Maailma

Kalifornia haluaa näyttää mallia muille osavaltioille

Keskellä Kalifornian maaseutua, lähellä Sacramentoa, peltomaisemaa hallitsevat tuulimyllymetsät. Majesteettisesti pyöriviä jättimäisiä valkosiipisiä myllyjä on useita kymmeniä yhdessä ryppäässä.

- Tuuli- ja aurinkoenergia ovat täällä jo vanhoja tuttuja, sanoo johtaja Derek Walker Enviromental Defense Fund -järjestöstä.

- Itse asiassa niiden rinnalle on kehitettävä muita, uusia vaihtoehtoisia energiamuotoja. Jokaisella osavaltiolla on omanlaiset mahdollisuutensa tuottaa vaihtoehtoista energiaa.

Walkerin mielestä osavaltiot ovat laboratorioita, joissa voidaan kehittää erilaisia energiaratkaisuja, ja tätä kehitystä on rohkaistava. Myös esimerkiksi Texasissa on saatu hyviä tuloksia tuulienergiasta.

Edelläkävijä kärsii itsekin

Kalifornia on ollut Yhdysvaltain ympäristönsuojelun edelläkävijä jo pitkään, eikä se aio tinkiä roolistaan. Osavaltiota johtaa republikaaneihin lukeutuva, mutta voimakkaasti ympäristöarvojen ja päästörajoitusten puolesta puhuva kuvernööri Arnold Schwarzenegger .

- Tarinamme on hyvä esimerkki siitä, kuinka talouskasvu ja ympäristönsuojelu kulkevat käsi kädessä. Niiden ei tarvitse sulkea pois toisiaan. Muut voivat ottaa meistä mallia, Walker kehaisee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Ympäristöystävällisyys ei tarkoita, että hyvinvointi kärsisi siitä.

Päästöjä olisi kuitenkin vähennettävä kiireesti. Kaliforniassa on ollut jo kauan krooninen pula kasteluvedestä, ja luonnonsuojelijoiden mukaan syynä on ilmaston lämpeneminen. Lähivuorille sataa yhä vähemmän lunta, mikä tarkoittaa sitä, että sulamisvettä saadaan entistä vähemmän.

- Monet ilmaston lämpenemiseen liittyvät haitat ovat täällä jo nähtävissä, Walker toteaa.

Vihreä käy kaupaksi

Myös Kalifornian talous on pahassa jamassa, erityisesti asuntokauppa on jumissa. Mutta vaikka tavalliset asunnot eivät käy nyt kaupaksi, niin vihreät ekotalot menevät.

- Nämä 32 taloa menivät kaupaksi nopeammin kuin odotimme, kertoo rakennuskonsultti Steve Vang .

Hänen yhtiönsä opastaa rakennusfirmoja vihreän rakentamisen salaisuuksiin ja seuraa rakennettujen talojen energiankulutusta.

- Näiden talojen rakentaminen energiaa säästäviksi ei itse asiassa maksa kuin noin 10 000 dollaria enemmän per yksikkö kuin niin sanottujen tavallisten talojen. Ja tuo sijoitus maksaa itsensä takaisin kahdessa vuodessa, Vang korostaa.

Osavaltion pääkaupungin Sacramenton kupeessa sijaitsevan lähiön omakotitalot eroavat ulkoisesti naapureistaan vähän - ainoa ero on katon aurinkopaneeli.

Talot on rakennettu tiiviiksi, ja niissä on lämpöä säästävät ikkunat, eikä kuuma vesi muhi varaajassa vaan iskukuumentuu käytön mukaan.

Vangin mukaan asuntojen energialasku on 70-80 prosenttia pienempi kuin tavallisen omakotitalon.

- Aurinkopaneelien keräämä ylijäämäenergia menee yleiseen voimaverkkoon, ja se hyvitetään asukkaiden sähkölaskussa.