kersti Kaljulaid reagoi jäsenyyteen tuulettamalla.

Postimees-lehti kertoo, että kampanjointi turvallisuusneuvoston jäsenyydestä maksoi 1,5 miljoonaa euroa vuosina 2017–2019.

Suomi pyrki turvallisuusneuvoston jäseneksi viimeksi seitsemän vuotta sitten. Ratkaisevassa äänestyksessä Suomi hävisi Luxemburgille vuonna 2012. Suomen kampanja maksoi tuolloin noin kaksi miljoonaa euroa, eli hieman enemmän kuin Viron kampanja.

YK:n turvallisuusneuvostossa on viisi pysyvää jäsenmaata ja 10 vaihtuvaa jäsentä. Pysyvät jäsenmaat ovat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Vaihtuvien jäsenmaiden toimikausi kestää kaksi vuotta, ja niitä valitaan viisi joka vuosi.

Viro valittiin neuvostoon yhdessä Nigerin, Tunisian, Vietnamin sekä Saint Vincent ja Grenadiinien ohella.

Turvallisuusneuvosto on kansainvälisen tuomioistuimen ohella ainoa YK:n elimistä, jonka päätökset sitovat kaikkia järjestön jäsenmaita. Mikä tahansa neuvoston jäsen voi kuitenkin kaataa päätöksen omalla vastustuksellaan.