Times: May varautuu skottien uuteen äänestykseen

Daniel Leal-Olivas
Brexittiä vastustavaa kampanjajulistetta kuljettava pakettiauto kiersi Lontoon keskustassa 27. helmikuuta.
Brexittiä vastustavaa kampanjajulistetta kuljettava pakettiauto kiersi Lontoon keskustassa 27. helmikuuta.

Brittilehti The Timesin mukaan Britannian pääministeri Theresa May varautuu järjestämään Brexitin yhteydessä uuden kansanäänestyksen Skotlannin mahdollisesta itsenäistymisestä. Skotlannin odotetaan vaativan äänestystä sen jälkeen, kun hallitus on virallisesti käynnistänyt prosessin EU.sta erkanemiseksi.

Viime kesänä May vielä torjui ajatuksen.

Itsenäisyyden kannatus on noussut Skotlannissa Brexitin jälkeisissä mielipidetiedusteluissa jo 49 prosenttiin. Luku on pysynyt korkeana senkin jälkeen, kun selvitys Skotlannin taloussuhteista osoitti sen olevan paljon riippuvaisempi kaupasta muun Britannian kanssa kuin viennistään EU-alueelle.

Kannatusta arvellaan kasvattavan epäily, että Britannian tiekseen valitsema niin sanottu kova Brexit johtaa taloudelliseen katastrofiin.

Pääministerillä olisi periaatteessa mahdollisuus estää kansanäänestys, mutta sen pelättäisiin johtavan perustuslailliseen kriisiin.

Hallituksen huolena on myös domino-efekti, jossa Skotlannin lähtö kiihdyttäisi vastaavia vaatimuksia Pohjois-Irlannissa. Alueen katoliset ovat pyrkineet liittymään Irlantiin jo vuosisatoja. EU-ero tekee siitä taloudellisesti entistä houkuttelevamman.

Irlanti on myös asteittain laillistanut avioeron ja ehkäisyvälineiden käytön, joskin aborttilaki on yhä maailman tiukimpia.

Protestantteja sitoo kuitenkin Britanniaan alueen verinen historia. Pohjois-Irlannin viimeinen levottomuuksien kausi 1968-98 vaati yli 3000 kuolonuhria. Irtautumisäänestys saattaisi tuloksesta riippumatta johtaa vakaviinkin levottomuuksiin ja terrorismiin.