Yhdysvallat ja Etelä-Korea varoittavat Pohjois-Koreaa ohjusharjoituksella

Ulkopoliittisen instituutin Aaltola: Tilanne etenee kohti sotilaallista operaatiota.

Str
KCNA:n välittämässä kuvassa Kim Jong-Un katselee taivaalle kerrotun ohjuskokeen jälkeen 4. heinäkuuta.
KCNA:n välittämässä kuvassa Kim Jong-Un katselee taivaalle kerrotun ohjuskokeen jälkeen 4. heinäkuuta.

Mika-Matti Taskinen, Heta Hassinen

Tunnelma Korean niemimaalla pysyy kireänä. Yhdysvallat ja Etelä-Korea varoittivat Pohjois-Koreaa keskiviikkona ohjusharjoituksella. Maiden yhteisharjoituksessa laukaistiin useita lyhyen kantaman ballistisia ohjuksia vastauksena Pohjois-Korean ohjuskokeeseen.

Pohjois-Korea testasi tiistaina, Yhdysvaltojen itsenäisyyspäivänä, mannertenvälistä ballistista ohjusta. Arvioiden mukaan testattu ohjus voisi yltää aina Yhdysvaltojen Alaskaan asti.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola uskoo, että tilanne Korean niemimaalla etenee kohti Yhdysvaltojen sotilaallista operaatiota.

– Kyllä tämä tuo sitä päivää lähemmäksi, kun Yhdysvallat reagoi sotilaallisesti Pohjois-Korean ydin- ja ohjusohjelmaan, Aaltola sanoo.

Aaltolan mukaan Yhdysvaltojen menettelytapoihin kuuluu, että siihen kohdistuva ydinaseuhka pitää poistaa päiväjärjestyksestä, neuvottelemalla tai sotilaallisesti.

– Pohjois-Korean joukkotuhoaseohjelma on päivänselvä ja kaikille näkyvä. Jos verrataan vaikkapa Irakin tilanteeseen, niin silloinhan Yhdysvallat reagoi hyvin rajusti, vaikka tällaista uhkaa ei ollut. Tämä kertoo siitä, mikä yhdysvaltalainen doktriini on tässä suhteessa. Tilanne on äärimmäisen vakava, Aaltola jatkaa.

Yhdysvallat on aiemmin penännyt Kiinalta vahvempaa tukea Pohjois-Korean tilanteen liennyttämiseen. Neuvottelutulokset ovat kuitenkin jääneet laihoiksi. Presidentti Donald Trump tviittasi keskiviikkona, että Kiinan ja Pohjois-Korean välinen kauppa on kasvanut alkuvuonna.

– Se siitä yhteistyöstä Kiinan kanssa – mutta meidän oli yritettävä! Trump sanaili.

Aaltola kuitenkin uskoo, että nyt myös Kiina tajuaa, kuinka vakavalta tilanne Yhdysvaltojen kannalta näyttää. Kiina ei toivo suurvaltasuhteiden Yhdysvaltoihin kolhiintuvan. Vielä vähemmän se toivoo sodan syttyvän rajanaapurissaan Pohjois-Koreassa.

– Kiinan täytyy osoittaa halua Pohjois-Korean painostamiseen. Kiinan uhkana on, että Yhdysvaltojen asettamia taloussanktioita Kiinalle saatetaan lisätä. Kiinalla on paljon menetettävää tässä pelissä.

Etelä-Korean uusi hallitus on aiemmin kertonut olevansa valmis rauhanneuvotteluihin, jos Pohjois-Korea hylkää suunnitelmat ydinaseista. Presidentti Moon Jae-in on ilmaissut haluavansa Koreoiden välille rauhan neuvottelemalla. Ääni kellossa muuttui Pohjois-Korean ohjuskokeen jälkeen.

– Pohjois-Korean vakava provokaatio vaati meitä reagoimaan kannanottoa voimakkaammalla tavalla, Moon lausui.

Pohjois-Korean uhka noussee Yhdysvaltojen asialistalla korkealle perjantaina alkavassa G20-huippukokouksessa.