Vyönkiritys toi mielenosoittajat kaduille Ateenassa

Kreikan radikaalivasemmisto osoitti mieltään eilen Euroopan unionin Ateenan-edustuston luona. He arvelivat saavansa tuhatmäärin väkeä marssimaan tänään keskiviikkona.
Kreikan radikaalivasemmisto osoitti mieltään eilen Euroopan unionin Ateenan-edustuston luona. He arvelivat saavansa tuhatmäärin väkeä marssimaan tänään keskiviikkona.

Kreikan pääkaupungissa Ateenassa valmistauduttiin keskiviikkoiseen yleislakkoon kaksijakoisissa tunnelmissa. Vasemmisto ja ammattijärjestöt uhosivat saavansa kymmeniä tuhansia ihmisiä liikkeelle vastustamaan tiukkaa taloudellista vakautusohjelmaa.

Osa kaupunkilaisista taas suunnitteli pysyvänsä kaukana marssijoista viettämässä vapaapäivää. Hekään eivät ole liiemmin ihastuneita vakautusohjelmaan, mutta pitävät talouden hevoskuuria välttämättömänä pahana.

Toinen syy mielenosoitusten välttelyyn on pelko väkivallan puhkeamisesta. Eniten pelätään pieniä anarkistiryhmiä, jotka ovat ennenkin soluttautuneet mukaan marsseille ja heitelleet polttopulloja liikkeisiin tai pankkeihin.

Väkivaltaa sanoivat pelkäävänsä myös nuoret opiskelijat Antonis ja Aggelos. He arvelivat, etteivät tule keskiviikkona lainkaan keskustaan, vaan viettävät ylimääräistä vapaapäivää kotona.

- Mitäpä muutakaan, kun ei yliopistollekaan varmaan pääse julkisen liikenteen lakkoilun vuoksi, nuoret miehet totesivat.

Politologiaa opiskeleva Aggelos ja lääkäriksi kouluttautuva Antonis kertoivat huomanneensa itsekin taloudellisen tilanteen heikentyneen. Kummankin vanhempien tulotaso on laskenut, koska julkisen alan menoleikkaukset ovat tuntuneet vanhempien työssä. Pojillakaan ei ole ollut varaa käydä ulkona samaan tahtiin kuin aikaisemmin.

– Tulevaisuus vaikuttaa epävarmalta. Kun työttömyys on lisääntynyt niin paljon, alkaa ajatella jo omaakin kohtaloaan valmistumisen jälkeen, Antonis totesi.

Ei muita
vaihtoehtoja

Antonis ja Aggelos eivät näe Kreikalla muuta vaihtoehtoa kuin jatkaa talouden tiukkaa tervehdyttämistä ja noudattaa Ecofinin maalle laatimaa vakautusohjelmaa.

– Tuntuu vähän epäreilulta, että mekin joudumme nyt maksamaan edellisen hallituksen tai edellisten hallitusten virheistä, kun emme olleet niitä valitsemassakaan, he sanoivat. Ikä riitti sentään äänestämiseen viime syksyn vaaleissa.

Tessalonikista Ateenaan vierailulle tullut Athina Tobouri oli opiskelijanuorten kanssa samoilla linjoilla.

– Talouskuuri on tiukka ja raju, mutta en näe muutakaan mahdollisuutta. Omassakin taloudessa on säästettävä siinä missä vain voi.

Athina Tobouri kertoi työskentelevänsä myyjänä H&M:n liikkeessä, joka on menestynyt talouslamasta huolimatta suhteellisen hyvin. Hän arvelee kreikkalaisten suosivan nyt merkkiliikkeiden sijaan keskihintaisia tai vieläkin edullisempia liikkeitä.

– Monellakaan ei tunnu olevan varaa 100 euron puseroon, joten 30 euroa maksava saa kelvata, hän sanoi.

Ongelmana
korruptio

– Asuin 16 vuotta Kanadassa ja ihmettelen minkä vuoksi ylipäätään palasin, pudotteli Syntagma-aukiolla Ateenan keskustassa bussia odotellut Lilly Christoforidou.

– Lapsemme opiskelevat Lontoossa, eikä heilläkään ole juuri halua palata kotimaahan, hän lisäsi.

Lilly Christoforidou työskentelee itsenäisenä konsulttina muun muassa korruption vastaisessa toiminnassa ja katsoo olevansa sellaisessa asemassa, että voi vapaasti sanoa mitä ajattelee.

– Korruptio on meillä todella iso ongelma. Kaikki perustuu tehtyihin palveluksiin ja vastapalveluksiin.

Toinen Christoforidouta ärsyttävä seikka on se, etteivät asiat tunnu edistyvän lainkaan. Euroopan unionilta ollaan kyllä pyytämässä apua moneen projektiin, mutta omat kotiläksyt jäävät tekemättä.

– Sitten taas saatetaan muuttaa päätöksiä tuosta vain ilman mitään perusteluja ja aiheuttaa suurta vahinkoa niin yksityisille kuin liike-elämällekin, hän puhisi.

Pahinta Kreikan nykyisessä talouskurimuksessa on Lilly Christoforidoun mielestä se, että luottamus tulevaisuuteen on vähentynyt. Kukaan ei uskalla enää unelmoida.

Christoforidou pelkää väkivallan lisääntyvän kun kreikkalaisten kärsivällisyys alkaa loppua. Hän kertoi puhuttavan, että edellinen hallitus kaatui ennenaikaisissa vaaleissa, mutta että nykyisen loppu olisi myrskyisämpi.

Lilly Christoforidoulla oli huomautettavaa myös Kreikan nykyisestä turvallisuusjärjestelmästä.

– Edellinen hallitus kyllä palkkasi tuhansia poliiseja, mutta turvaamaan lähinnä poliitikkoja ja julkkiksia. Perustehtävistään poliisi ei huolehdi.

HANNA LEPPÄNEN

Antonis ja Aggelos ovat huomanneet, ettei heillä ole enää varaa käydä ulkona yhtä usein kuin aikaisemmin.
Antonis ja Aggelos ovat huomanneet, ettei heillä ole enää varaa käydä ulkona yhtä usein kuin aikaisemmin.
Lilly Christoforidou suree sitä, että luottamus tulevaan on vähentynyt eikä kukaan uskalla enää unelmoida.
Lilly Christoforidou suree sitä, että luottamus tulevaan on vähentynyt eikä kukaan uskalla enää unelmoida.