Janukovitsh lupasi taistella korruptiota ja köyhyyttä vastaan

Ukrainan uusi presidentti Viktor Janukovitsh sanoo pitävänsä maan eurooppalaisena ja liittoutumattomana. Hän vannoi virkavalansa Ukrainan itsenäisyysajan neljäntenä presidenttinä.

Presidentin näkemys Ukrainan tulevaisuudesta oli synkkä. Maa kamppailee "jättimäisten velkojen, köyhyyden, sortuvan talouden ja korruption kanssa", hän arvioi virkaanastujaispuheessaan.

– Ukraina tarvitsee uutta, luovaa ja maata kehittävää strategiaa, Janukovitsh sanoi ja lisäsi, että hänen liittolaisensa ovat jo työstäneet uuden kehittämisohjelman.

Ukraina on yhä poliittisessa kriisissä, koska presidentinvaalit hävinnyt pääministeri Julia Tymoshenko ei ole suostunut eroamaan tehtävästään.

Virkaanastujaiset voitiin kuitenkin järjestää, koska Tymoshenko veti viikonvaihteessa takaisin valituksensa vaalituloksesta. Tymoshenko ja hänen kannattajansa boikotoivat myös virkaanastujaisseremoniaa parlamentissa.

Janukovitshin odotetaan lähentävän Ukrainan ja Venäjän suhteita. Tästä huolimatta hän tekee ensimmäisen vierailunsa Moskovan sijasta Brysseliin.