Uiguurien maakunta sai tekstiviestit, mutta internet on yhä pannassa

Uiguurit kokevat syrjintää Xinjiangin työmarkkinoilla. Kashgarissa nuori uiguurikauppias odotti ruokailijoita katukeittiöönsä.
Uiguurit kokevat syrjintää Xinjiangin työmarkkinoilla. Kashgarissa nuori uiguurikauppias odotti ruokailijoita katukeittiöönsä.

Turun Sanomat

Xinjiangin laajassa maakunnassa Kiinassa eletään yhä poikkeusoloissa. Tekstiviestejä on pystynyt lähettämään tammikuusta lähtien, mutta internet on edelleen suljettu. Myöskään ulkomaisia puheluja ei pysty toistaiseksi soittamaan.

Kaduilla näkyy aiempaa enemmän poliiseja. Ihmisoikeusaktivisteja on kadonnut työskennellessään maakunnassa.

Xinjiang nousi kansainväliseen tietoisuuteen viime heinäkuussa, kun lähes 200 ihmistä kuoli etnisiksi luonnehdituissa mellakoissa pääkaupungissa Urumqissa. Levottomuuksien yhteydessä poliisi pidätti yhteensä noin 1 200 ihmistä.

– Turvallisuuskoneisto Xinjiangissa on yhä massiivinen ja maakuntaan on satsattu valtavasti resursseja sitten kesän, kertoo ohjelmajohtaja Matti Nojonen Ulkopoliittisesta instituutista.

Kiinan keskushallitus on muun muassa kouluttanut alueelle tuhansia uusia poliiseja. Täksi vuodeksi alueen ”yleiseen turvallisuuteen” on varattu 90 prosenttia enemmän rahaa kuin viime vuonna.

Kuolemantuomio noin 25:lle

Viime kesän levottomuudet saivat alkunsa tuhansien kilometrien päässä toisessa provinssissa, kun joukko Kiinan valtaväestöön kuuluvia han-kiinalaisia ja Xinjiangista kotoisin olevia uiguureja otti yhteen tehtaassa Kantonissa. Kaksi uiguuria kuoli hyökkäyksissä. Pidätetyistä tappelijoista han-kiinalaiset vapautettiin.

Uiguurit lähtivät vastalauseeksi kaduille Urumqissa ja hyökkäsivät muun muassa han-kiinalaisten pitämiä kauppoja vastaan. Tuloksena oli sekasorto parin viikon ajan.

Levottomuuksia selvitellään nyt oikeusprosesseissa, joissa kuolemantuomion on saanut jo noin 25 ihmistä. Useat heistä ovat nimensä perusteella uiguureja. Reutersin mukaan osa Xinjiangin asukkaista on sitä mieltä, että uiguurimellakoitsijat ansaitsisivat kovat rangaistukset.

LEA PEUHKURI

Lisää aiheesta lauantain Turun Sanomissa.