Homot ja transseksuaalit eivät näe tulevaisuuttaan Venäjällä
Moskovan turvatalo antaa hetken hengähdystauon heille, joille oma perhe voi olla pahin
Azerbaidzhanista kotoisin oleva Nicole syntyi mieheksi mutta haluaa korjata sukupuolensa naiseksi. Kun hän kasvatti pitkät hiukset ja alkoi ottaa naishormoneja, perhe lukitsi poikansa kuukausiksi sisätiloihin, löi ja nöyryytti.
Lopulta vanhemmat taipuivat ja antoivat pojalle rahat matkustaa Venäjälle. Lähtöterveiset olivat kuitenkin julmat: jos tulet takaisin, tapamme sinut ja itsemme.
Nicolen väliaikaiseksi pelastukseksi koitui Moskovan liepeille avattu seksuaalivähemmistöjen turvakoti, jonka sanotaan olevan ensimmäinen koko Venäjällä. Se aloitti toimintansa huhtikuussa suojellakseen Tshetsheniasta pakenevia miehiä.
Turvapaikan perustamista oli pohdittu pitkään, mutta julkisuutta saaneet homojen vainot Tshetsheniassa auttoivat keräämään kokoon tarvittavat rahat, kertoo vähemmistöjä tukevan keskuksen johtaja Olga Baranova.
Tänä syksynä turvatalo alkoi ottaa homomiesten lisäksi vastaan myös transseksuaaleja ja naisia. Paikkoja on kuitenkin vain 14, ja tarvetta olisi huomattavasti enemmän. Monet tulijoista ovat Kaukasuksen alueelta, niin Venäjältä kuin entisistä neuvostotasavalloista, missä homofobia on laajaa ja syvään juurtunutta.
.Tuemme toisiamme koska kukaan muu ei niin tee.
Vladikavkazista Pohjois-Ossetiasta kotoisin oleva Grigori Tshibirov, 22, kertoo joutuneensa hyökkäysten kohteeksi ja menettäneensä työpaikkansa homoseksuaalisuuden takia. Hänenkin tapauksessaan oma perhe ei auttanut ja tukenut vaan häpesi.
– Pelkäsin henkeni puolesta ja lähdin. Täällä tunnen oloni turvalliseksi, itseni kaltaisten joukossa. Olemme ystävällisiä ja tuemme toisiamme, koska kukaan muu ei niin tee, Tshibirov kertoo turvatalossa.
Vartioitu talo tarjoaa majoituksen kuudeksi viikoksi sekä ilmaisen ruoan ja neuvontapalveluita. Baranovan mukaan hakijoiden joukosta pyritään valitsemaan ne, joilla on järkevä toimintasuunnitelma oleskelunsa ajaksi. Monelle päämäärä, tai haave, tuntuu olevan muutto ulkomaille, koska ilmapiirin Venäjällä ei odoteta muuttuvan suvaitsevaisempaan suuntaan.
– Ehkä 50:ssä tai 100 vuodessa – mutta tuskin niin kauan kuin (presidentti Vladimir) Putin on vallassa, Tshibirov sanoo.
Venäjällä seksuaalivähemmistöjen oikeuksia puolustavat mielenosoitukset usein joko kielletään etukäteen tai lopetetaan lyhyeen mellakkapoliisien kovakouraisin ottein. Kaapista ulos tulevia huippujulkkiksia ei maassa lännen tapaan juuri ole nähty.
Tshirbov toivoo voivansa muuttaa Ranskaan, Nicolen tähtäimessä on Hollanti.
– Minulla on muutama leikkaus edessä. Haluan rakentaa uuden elämän ja saada uudet henkilöpaperit. Täällä se ei ole mahdollista, hän kertoo.