Maailma

BBC: Koirat ymmärtävät asioita myös ihmisnäkökulmasta

 Kuva: Jane Iltanen, TS
Kuva: Jane Iltanen, TS

Tutkijoiden mukaan koirat ovat aiemmin oletettua kyvykkäämpiä tunnistamaan ihmisten näkökulmia eri asioihin. Tutkijat löysivät koiria, jotka tarkkailivat tilannetta ympärillään huomioimalla omistajan läsnäoloa ja ruokkimatta jättämistä.

Tutkimuksessa omistaja jätti tarkoituksella koiransa hetkeksi ruokkimatta, sammuttivat valot ja poistuivat huoneesta. Koirat varastivat jopa neljä kertaa oletettua useammin ruokaa valot sammutettuna. Koirat luottivat siihen, että valojen sammuttua ihmiset eivät näe heidän puuhiaan.

Tämä osoittaa tutkijoille sen, että koirat kykenevät muuttamaan käyttäytymistään silloin, kun heidän omistajansa käyttäytyminen on muuttunut hetki sitten tapahtuneesta. Tutkimuksessa testattiin sitä, kykenevätkö koirat joustavaan ymmärtämiseen.

Animal Cognition -lehdessä julkaistuun tutkimukseen testattiin 84 koiran ja omistajan käytöstä. Tutkimus osoitti myös sen, että koirien käyttäytyminen ei johdu siitä, että ne olisivat unohtaneet omistajan olleen äsken huoneessa. Sen sijaan vaikuttaisi, että koirien tiedostama käyttäytyminen eroaa tilanteessa, jossa omistaja on paikalla ja tilanteessa, jossa koira jätetään yksin.

Portsmouthin yliopiston tohtori Juliane Kaminski sanoo, että tutkimuksen tulokset ovat uskomattomia, koska ne osoittavat aidosti sen, että koira ymmärtää, milloin hänet nähdään ja milloin ei. Tutkimus tuo lisätietoa myös esimerkiksi opaskoirien ja vainukoirien toimintaan.

TS-BBC

BBC:n uutinen aiheesta