Facebookin Mark Zuckerberg kiersi pahimmat kysymykset meppien tentissä – "Emme halua sanoa, mikä on totta"

Tiukka aikataulu ja valtava määrä kysymyksiä tekivät Facebookin Mark Zuckerbergin tentistä hankalan tiistaina Brysselissä. Europarlamentaarikot tuohtuivat ajan loputtua.

Joonas Kuikka

Facebookin perustaja ja toimitusjohtaja Mark Zuckerberg joutui tiistai-iltana vastaamaan Euroopan parlamentin ryhmien esittämiin tiukkoihin kysymyksiin.

Tilaisuus oli rakennettu tavalla, jota oli meppienkin hieman vaikea seurata. Ensin poliitikot esittivät kysymyksensä peräkkäin, ennen kuin Zuckerberg pääsi ääneen. Tämä kysymysten tulva kesti lähes tunnin, ja Zuckerbergille jäi vastausaikaa parisenkymmentä minuuttia.

Lisäksi monet kysymykset olivat yleisellä tasolla, eivätkä puuttuneet Facebookin yksityiskohtiin. Zuckerberg valikoikin kysymysten joukosta helpoimmin vastattavia, mikä tuohdutti meppejä tilaisuuden loputtua.

Vaille järkevää vastausta jäi esimerkiksi yksi perehtyneemmistä kysymyksistä, eli säilöökö Facebook käyttäjistään tietoa varjoprofiileihin ja kerääkö se jopa tietoa ihmisistä, jotka eivät ole Facebookissa.

– Meistä on tärkeää, että omat historiatiedot voi poistaa, sanoi Zuckerberg.

Hän ei kuitenkaan vastannut itse kysymykseen. Historiatietojen poisto-ominaisuus paranee EU:n perjantaina voimaan tulevan tietosuoja-asetuksen myötä.

Euroopan parlamentin puhemies Antonio Tajani ehdotti tilaisuuden lopussa, että vaille vastausta jääneet kysymykset saisi lähettää kirjallisesti Zuckerbergille, joka vastaisi niihin muutaman päivän kuluessa.

Tilaisuuden rakenteen vuoksi Zuckerberg pääsi puhumaan valitsemistaan aiheista.

Vihapuheen, kiusaamisen ja terrorismin kitkeminen on korkealla Facebookin listalla. Näitä asioita valvovat tuhannet työntekijät, mutta sen lisäksi niihin kehitetään tekoälyä, joka on ihmistä nopeampi vääränlaisen sisällön poistamisessa.

– Tekoäly tunnistaa 99 prosenttia Isis- ja terrorismiviesteistä. Siirrymme reagoivasta järjestelmästä ennakoivaan, kertoi Zuckerberg.

Hän kertoi myös kylmäävän tiedon siitä, että moni yrittää lähettää itsemurhansa suorana lähetyksenä Facebookissa. Tämän lähetyksen Facebook pyrkii katkaisemaan havaitessaan.

Facebookiin yritetään jatkuvasti avata valetilejä ja levittää valeuutisia. Useimmiten motiivina on raha, mutta myös poliittinen motiivi on joskus kyseessä.

Valetilien avaamisen tekoäly tunnistaa ja sulkee ne muutamien minuuttien kuluessa avaamisesta. Valetilien avausyrityksiä on Zuckerbergin mukaan satoja miljoonia.

Lisäksi on vaikein joukko käsitellä, eli oikeat ihmiset, jotka levittävät valheita.

– Emme halua sanoa, mikä on totta. Aiomme työskennellä faktantarkistajien kanssa, jotta voimme tuoda näkyville myös varmistettua sisältöä, kertoo Zuckerberg.

Faktantarkistajia olisi tarkoitus olla joka maasta ja kieliryhmästä.

Zuckerbegin mukaan tärkeitä koetinkiviä Facebookin luotettavuudesta ovat tulevat vaalit, kuten Europarlamenttivaalit. Hän myönsi Facebookin virheen USA:n presidentinvaaleissa.

– Haluamme estää sen, miten Venäjä pääsi vaikuttamaan Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.

Zuckerberg näkee, että jonkinlaista sääntelyä on oltava. Hän kuitenkin sanoi, ettei tekoälyn kehitystä saa estää tai uusia nettistartupeja.

Zuckerbergilta tivattiin myös, onko Facebook monopoli. Hänen näkemyksensä mukaan se on kaukana siitä. Ihmiset voivat valita useiden media-, viestintä- ja some-palveluiden väliltä, kuten voivat mainostajatkin.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.