Fukushiman ydinvoimala suljetaan lopullisesti

Fukushiman ydinvoimala suljetaan lopullisesti. Lehtikuva.
Fukushiman ydinvoimala suljetaan lopullisesti. Lehtikuva.

Japanin pääministeri Naoto Kan sanoi torstaina, että Fukushiman vaurioitunut ydinvoimala täytyy sulkea lopullisesti. Sen sijaan hallitus ei ole laajentamassa voimalan ympäristön evakuointialuetta nykyisestä 20 kilometristä.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ja ympäristöjärjestö Greenpeace ovat varoittaneet, että 40 kilometrin päässä voimalasta sijaitsevassa kylässä on mitattu hälyttäviä säteilymääriä. IAEA:n mukaan ainakin lapset ja raskaana olevat naiset olisi evakuoitava kylästä.

Hallituksen edustaja Yukio Edano sanoi kuitenkin, ettei ”tilanne vaadi pikaisia toimia”.

Fukushimassa kamppaillaan yhä jäähdytyspumppujen käynnistämisen kanssa. Yksiköistä pitäisi myös pumpata pois radioaktiivista jätevettä, jotta sitä ei pääsisi mereen. Reaktorirakennuksiin pääsi vettä tsunamin iskiessä voimalaan, ja lisää jätevettä on syntynyt, kun reaktoreita on jäähdytetty merivedellä.

Säteilymäärät merivedessä Fukushiman edustalla nousivat torstaina ennätyslukemiin.

Pelastustyötä tehdään sananmukaisesti pimeässä. Valvontatiloihin on saatu palautettua sähköt, mutta reaktorien sisätiloja valvovat monitorit ovat yhä pimeinä. Vaaratilanteita pystytään seuraamaan vain lämpö- ja painemittareita lukemalla. Toiveikkaimman arvion mukaan reaktorit voitaisiin saada sammutuskuntoon muutamassa päivässä, mutta se voi viedä myös kuukausia.

Lue myös