Länsimaat toivovat lisää loikkauksia Libyasta

Libyan ulkoministeri Mussa Kussa. Lehtikuva.
Libyan ulkoministeri Mussa Kussa. Lehtikuva.

Britannia rohkaisee Muammar Gaddafin liittolaisia seuraamaan ulkoministeri Mussa Kussan esimerkkiä. Kussa loikkasi Libyasta Britanniaan keskiviikkoiltana. – Gaddafi varmaan miettii, kuka hänet hylkää seuraavaksi, sanoi Britannian ulkoministeri William Hague.

Kussan loikkaus on erävoitto länsimaille. Britannia on kuitenkin joutumassa hankalaan välikäteen, koska sen suhteet Kussaan ovat vuosien varrella olleet hyiset.

Kussa nimitettiin Libyan Britannian-suurlähettilääksi vuonna 1979. Seuraavana vuonna Britannia karkotti Kussan, koska tämä oli kertonut lehtihaastattelussa, että Libya aikoo salamurhata Britanniassa asuvia libyalaisia. Kussa myös sanoi ihailevansa Irlannin tasavaltalaisarmeijaa IRA:ta.

Kussaa on myös epäilty vuoden 1988 Lockerbien pommi-iskun pääsuunnittelijaksi. Yhteensä 270 ihmistä kuoli, kun Libya räjäytti matkustajakoneen skotlantilaisen Lockerbien kylän yllä.

Kussan ystävän Noman Benotmanin mukaan Kussa lähti Libyasta, koska hän vastustaa Libyan hallinnon iskuja siviilejä vastaan. Viime viikkoina useita Gaddafin ministereitä ja lähettiläitä on jättänyt tehtävänsä. Kussa on heistä selkeästi korkea-arvoisin.

Vahvistamattomien huhujen mukaan Kussan ja Gaddafin välit olivat rakoilleet jo ennen Libyan kansannousua. Kussalla kerrotaan olleen kahnauksia myös Gaddafin poikien kanssa. Huhujen mukaan yksi kiistoista päättyi siihen, kun yksi pojista iski Kussaa nyrkillä kasvoihin.

Toiset pitävät Kussan eroa merkkinä siitä, että Gaddafin hallinnon loppu on lähellä.

Lue myös