Jo 50 000 paennut Japania uhkaavaa tsunamiaaltoa

Japanissa yli 50 000 ihmistä on evakuoitu tsunamivaaran vuoksi. Myös Filippiineillä tuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa tsunamin pelossa. Meteorologit ennustavat Japanin rannikoille kolmimetrisiä aaltoja. Viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä kerääntymään korkeille paikoille ja kieltäneet rannikolla liikkumisen.

Yhdysvaltalaisviranomaisten mukaan Chilen maanjäristyksen aiheuttama Tyynenmeren tsunamivaroitus on peruttu kaikkialla muualla paitsi Japanissa ja Venäjällä.

Chilen maanjäristyksen aiheuttamia tsunamiaaltoja on iskeytynyt useisiin Tyynenmeren rantavaltioihin, mutta toistaiseksi tuhot näyttävät jääneen pelättyä pienemmiksi.

Ranskan Polynesiaan iskeytyi myöhään lauantai-iltana Suomen aikaa nelimetrinen tsunami. Viranomaisten mukaan osaan Marquesassaaria iskenyt aalto ei vaatinut uhreja. Alueelle oli annettu tsunamivaroitus hyvissä ajoin.

Marquesassaarille saapunut hyökyaalto oli korkeimpia järistyksen jälkeen mitattuja. Muutamaa tuntia aiemmin saarille iskeytyi myös useita kahden metrin korkuisia aaltoja, jotka aiheuttivat jonkin verran aineellista vahinkoa.

Tsunameille on tyypillistä, että aaltoja on useita eikä niistä ensimmäinen ole välttämättä korkein.

Myös Havaijille iskeytynyt tsunami aiheutti ensihavaintojen mukaan vain vähän tuhoa. Havaijin saaren suurimman kaupungin Hilon satamassa vesi nousi metrin verran ensimmäisten vesimassojen myötä.

Havaiji on hälytystilassa, ja asukkaat sekä turistit evakuoitiin alavilta ranta-alueilta. Lisäksi Hilon kaupungin kansainvälinen lentokenttä suljettiin varmuuden vuoksi.

Uuden-Seelannin Chathamsaarille iskeytyneen tsunamiaaltojen sarjan korkein aalto oli puolitoistametrinen. Viranomaiset varoittavat, että pääsaarille saapuessaan aallot voivat kasvaa korkeammiksi.

Tsunami saavutti niin ikään Australian, mutta myös siellä sen vaikutukset näyttävät jääneen pieniksi. Valtaosalle Australian itärannikkoa on annettu tsunamivaroitus ja ihmisiä on kehotettu pysymään poissa ranta-alueilta. Myös laivoja on usutettu palaamaan satamiin.