Ateenalaisten mielenosoitus alkoi leppoisasti mutta päättyi anarkistien iskuihin

”EU pitäköön näpit erossa Kreikasta”

Kreikkalaiset vastustivat hallituksen säästötoimia keskiviikkona yleislakolla ja mielenosoituksilla. Päivän kestänyt yleislakko pysäytti joukkoliikenteen suurilta osin sekä sulki virastot, koulut ja monet yritykset. Kuitenkin esimerkiksi ruokakaupoista monet pitivät ovensa auki normaalisti.
Kreikkalaiset vastustivat hallituksen säästötoimia keskiviikkona yleislakolla ja mielenosoituksilla. Päivän kestänyt yleislakko pysäytti joukkoliikenteen suurilta osin sekä sulki virastot, koulut ja monet yritykset. Kuitenkin esimerkiksi ruokakaupoista monet pitivät ovensa auki normaalisti.

Turun Sanomat, Ateena

Kymmenettuhannet palkansaajat, eläkeläiset ja lapsiperheet marssivat keskiviikkona Ateenan ydinkeskustassa vastustaen äänekkäästi Kreikalle määrättyä talouden vakauttamispakettia. Marssijoiden tärkeimpänä viestinä oli, että kreikkalaiset ovat kykeneviä hoitamaan omat asiansa, EU pitäköön näppinsä erossa.

Iskulauseissa toistui myös, että kriisin aiheuttaneet poliitikot ja liike-elämä saavat vastata myös sen kustannuksista, palkansaajat ja eläkeläiset eivät suostu maksumiehiksi.

Marssi Omonia-aukion ja Syntagma-aukion välisillä kaduilla alkoi puolenpäivän aikaan leppoisissa tunnelmissa. Aurinko paistoi ja lämpötila nousi yli 20:n asteen.

Monet olivat lähteneet liikkeelle ystävineen, työtovereineen ja jopa perheineenkin ja tunnelma muistutti melkein karnevaalia.

– Päivän marssit sujuvat rauhallisesti, ennakoivat myös mellakkapoliisit.

Heidän mukaansa mahdollisia levottomuuksia oli odotettavissa vasta illan pimennettyä.

Joukko anarkistinuoria aiheutti poliiseille kuitenkin puuhaa. Anarkistit liittyivät marssin hännille ja heittelivät polttopulloja kohti Syntagma-aukion laidoilla sijaitsevia pankkeja. Poliisi vastasi tilanteeseen kyynelkaasulla.

Vasemmistoanarkistit eivät kuuluneet mihinkään mieltään osoittaneeseen puolueeseen tai järjestöön. He ovat kuitenkin ottaneet tavakseen liittyä marssijoihin, aiheuttaa levottomuutta ja pelata omaa kissa ja hiiri -leikkiään poliisin kanssa.

Poliitikot maksakoot

Sairaanhoitajana työskentelevä Vaitsa kertoi ennen marssin alkua, että hänen oma taloudellinen tilanteensa on paljon huonompi kuin aikaisemmin.

– Palkkojamme on leikattu ainakin 10 prosenttia. Silti työtä on enemmän kuin ennen, koska väkeä on vähennetty eikä ketään ole palkattu tilalle, hän selitti.

Samanlaisessa tilanteessa selittivät olevansa myös Thanasis ja Tatianna, jotka toimivat sairaalan hallinnossa tilinpitäjinä.

Pelkän etunimensä kertonut Vaitsa ei uskonut EU:n pystyvän auttamaan Kreikkaa vähääkään. Eikä apu olisi hänen mielestään tarpeenkaan, koska kreikkalaiset kykenevät hoitamaan asiansa itse. Palkkojen leikkaamista Vaitsa ei kuitenkaan kannata.

Ranskanopettajana toimiva Magda Mintze osallistui marssille yhdessä miehensä Nicosin ja poikansa Constantinoksen kanssa. Heidän elämäänsä Kreikan taloudellinen vyön kiristäminen ei ole vielä ulottunut.

– Hinnat tietysti ovat nousseet, hän sitten muisti.

Magda Mintzen mielestä on väärin, että taloudellinen taakka ollaan sälyttämässä palkansaajien sekä heikoimmassa asemassa olevien harteille.

– Miksi meidän pitäisi maksaa kaikesta, maksakoot poliitikot ja todella varakkaat kreikkalaiset.

HANNA LEPPÄNEN

Lisää aiheesta torstain Turun Sanomissa

Vaitsa (vas.), Thanasis ja Tatianna työskentelevät sairaalassa.
Vaitsa (vas.), Thanasis ja Tatianna työskentelevät sairaalassa.
Nicos (vas.), Magda ja  poikansa Constantin Mintze ovat huomanneet hintojen <br>nousseen.
Nicos (vas.), Magda ja poikansa Constantin Mintze ovat huomanneet hintojen <br>nousseen.