Suurtyöttömyys työntää Etelä-Euroopan nuoria marginaaliin

Ihmiset jonottavat työvoimatoimistoon Madridissa 4. syyskuuta 2012. AFP/ DOMINIQUE FAGET
Ihmiset jonottavat työvoimatoimistoon Madridissa 4. syyskuuta 2012. AFP/ DOMINIQUE FAGET

Nuoria mielenosoittajia, mellakkapoliiseja, kyynelkaasua: tuttu näky pääkaupungeissa Välimeren kummallakin puolen.

Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän arabikevät kaatoi kokonaisia hallintoja. Nyt Etelä-Euroopan työttömien nuorten keskuudessa tikittää uusi aikapommi.

Työttömyysluvut ovat ennennäkemättömät: Portugalissa, Espanjassa, Ranskassa, Italiassa ja Kreikassa on työttömiä 15–24-vuotiaita jo noin 2,8 miljoonaa.

– Arabikeväässä huudettiin leipää, vapautta ja yhteiskunnallisia oikeuksia. Oikeastaan ihan samoja asioita eteläeurooppalaisetkin nuoret vaativat itselleen, sanoo Nuorisotutkimusverkoston tutkija Sofia Laine.

Hän on väitellyt nuorten kansainvälisestä poliittisesta toiminnasta.

Arabikevään moottorina olivat nuoret, työttömät miehet. Heitä riittää myös Etelä-Euroopassa, koska nimenomaan miesten työpaikat ovat viime vuosina vähentyneet, sanoo Lapin yliopiston sosiologian professori Asko Suikkanen.

Euroopan työmarkkinoita tutkineen Suikkasen mielestä on kiinnostavaa, miksei etelän radikalismi ole jo ollut laajempaa.

– Nyt on tärkeää, katkeaako nuorten työttömyys: voidaanko nuorille tarjota jotain näköaloja joko koulutuksen tai jonkin muun vaihtoehdon kautta. Mutta kun ongelmat kasautuvat ja työttömien määrä kasvaa, voi olla, että näissä maissa tapahtuu nuorten radikalisoitumista ensi keväänä tai kesänä.

Nuorisotyöttömyys vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Luokkaerot kasvavat ja yhteiskunnallinen rauhattomuus lisääntyy, kertoo Tampereen yliopiston nuorisotutkimuksen emeritaprofessori Helena Helve.

– Korkea nuorisotyöttömyys voi johtaa nuorten syrjäytymiseen, vähäosaisuuteen ja marginalisoitumiseen. Jo meilläkin Suomessa on nähty, miten huono-osaisuus periytyy. Kun näinkin suuri osa sukupolvesta on työttömänä, köyhyys kasvaa. Myös ääri-ilmiöt lisääntyvät taloudellisessa ja yhteiskunnallisessa eriarvoisuudessa, Helve sanoo.

Asko Suikkanen korostaa, että töihin pääsy ja toimeentulon hankkiminen ovat keskeisiä asioita, jotka kiinnittävät nuoret yhteiskuntaan.

– Historia on osoittanut, että ongelmia syntyy, jos työttömät nuoret kokevat, ettei heillä ole yhteiskunnassa mitään roolia.

Sofia Laine uskoo, että protestit jatkuvat Etelä-Euroopassa, koska pikaista parannusta nuorten tilanteeseen ei ole tiedossa. Välimeren tällä puolen ollaan kuitenkin vielä kaukana arabinuorten ahdingosta.

– Joidenkin arvioiden mukaan arabimaissa on 100 miljoonaa nuorta ilman töitä 10 vuoden sisällä. Siellä väestöstä noin 70 prosenttia on alle 30-vuotiaita, Laine sanoo.

TS–STT

Mielenosoittajia Madridissa yleislakon aikaan 14. marraskuuta 2012. Lehtikuva/ DANI POZO
Mielenosoittajia Madridissa yleislakon aikaan 14. marraskuuta 2012. Lehtikuva/ DANI POZO

Lue myös

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.