Los Angeles testaa teiden maalaamista harmaalla –  toivotaan laskevan lämpötilaa

Los Angelesin katuja aletaan maalata harmaalla maalilla, jotta miljoonakaupungin lämpötiloja keskuksissa saataisiin hilattua alaspäin Yhdysvalloissa.

Kaupungin katupalveluista vastaavan osaston apulaisjohtaja Greg Spotts sanoo, että Los Angeles on Kalifornian osavaltion kaupungeista ensimmäinen, joka testaa maalausta julkisilla tienpätkillä. Maalia on testattu parkkialueilla.

– Toivomme inspiroivamme muita kaupunkeja testaamaan tapoja, joilla lämpötiloja voitaisiin madaltaa. Toivomme myös, että markkinoille kehiteltäisiin uusia tuotteita, Spotts sanoo.

Kesälämpötilat neljän miljoonan ihmisen kaupungissa nousevat tavanomaisesti lähelle 40 celsiusastetta päivisin. Niin sanottua viilennysmaalia markkinoivan yrityksen johtaja Jeff Luzar sanoo, että harmaa maali voi alentaa keskusta-alueella lämpötilaa jopa kymmenen astetta. Los Angeles on tunnettu autojen ja moottoriteiden kaupunki, jota hallitsee kilometritolkulla musta asfaltti.

Spotts sanoo, että trendinä on tällä hetkellä kehitellä erilaisia ratkaisuja ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Hänen mukaansa kaupunki seuraa tarkalla silmällä, miten kaupunkilaiset suhtautuvat maaliin ja toisaalta miten nopeasti vaalea maali mustaantuu miljoonaliikenteen takia.

Ympäristötekniikan apulaisprofessori George Ban-Weiss Etelä-Kalifornian yliopistosta toppuuttelee intoa tiemaalista ja muistuttaa, että uusien tekniikoiden käyttöönottoa tulee seurata ympäristövaikutusten kannalta tarkasti.

Ban-Weissin mukaan käynnissä on tutkimuksia, joissa maalin vaikutuksia ympäristöön tarkastellaan. Hän sanoo, että esimerkiksi puiden istuttaminen teiden varsiin on riskittömämpi keino madaltaa lämpötiloja.

Kalifornian yliopiston ympäristötieteen professori Alan Barreca puolestaan sanoo, että teiden maalaaminen voi olla tehokkaampaa kuin esimerkiksi ilmastoinnin käyttö. Barreca myös muistuttaa, ettei kaikilla losangelesilaisilla ole edes varaa ilmastoinnin hankkimiseen.