Tiedustelupomot Yhdysvalloissa yksimielisiä: Venäjän puuttuminen USA:n politiikkaan uhkaa välivaaleja

Tiedustelupalvelut ottivat kantaa senaatin tiedustelukomitean kuulemisessa.

Chip Somodevilla

Venäjän yritykset sekaantua Yhdysvaltojen politiikkaan jatkuvat ja sekaantuminen luo uhkaa myös kongressin välivaaleille, arvioivat yhdysvaltalaiset tiedustelupomot. Välivaalit käydään marraskuussa.

Sekä kansallisen tiedustelun johtaja Dan Coats että keskustiedustelupalvelun CIA:n, liittovaltion poliisin FBI:n, kansallisen turvallisuuden viraston NSA:n ja kahden muun tiedustelupalvelun johtajat olivat yksimielisiä siitä, että Venäjän yritys puuttua Yhdysvaltain politiikkaan on edelleen yhtä tiivistä kuin vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan. Tiedustelujohtajien kanta tuli ilmi senaatin tiedustelukomitean kuulemisessa, jossa käsiteltiin Yhdysvaltain kohtaamia uhkia.

– Koko (tiedustelu)yhteisössä emme ole nähneet todisteita mistään merkittävästä muutoksesta Venäjän käyttäytymisessä, Coats sanoi tiistaisessa kuulemisessa.

– Ei pitäisi olla mitään epäilystä siitä, että Venäjä pitää aiempia toimiaan menestyksellisinä ja näkee 2018 välivaalit potentiaalisena kohteena Venäjän vaikuttamisoperaatioille.

NSA:n johtaja Michael Rogers puolestaan varoitti, ettei Venäjän toiminta tule muuttumaan tai loppumaan.

Tiedustelupalvelut tulivat viime vuonna siihen lopputulokseen, että Venäjän presidentti Vladimir Putin tilasi laajan operaation puuttuakseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Venäjä on toistuvasti kiistänyt sekaantuneensa Yhdysvaltojen vaaleihin. Presidentti Donald Trump on puolestaan useasti tyrmännyt väitteet, joiden mukaan Venäjä auttoi häntä voittamaan vaalit.

Tiedustelujohtajat ottivat kuulemisessa kantaa myös Pohjois-Korean uhkaan. Heidän mukaansa Pohjois-Korean ydinohjelma luo mahdollista uhkaa Yhdysvalloille ja aika vastata siihen lähestyy. Kansallisen tiedustelun johtajan Coatsin mukaan tavoitteena on rauhanomainen ratkaisu tilanteeseen.

Coats lisäsi, että hallituksen epäonnistumiset budjetin luomisessa ja valtion budjetin alijäämän poistamisessa muodostavat myös yhden merkittävän turvallisuusuhan.

Aloita keskustelu tästä jutustaViesti lähetetty!

Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22.
Virhe viestin lähetyksessä.
TS:n verkkokeskustelun säännöt

Turun Sanomien verkkokeskusteluun tulevat viestit tarkastetaan ennakolta. Siksi viestit julkaistaan viiveellä. Keskusteluja julkaistaan arkisin kello 9–23 ja viikonloppuisin kello 8–22. Toimitus voi lyhentää ja muokata kirjoituksia.

Kirjoittaja on juridisessa vastuussa viestinsä sisällöstä. Rasistisia, herjaavia tai ihmisten yksityisyyttä loukkaavia viestejä ei julkaista. Muista hyvät tavat, älä huuda!/HUUDA tai kiroile.

Emme julkaise linkkejä tai mainoksia.

Kirjoita napakasti. Emme julkaise yli 1 800 merkin viestejä. Pysy keskusteluketjun aihepiirissä. Älä yritä muuttaa aihetta.

Toimitus voi harkintansa mukaan sulkea keskusteluketjun.