Uutiset

Obama lupasi Yhdysvaltain astuvan takaisin johtoon

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman perhe - vaimo Michelle sekä lapset Malia ja Sasha - todistivat Obaman suurta hetkeä Washingtonissa tiistaina.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Yhdysvaltain uuden presidentin Barack Obaman perhe - vaimo Michelle sekä lapset Malia ja Sasha - todistivat Obaman suurta hetkeä Washingtonissa tiistaina.

Washington (STT)

Yhdysvaltain ensimmäinen musta presidentti Barack Obama vannoi tiistaina virkavalansa hyytävän kylmässä viimassa Capitol-kukkulalla Washingtonissa. Historiallista hetkeä oli saapunut seuraamaan huikeat liki kaksi miljoonaa ihmistä. Koko kaupunki oli yhtä suurta hullunmyllyä.

Virkaanastujaispuheessaan Obama luetteli koko joukon suuria haasteita, jotka kansakuntaa odottavat. Obama vakuutti kuitenkin jälleen kerran, että yhdessä, edeltävien sukupolvien perintöä kunnioittaen, amerikkalaiset selviävät ja menestyvät.

- Meidän on noustava, pyyhittävä pölyt harteiltamme ja aloitettava Yhdysvaltain rakentaminen uudelleen.

Tuore presidentti vakuutti myös, että Yhdysvallat tulee jälleen ottamaan paikkansa maailman johdossa. Kaksi sotaa edeltäjältään George W. Bushilta perinyt Obama halusikin ensi töikseen ojentaa kätensä islamilaiselle maailmalle.

- Me tulemme etsimään yhdessä uuden tien eteenpäin. Tien, joka perustuu yhteisiin etuihin ja keskinäiseen kunnioitukseen, presidentti lupasi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Talouskriisin Obama katsoi olevan itsekkyyden ja ahneuden seurausta, eikä sellaisiin ole presidentin mukaan Yhdysvalloissa enää varaa.

- Emme voi suosia vain niitä, jotka ovat menestyneet.

Laajassa puheessaan Obama lupasi myös palauttaa tieteen sille kuuluvalle paikalleen, parantaa koulutuksen tasoa ja paneutua uusiutuvien energialähteiden käyttöön.

- Haasteet, joita kohtaamme, ovat todellisia, vakavia ja niitä on paljon. Niitä ei ratkaista pian. Mutta tietäkää tämä: ne tullaan ratkaisemaan, presidentti vakuutti.

Pitkä odotus

Capitol Hill ja paraatireitin vierusta olivat täynnä jo kauan ennen seremonian alkua. Paikalle saapuneita tungos ja tiivis tunnelma eivät haitanneet, mutta matka oli ollut hermoille käyvä kokemus.

Suurin osa metroasemien pysäköintipaikoista oli täynnä jo ennen kello viittä aamulla. Ja jos onnistui pääsemään metroasemalle, niin sisään sai jonottaa lähes tunnin.

- Tätä en osannut odottaa, siunaili nuori äiti kahden lapsensa kanssa jonossa. - Luulin, että tungos alkaisi vasta keskustassa.

- Tänne oli tultava, sanoi Havaijilta kotoisin oleva Noara . Hän asuu nykyisin Kaliforniassa, San Franciscossa.

Naisen lippalakissa luki Obama Oraha.

- Se tarkoittaa Obamaa ja perhettä, hän selitti. - Kaikki saarilla asuvat sukulaiseni sanoivat, että tänne oli päästävä välimatkasta huolimatta.

Alex Bellantine oli tullut Pohjois-Carolinasta.

- Nukuin tuttavien luona ja ajoin tänne viime yönä. Kyllä tällaista historiallista tapausta pitää päästä katsomaan paikan päälle, hän selitti.

Kaikki olivat pukeutuneet lämpimästi: monella oli huopa mukana ja lämmin pipo päässään. Useimmat ennakoivat kuitenkin, että vilu tulee väkijoukon lämmöstä huolimatta, sillä paikalla oli seisottava tunteja.

Virkaanastujaisten ja niitä seuranneen lounaan jälkeen vuorossa oli juhlaparaati Capitolilta Pennsylvania Avenueta pitkin Valkoiselle talolle.

Kulkueen kärjessä kulkenut Obama perheineen vastaanotti paraatin Valkoisen talon eteen rakennetulta korokkeelta.

Tanssiaisista työhön

Illan tanssiaisten suurin jännityksen aihe oli, millaisen puvun Michelle Obama oli valinnut gaalailtaan. Samalla tavoin odotettiin myös tyttärien Malian ja Sashan juhlaeleganssia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuoreen presidentin ja maan ensimmäisen naisen ennakoitiin näyttäytyvän kymmenessä tanssiaisjuhlassa ennen kuin he pääsivät viettämään ensimmäistä yötään Valkoisessa talossa.

Obama lupasi ryhtyä työhön heti keskiviikkoaamuisen juhlajumalanpalveluksen jälkeen. Joidenkin tietojen mukaan Obama meni käymään uudessa työhuoneessaan jo ennen paraatin alkua saadakseen työt pikaisesti vauhtiin.

Obaman avustajien mukaan jo keskiviikkoaamuna on ensimmäinen taloustiimin tapaaminen. Turvallisuudesta vastaavilta tahoilta puolestaan odotetaan selvitystä Afganistanin tilanteesta. Guantanamon vankileirin sulkemiseen johtavat toimet aloitetaan myös heti.

LK/REUTERS<br />Mississippistä Washingtoniin tulleen Jossie Redmondin kasvoilla virtasi kyyneleitä.
LK/REUTERS
Mississippistä Washingtoniin tulleen Jossie Redmondin kasvoilla virtasi kyyneleitä.
LK/REUTERS<br />Barack Obama vannoi virkavalansa käsi saman Raamatun päällä, jota käytti myös presidentti Abraham Lincoln virkaanastujaisissaan 1861.
LK/REUTERS
Barack Obama vannoi virkavalansa käsi saman Raamatun päällä, jota käytti myös presidentti Abraham Lincoln virkaanastujaisissaan 1861.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />George W. Bush (vas.) totutteli ensimmäisiin hetkiin ex-presidenttinä Obaman virkaanastujaisissa. Bill Clintonilla asiasta oli jo paljon kokemusta.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
George W. Bush (vas.) totutteli ensimmäisiin hetkiin ex-presidenttinä Obaman virkaanastujaisissa. Bill Clintonilla asiasta oli jo paljon kokemusta.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Barack Obaman virkaanastujaisilla oli ennätysyleisö: jopa kaksi miljoonaa ihmistä halusi henkilökohtaisesti todistaa vallanvaihtoa.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Barack Obaman virkaanastujaisilla oli ennätysyleisö: jopa kaksi miljoonaa ihmistä halusi henkilökohtaisesti todistaa vallanvaihtoa.