Ranskassa ministereille opetetaan sukupuolten tasa-arvoa

Lehtikuva/ LIONEL BONAVENTURE
Lehtikuva/ LIONEL BONAVENTURE

Ranskassa ministerit on passitettu kursseille oppimaan seksuaaliseen tasa-arvoon liittyviä hienouksia. Kursseilla käydään läpi muun muassa erilaisia stereotypioita, poliittisesti epäkorrektia kielenkäyttöä ja annetaan vinkkejä siitä, miten välttää tahdittomuuksia.

Kurssit tulevatkin tarpeeseen maassa, jossa korkeissa asemissa olevien miesten harjoittama naisalaisten häirintä ei juurikaan hetkauta. Kurssien tavoitteena on kitkeä satunnainen seksismi politiikasta.

Tunnin mittaiset kurssit olivat alun perin ministeri Najat Vallaud-Belkacemin idea. Hän johtaa äskettäin perustettua naisten oikeuksia valvovaa ministeriötä ja on myös hallituksen virallinen puhetorvi.

–  Ministerit suorastaan rakastavat kursseja. He ovat täynnä ajatuksia siitä, missä kurssien antia voisi käyttää, kertoo hallituksen lähde.

Useat ministerit, heidän joukossaan muun muassa ulkoministeri Laurent Fabius ja valtiovarainministeri Pierre Moscovici, ovat jo osallistuneet kursseille. Kymmenet muut ovat ilmoittautuneet.

– Heille, jotka jo tietävät asiasta, on hyvä kuulla siitä uudestaan. Heille, jotka eivät ole tietoisia tasa-arvosta, kurssit ovat erityisen hyödyllisiä.

Sosialistien presidentti Francois Hollande on pyrkinyt nimityksissään sukupuolten tasa-arvoon. Uudessa hallituksessa onkin sama määrä nais- ja miesministereitä.

Parlamenttiedustajista naisia on viime vuoden vaalien jälkeen 27 prosenttia. Aiemmin heitä oli vain 19 prosenttia. Määrän kasvusta huolimatta seksismi on yhä ongelma.

Asuntoministeri Cecile Duflot sai osakseen vihellyksiä, kun hän esiintyi parlamentissa polvipituisessa kukkaismekossa. Entinen urheiluministeri Chantal Jouanno on kertonut vältelleensä kokonaan hameiden käyttöä, jotta hänen ei tarvitsisi kuulla ruokottomia kommentteja.

Yleistä pahennusta on herättänyt Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n entisen johtajan Dominique Strauss-Kahnin käyttäytyminen. Hän oli nousemassa sosialistien presidenttiehdokkaaksi, mutta hanke kaatui raiskausepäilyihin. Vaikka niistä luovuttiin, on Strauss-Kahn sotkeutunut muihin seksiskandaaleihin.

TS–STT