Sudanin presidenttiä odotellaan jo Haagissa – luovuttaako uusi valta hirmuhallitsijan?

Sana Handout
Sudanin Omar Hassan al-Bashar (vas.) kuuluu Syyrian-kollegansa Bashar al-Assadin harvoihin kavereihin.
Sudanin Omar Hassan al-Bashar (vas.) kuuluu Syyrian-kollegansa Bashar al-Assadin harvoihin kavereihin.

Ilmoitus Sudanin presidentin Omar al-Bashirin erosta on herättänyt ihmisoikeusalalla toiveita, että hänet saataisiin vallanvaihdoksen jälkeen myös tuomiolle teoistaan. Haagin kansainvälisen oikeuden syyttäjä määräsi jo 2008 al-Bashirin syytteeseen kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Syyte liittyi terroriin, jota Sudanin joukot olivat harjoittaneet Darfurin alueella. Kuolinuhrit lasketaan sadoissa tuhansissa.

Toiveet saattavat kuitenkin olla ennenaikaisia, sillä hallittuun vallansiirtoon sisältynee jonkinlainen sopimus al-Bashirin tulevasta asemasta tai loppusijoituspaikasta joko kotimaassaan tai maanpaossa.

Al-Bashir on armeijan upseeri, joka nousi valtaan 1989 sotilasvallankaappauksella. Hänen eroaan oli vaadittu Sudanissa jo kuukausia jatkuneissa mielenosoituksissa, joita oli yritetty tukahduttaa väkivalloin. Kymmenet saivat surmansa.

Torstainen eroilmoitus käynnisti läntisten tiedotusvälineiden mukaan pääkaupunki Khartoumin kaduilla suoranaisen kansanjuhlan. Britannian yleisradioyhtiö BBC kiinnitti huomiota siihen, että mielenosoittajat ja sotilaat esiintyivät sulassa sovussa. BBC:n mukaan poliittisia vankeja on alettu vapauttaa.

Lue myös:

Sudanin pitkäaikainen presidentti kotiarestissa – kaikki poliittiset vangit vapaaksi