Ruotsin puolustusvoimat apuun ratojen auraamisessa

Ruotsissa junaliikenteen kaoottinen tilanne on pakottanut päättäjät etsimään poikkeusjärjestelyjä. Raiteiden kunnosta vastaava ratavirasto on pyytänyt apua maan puolustusvoimilta lumen raivaamisessa Norrköpingissä, Nässjössä ja Hallsbergissa.

Infrastruktuuriministeri Åsa Torstenssonin mukaan avunpyyntö on ensimmäinen laatuaan. Torstensson kuvaa tilannetta pahimmaksi sen jälkeen kun maan rataverkosto pystytettiin.

Kovan arvostelun kohteeksi on joutunut ennen kaikkea Ruotsin valtiollinen rautatieyhtiö SJ, joka palautti kuitenkin perjantaista saakka hyllytetyn matkatakuun tänään voimaan. Yhtiön mukaan tilanne on helpottunut viikonlopun lumimyräkän jäljiltä, ja korvausta matkanteon viivästymisestä voidaan taas maksaa.

Runsas lumentulo on aiheuttanut Ruotsissa myös uudenlaisia ongelmia. Lumiaurat ovat ajaneet kumoon lumen peitossa piilossa olleita sähkökaappeja, mikä on aiheuttanut sähkökatkoksia, kertoo sähköyhtiö Eon.

Pulkat ja kelkat luistavat kuitenkin Ruotsissa paremmin kuin vuosiin. Tranåsissa Stiga-tuotteita valmistavan GGP:n mukaan varastot myytiin tyhjiksi jo kuukausi sitten.