Maailma

Japani evakuoi satojatuhansia tsunamin tieltä

Japanissa evakuoidaan parhaillaan satojatuhansia ihmisiä vaarallisten tsunamiaaltojen tieltä. Viranomaiset ovat antaneet evakuointikehotuksen tai -määräyksen 540 000 taloudelle.

Chilen maanjäristyksen aiheuttamia tsunamiaaltoja on iskeytynyt yön aikana useisiin Tyynenmeren rantavaltioihin. Toistaiseksi tuhot näyttävät jääneen pelättyä pienemmiksi.

Venäjän Kaukoitään ja Uuteen-Seelantiin on iskeytynyt korkeimmillaan puolitoistametrisiä aaltoja. Venäjä on jo perunut tsunamivaroituksen, koska Kamtshatkan niemimaalle saapuneet aallot eivät olleet vaarallisia. Ranskan Polynesiaan iskeytyi myöhään illalla nelimetrinen tsunami.

Chilen maanjäristyksessä kuolleiden määrä on noussut yli 300:n. Tuhoalueella ihmiset ovat viettäneet yönsä taivasalla uusien järistysten pelossa.

Järistys on aiheuttanut Chilessä valtavat aineelliset tuhot. Maan presidentin mukaan järistys vaikuttaa kahden miljoonan ihmisen elämään.

Presidentti Michelle Bachelet on lykännyt uuden kouluvuoden aloitusta järistyksen takia. Koulun oli määrä alkaa ensi keskiviikkona.

Suomen ulkoministeriön mukaan kymmeniä suomalaisia on edelleen tavoittamatta Chilessä. Ministeriön arvion mukaan määrä on alle 50. Tietoliikenneyhteydet maahan ovat huonot.

Ministeriön tietoon ei ole tullut, että eilisessä maanjäristyksessä tai sen aiheuttamassa tsunamissa olisi loukkaantunut suomalaisia.