Irlannin aborttiäänestys: jännittävä päivä käynnistyi, äänekäs kampanjointi äänistä jatkui vaalirauhaan saakka

Dublin

Katja Ihatsu

– En usko että tulos on kyllä, vaan tiedän sen, sanoi Wilfredo Loriezo, 46, odottaessaan aamuvarhaisella vaalihuoneiston aukeamista Irlannin pääkaupungissa Dublinissa.

Lännen Media seurasi Dublinissa äänestyksen käynnistymistä. Kyllä-äänten enemmistö purkaisi Irlannin tiukan aborttilainsäädännön ja vapauttaisi abortin 12. viikolle.

Sairaanhoitajana työskentelevän Loriezon piti kiiruhtaa paikalle heti aamusta, sillä hänen työvuoronsa läheisessä sairaalassa alkoi pian äänestyksen käynnistyttyä.

– Ihmiset ovat epäluuloisia abortin suhteen, mutta minä tarkastelen asiaa lääketieteellisestä näkökulmasta. Jos on joku hätä tai sairaus, on tarpeetonta että nainen joutuu kärsimään.

Aborttia ei Irlannissa myönnetä, vaikka sikiö olisi vaikeasti vammautunut.

– Nuorempi sukupolvi suhtautuu elämään toisin kuin kirkko, hän sanoi.

Loriezon lisäksi itäisessä Dublinissa Chaoimhinin alakoululla järjestettävän äänestyksen avautumista odotti muutama muu. Kun ovet avautuivat, äänestys lähti käyntiin vilkkaasti.

Ensimmäisten joukossa äänesti Fionnuala Murphy, 39, hänkin kyllä.

– Terveys on yhtä arvokas arvo kuin elämä. Minä kuten muutkin naiset ansaitsemme itse päättää henkilökohtaisimmista asioistamme, hän sanoi.

Dublinin katukuvan perusteella voisi päätellä, että kyllä-puoli menestyy vaaleissa. Joka toisella vastaantulijalla on kyllä-tarra tai -pinssi päällään.

Murphy ei kuitenkaan usko, että äänestys on läpihuutojuttu.

– Se menee tiukaksi, mutta haluan uskoa, että kyllä-äänet voittavat.

William Roche, 68, kertoo tulleensa toisiin ajatuksiin seurattuaan tv-debatteja.

– Alun perin olin äänestämässä ei. Sitten ymmärsin, ettei tällaista päätöstä voi tehdä naisten yli. Voimme väitellä siitä vaikka kuinka paljon, mutta abortti on lopulta naisten oma asia. He kantavat sen taakan, hän sanoo.

Roche uskoi, että kyllä-äänten enemmistö voittaa äänestyksen.

Siihen tuntuu valmistautuvan myös maan pääministeri Leo Varadkar, joka vakuutteli ei-leiriä torstaina. Hän sanoi, että jos äänestyksen tuloksena aborttilaki muuttuu, Irlanti on yhä sama maa, mutta hieman myötätuntoisempi.

Juttua muokattu 25.5. kello 14. Otsikkoon muutettu kampanjoinnin jatkuneen vaalirauhaan saakka. Tekstistä otettu pois vaalipäivänä kampanjointiin viittaavat lauseet.

Fakta

Kyllä vai ei abortille?

Irlannissa on tänään perjantaina kansanäänestys siitä, pitäisikö abortin kieltävää lainsäädäntöä muuttaa.

Jos enemmistö äänestäjistä äänestää kyllä, hallitus muuttaa lakia niin, että abortin saa 12. viikolle saakka.

Äänestys alkoi Suomen aikaa kello 9 ja päättyy klo 00. Ovensuukyselyt julkaistaan pian sen jälkeen.

Äänestyksen virallinen tulos on odotettavissa lauantaina alkuillasta.

Irlannin tiukka aborttilaki poikkeaa eurooppalaisesta linjasta. Abortin saa vain, jos raskaus uhkaa naisen henkeä.

Tuhannet irlantilaiset naiset joutuvat tekemään ulkomaille ns. "aborttimatkoja" lain takia, enimmäkseen Britanniaan.

Viimeisimmissä gallupeissa noin 56 prosenttia äänestäjistä kannatti abortin vapauttamista, 27 vastusti sitä ja epäröivien osuus oli kutistunut 14 prosenttiin.

Kommentti: Irlannin lopetettava naiskehojen kontrollointi

Katja Ihatsu

Abortin laittomuus Irlannissa on huutava esimerkki siitä, mitä voi tapahtua kun kirkon ja valtion rooleja ei ole erotettu toisistaan riittävän ajoissa ja selvästi.

Nykylainsäädännössä haiskahtaa katolisen kirkon tunkkainen asenne erityisesti naisten seksuaalisuutta kohtaan. Se alistaa naisia ylistämällä heidät uuden ja korvaamattoman elämän pyhiksi kantajiksi.

Maassa, jossa seksuaalivalistus on ollut olematonta ja ehkäisyvälineiden myyminen vapautui vasta vuonna 1993, epätoivotut raskaudet ovat jääneet vuosikymmenten ajan yksin naisten ristiksi. Polttava häpeä on sulkenut suut jopa perheiden sisällä.

Suhtautuminen aborttiin jakaa Irlantia ikäryhmittäin. Etenkin nuoret naiset vaativat kehonsa määräämisoikeutta nyt äänekkäästi itselleen. Vuosikausia vaienneet naiset ovat avanneet suunsa ja kertoneet kipeistä kokemuksistaan. Jos Ann Lovett olisi selvinnyt, hän saattaisi olla heidän joukossaan.

Irlantilaisten enemmistö kannattaa abortin vapauttamista, mutta vastapuoli on kampanjoinut ärhäkästi. Ei-ääniä keräävät järjestöt ovat lähellä katolista kirkkoa, joka on kehottanut seuraajiaan vastustamaan abortin sallimista.

Lähes 80 prosenttia irlantilaisista pitää itseään katolilaisina. Nuorista osuus on 54 prosenttia, kolmanneksi suurin koko Euroopassa. Äänestystulos mittaa, millainen vaikutusvalta kirkolla heihin on.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.